L´alcalde Trias demana el suport dels grups polítics i de la societat civil per millorar uns pressupostos de l´Estat injustos amb Barcelona : Servei de Premsa

L´alcalde Trias demana el suport dels grups polítics i de la societat civil per millorar uns pressupostos de l´Estat injustos amb Barcelona

13/04/2012



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha pronunciat aquest migdia la conferència ?El paper de Barcelona en la sortida de la crisi? al Cercle d´Economia en la que ha reflexionat sobre la complicada situació econòmica actual, que ha qualificat de ?pràcticament d´emergència nacional? i ha explicat què s´està fent des de l´Ajuntament per preparar-nos per a la sortida de la crisi i del potencial de futur que té la ciutat.

Trias ha demanat actuar més enllà ?de les volatilitats del present?, i s´ha mostrat convençut de que Barcelona, la ?marca? i el potencial de la ciutat, ?són el millor actiu que disposem a Catalunya per sortir de la crisi?. Trias aposta per una Barcelona que pensi en gran, capital de Catalunya i de la catalanitat, capital Econòmica del Sud d´Europa i de la Mediterrània. ?Un model generador d´entorns de confiança, tenim una ciutat que és garantia per a la inversió. Una ciutat amb projecció global i vocació de servei metropolità?.

?Tenim una Barcelona amb capacitat de lideratge, que es construeix des de la proximitat dels barris, amb eficiència i rigor en la gestió dels seus recursos públics?, ha dit i ha afegit que ?Barcelona fruit de l´esforç col·lectiu, que es construeixi amb les aportacions de tothom, que cerqui l´excel·lència i que torni a tenir credibilitat?.
Trias ha explicat que en aquests moments d´incertesa econòmica calia posar ordre als números, i per això, l´Ajuntament ha adaptat la comptabilitat al Sistema Europeu de Comptes, molt més rigorós i exigent; ha posat fi a despeses innecessàries; treballa amb l´objectiu d´aconseguir el pagament a 30 dies abans de finals d´aquest any i s´ha posat com a objectiu aconseguir el dèficit zero per a l´exercici 2012.
Com ha exposat Trias Barcelona té una economia diversificada, amb sectors molt importants com la indústria, el comerç, el turisme i també els serveis sanitaris i d´economia social i ha remarcat la importància d´apostar per nous sectors productius i estratègics de futur, com la química, l´energia, la biotecnologia, l´agroalimentari, les noves tecnologies, el disseny. També ha destacat la importància de la Capitalitat Mundial del Mòbil i el lideratge que Barcelona vol exercir com a ?smart city?. L´alcalde ha destacat també la importància d´apostar per la cultura, la creativitat i la innovació lligada a l´educació i la recerca i la necessitat de promoure l´esperit emprenedor.
En aquest punt ha qualificat de ?mala notícia i del tot inacceptable? el projecte de pressupostos presentat pel govern de l´Estat per al 2012, ?són uns pressupostos que no responen a les necessitats de la ciutat?. Trias ha afegit que Barcelona ha fet ?els deures?i ha emplaçat a l´Estat a que assumeixi les seves responsabilitat i que creguin en les nostres potencialitat per sortir de la crisi?.
Com ha explicat l´alcalde, per desenvolupar tot el potencial de futur de Barcelona, fa falta molt més: més capacitat inversora, finançar uns serveis de qualitat i impulsar polítiques orientades al creixement econòmic. ?Necessitem créixer d´acord amb les nostres possibilitats i superar els nostres dèficits per tal que Barcelona, especialment els dèficits relatius a la inversió en infraestructures?, ha afirmat. Com ha explicat Trias a Barcelona ?hi ha un conjunt d´actius, Port, Aeroport, Zona Franca, Fira, Mercabarna, que s´haurien de gestionar de manera més integrada?.
Trias ha remarcat la necessitat de tenir enllestits els accessos viaris i ferroviaris definitius al Port perquè ?Barcelona ha de ser la porta d´entrada al Sud d´Europa i de la Mediterrània per a les mercaderies asiàtiques?. Però no està garantit, com tampoc ho està que el Corredor Mediterrani arribi en els terminis previstos el 2020, que la connexió amb França a través de l´AVE es retarda ja fins a mitjans-finals 2013, ni els accessos ferroviaris a l´Aeroport.
?Aquests pressupostos demostren l´incompliment dels compromisos del govern de l´Estat amb la ciutat de Barcelona?, ha lamentat Trias que ha demanat al govern de l´estat més sensibilitat per Barcelona, una ciutat que ha complert.
Trias, referint-se encara al projecte de pressupostos, ha dit que també afecten a la qualitat dels serveis perquè afecten negativament aspectes tan estratègics com el Transport Públic, les despeses de Capitalitat, o restringint la incorporació de personal municipal a serveis tant bàsics com Bombers o Guàrdia Urbana. ?necessitem és Guàrdia Urbana. La imatge de Barcelona és molt important i no ens podem permetre que situacions i aldarulls com els del passat 29 de març tornin a passar?.
En el transport públic també es fa evident l´impacte negatiu dels pressupostos, amb una reducció del 50% de les aportacions del govern de l´Estat a l´ATM (de 200M? 2010 a 101M? 2012). Les despeses del Conveni de Capitalitat per a institucions culturals també es veuen afectades, passant de 31M? a 21M? 20 institucions culturals de la (com el MNAC, el MACBA, el Picasso, la Fundació Miró, la Fundació Tàpies, etc.) rebran 20M? per repartir-se el 2012. Només el Prado i el Reina Sofia a Madrid reben més de 80M?.
Davant aquesta situació, Xavier Trias ha demanat el suport i col·laboració de tots els grups polítics per millorar uns pressupostos de l´Estat injustos. Una col·laboració que ha fet extensiva a les institucions econòmiques i socials de la nostra ciutat. ?Hem fet els deures i ara ens han de correspondre?.





Paraules clau