L´alcalde de Barcelona i el conseller d´Interior intensifiquen la col·laboració per lluitar contra el vandalisme urbà : Servei de Premsa

L´alcalde de Barcelona i el conseller d´Interior intensifiquen la col·laboració per lluitar contra el vandalisme urbà

16/04/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presidit avui la convocatòria extraordinària de la Junta Local de Seguretat de Barcelona, que també ha comptat amb la presència del conseller d´Interior Felip Puig. La Junta és el màxim òrgan de coordinació en matèria de seguretat de la ciutat de Barcelona. En aquest organisme hi estan representats els responsables de l´Àrea de Seguretat de l´Ajuntament de Barcelona, el Director General de la Policia, el Delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya, el Deganat, la Fiscalia, i els màxims comandaments dels tres cossos policials: la Guàrdia Urbana de Barcelona, els Mossos d´Esquadra i el Cos Nacional de Policia. En aquesta ocasió també s´ha convidat a assistir-hi al Director General de Justícia Juvenil, Joaquim Claveguera.

Durant la reunió, la Junta ha tractat com a únic punt de l´ordre del dia i de manera monogràfica, la violència urbana i el vandalisme a la ciutat. L´Ajuntament de Barcelona i el Departament d´Interior han acordat estudiar la implantació de nous mecanismes de captació d´imatges amb finalitat probatòria per tal de millorar les investigacions i la persecució sobre aquells grups organitzats que actuen amb l´únic objectiu de provocar aldarulls i actuar de forma violenta, posant en perill la seguretat dels ciutadans i de les forces de seguretat. L´objectiu és aconseguir el màxim grau d´informació i coneixement sobre aquestes persones per millorar l´eficàcia dels dispositius per fer-hi front. La instal·lació d´aquests mecanismes de captació d´imatges estarà subjecte a l´autorització de la comissió de videovigilància i tindrà com a finalitat la persecució dels vàndals.

A la reunió també s´ha fet una anàlisi en profunditat dels darrers incidents produïts amb motiu de la convocatòria de vaga del 29-M. Xavier Trias i Felip Puig, que han mostrat el seu suport absolut a les forces de seguretat, han afirmat que ?no es poden tolerar que es produeixin situacions de violència a la ciutat? i han demanat a tots els membres de la Junta Local que intensifiquin les actuacions per eradicar aquestes formes de violència urbana millorant si cal la coordinació i el treball conjunt. L´alcalde ha assegurat que cal actuar ?amb la màxima contundència, sobretot de forma preventiva per evitar que aquestes situacions es repeteixin, ja que ens hi juguem moltíssim?. El conseller per la seva banda, ha anunciat que, en l´àmbit de la prevenció es valorarà la possibilitat de ?modificar els itineraris d´aquelles manifestacions en què anteriorment s´han registrat incidents i actes violents?, de manera que no es descarta que en futures manifestacions, els organitzadors de les quals ho comuniquin al departament, es plantegin itineraris alternatius per tal de prevenir problemes greus d´ordre públic. Tot i així, el conseller d´Interior ha mantingut que, com sempre, ?es garantirà el dret de reunió i manifestació i el dret de vaga en una ciutat que sempre ha estat tolerant i oberta però que és evident que hi ha uns límits que el dia 29 de març es van superar per alguns que van actuar amb extrema violència?.

Durant la trobada, el Govern municipal i el departament d´Interior han demanat a la Fiscalia i a la Judicatura que s´estableixin mesures de coordinació i col·laboració amb els cossos de seguretat en la lluita contra aquestes formules de vandalisme urbà. Xavier Trias ha explicat que a la trobada que mantindrà demà amb el Ministre de Justícia i amb el Ministre d´Interior buscarà fórmules per col·laborar al màxim amb l´objectiu d´aïllar als violents. Així mateix, el conseller Puig ha refermat ?el compromís institucional de continuar treballant des de la perspectiva de prevenir i actuar quan sigui necessari per tal de mantenir la convivència de la ciutat? .

Finalment, l´alcalde demana a les principals entitats i agents econòmics, polítics i socials de la ciutat un missatge de rebuig i condemna vers la violència. Trias ha afirmat que ?un violent no pot trobar empara a cap àmbit del teixit social de la nostra ciutat?.





Paraules clau