Barcelona impulsa un nou reglament per a l´atorgament de medalles i distincions : Servei de Premsa

Barcelona impulsa un nou reglament per a l´atorgament de medalles i distincions

18/04/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Comissió de Presidència i Règim Interior ha aprovat avui inicialment el nou Reglament d´Honors i Distincions de l´Ajuntament de Barcelona. El nou reglament permet actualitzar i posar al dia l´actual regulació per a l´atorgament de medalles, títols, honors i distincions, quals actualment té una normativa dispersa en diverses disposicions, algunes de les actuals són anteriors a la represa democràtica. Així, el reglament té per objecte establir les diferents tipologies d´honors i distincions de la ciutat de Barcelona per reconèixer i honorar a aquells ciutadans, institucions i entitats que hagin excel·lit en els sues respectius àmbits i hagin contribuït al prestigi de la capital de Catalunya i dels valors que li són pròpies.

Els títols proposats en el nou Reglament d´Honors i Distincions de l´Ajuntament de Barcelona són els següents:

Medalla d´Or de la Ciutat de Barcelona. És la màxima distinció que pot atorgar l´Ajuntament de Barcelona. El seu objectiu és distingir a aquelles persones físiques o jurídiques que hagin destacat pels seus extraordinaris mèrits personals o col·lectius per haver prestat serveis rellevants a la ciutat. És una medalla de caràcter vitalici i es podrà atorgar a títol pòstum sempre que no hagi transcorregut més d´un any des de la mort de la persona.

Medalla d´Or al Mèrit Cultural, Científic, Cívic i Esportiu. És un reconeixement a la trajectòria o aportacions de persones o entitats que han treballat en favor de la ciutat de Barcelona. Representen l´expressió pública del reconeixement de la qualitat de l´obra feta pels ciutadans i ciutadanes. S´atorgaran fins a 16 medalles a l´any, en funció de les propostes presentades. Aquest guardó es podrà atorgar a títol pòstum sempre que no hagi transcorregut més d´un any des de la mort de la persona.

Medalla d´Honor de Barcelona. Distingeix a les persones físiques o jurídiques que hagin destacat en la defensa de la ciutat, així com en la defensa de les virtuts i valors cívics. S´atorgarà a iniciativa de cadascun dels Consells de Districte. El Plenari del Consell Municipal podrà proposar la concessió d´un total de 25 distincions: cinc en l´àmbit ciutat, i dues més per a cadascun dels districtes. S´atorgarà anualment i té caràcter vitalici. Les distincions es lliuraran per l´alcalde al voltant de la festivitat de Sant Andreu, patró dels consellers de la ciutat. Es podrà atorgar a títol pòstum sempre que no hagi transcorregut més d´un any des de la mort de la persones objecte del guardó.

Títol Honorífic d´Amic o Amiga de Barcelona. Distingeix les persones físiques o jurídiques, estrangeres o de nacionalitat espanyola amb residència fixa a l´estranger, que per les seves activitats hagin afavorit notablement els interessos generals de Barcelona, o destacat notòriament en defensa dels mateixos. El títol podrà ser atorgat a títol pòstum sempre que no hagi transcorregut més d´un any des de la mort de la persona.

Els títols i distincions que es planteja suprimir són els següents:

– Les categories de plata i coure de la Medalla de la Ciutat
– Títol honorífic de Fill Predilecte
– Títol honorífic de Fill Adoptiu
– Títols i guardons relacionats amb els Jocs Olímpics de 1992
– Ciutadà Honorari

El nou Reglament, que haurà de ser debatut i aprovat definitivament pel Plenari del Consell Municipal després del període d´exposició pública, no fa referència a les medalles o distincions a la Guàrdia Urbana i Bombers de Barcelona, que ja tenen una regulació diferenciada.





Paraules clau