L´Ajuntament de Barcelona comença la plantació de 257 exemplars d´arbrat adaptat al clima mediterrani : Servei de Premsa

L´Ajuntament de Barcelona comença la plantació de 257 exemplars d´arbrat adaptat al clima mediterrani

30/04/2012



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L´Ajuntament de Barcelona inicia demà la plantació de 257 arbres adaptats als estius de clima mediterrani a tots els districtes de la ciutat. Es tracta de 93 exemplars de Brachychiton populneus (arbre ampolla), 11 unitats de Casuarina cunninghamiana (casuarina comuna), 35 Grevillea robusta (grevil·lea comuna), 48 Jacaranda mimosifolia (xicranda), i 70 Tipuana tipu (Tipuana).

La campanya d´enguany de plantació d´arbrat adaptat al clima mediterrani, que tindrà lloc fins al 31 de maig, permetrà reposar tots els escocells buits fins a l´actualitat i recuperar l´arbrat de carrers i places afectat per perill de caiguda, deteriorament, malures o envelliment. L´època escollida per fer la plantació és la que facilita la seva supervivència.

Les 257 unitats es plantaran amb pa de terra d´una mida proporcional a l´estructura de l´espècie o al desenvolupament de la planta, d´una alçada mínima de tronc lliure de ramatge de 2´5 m, i d´un perímetre d´entre 20 i 25 cm. Són espècies de fulla perenne o caduca autòctones, perfectament adaptades a les condicions climàtiques de Barcelona.

Els arbres es plantaran en carrers, places i zones enjardinades de la ciutat. L´any 2011 es van plantar 271 exemplars durant la primavera-estiu i 2.751 entre les campanyes d´hivern i tardor.

L´any 2011 es van plantar un total de 3.022 arbres per reposició d´escocells (3.412 l´any 2010), 4.113 per realitzacions d´urbanitzacions d´obra nova i de manteniment (3.480 al 2010). En els tres primers mesos de l´any 2012 s´han plantat 141 arbres per urbanitzacions d´obra nova i obres de manteniment.

Barcelona és una de les ciutats de l´arc mediterrani amb més arbres d´alineació o viaris (actualment n´hi ha prop de 155.000). Es tracta d´un patrimoni verd vital per a la ciutat amb importants beneficis ambientals i socials en l´entorn, com ara la regulació de la radiació solar, de reducció de la temperatura, de les partícules en suspensió o l´acció de filtre acústic que exerceixen sobre l´espai públic. Sense oblidar el valor paisatgístic i de foment de la biodiversitat en l´entorn urbà.

Les actuacions al voltant de l´arbrat de Barcelona s´emmarquen en el Pla de Gestió de l´Arbrat Viari, que recull els criteris i les actuacions per a una gestió integral i sostenible dels arbres de la ciutat. Aquest programa municipal posa l´accent en la supervisió de la qualitat, diversifica gradualment el percentatge de cada espècie present a la ciutat (per evitar el predomini històric del plàtan, entre d´altres) i introdueix progressivament noves espècies que presentin una millor adaptació a les condicions del medi urbà. El pla garanteix que totes les intervencions en l´arbrat comporten un increment de la qualitat vegetativa i fomenten la biodiversitat.





Paraules clau