Anellament de les tres cries de falcó nascudes de la parella que viu a la Sagrada Família : Servei de Premsa

Anellament de les tres cries de falcó nascudes de la parella que viu a la Sagrada Família

06/05/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Aquest diumenge 6 de maig al migdia s´han anellat les tres cries de falcó nascudes aquest mes d´abril de la parella de falcons pelegrins que viu al Campanar de Sant Bartomeu de la Sagrada Família. Es tracta del segon anellament que es realitza enguany a Barcelona, després que al mes d´abril s´identifiquessin els tres pollets nascuts de la parella instal·lada al penya-segat marítim de Montjuïc. L´anellament de les cries permet la identificació dels exemplars, el seguiment de la seva evolució, en facilita la localització i forma part de les accions previstes en el Programa de Reintroducció del Falcó Pelegrí a la ciutat de Barcelona.

Les tres cries de falcó pelegrí (Falco peregrinus brookei) van néixer el primer cap de setmana d´abril fruit de l´aparellament d´un mascle alliberat al Port de Barcelona el 6 de juliol de 2001 i d´una femella salvatge. L´anellament consisteix en col·locar dues anelles: una d´oficial, que identifica l´animal i una de color amb codi alfanumèric que permet distingir el falcó quan se l´observa de lluny. Amb aquestes cries són 63 els exemplars de falcó nascuts la ciutat en el marc del Programa de Reintroducció del Falcó Pelegrí a la ciutat de Barcelona.

Amb l´objectiu de facilitar la reproducció de nous exemplars de falcó pelegrí a la ciutat de Barcelona durant l´any 2011 es van instal·lar noves caixes niu a la Torre Allianz i al MNAC (Districte de Sants-Montjuic) per incentivar el niament a una zona on la presència de parelles de falcons és habitual.

Un pas més en la consolidació de la Reintroducció del Falcó Pelegrí a Barcelona

A Barcelona i l´àrea Metropolitana hi ha actualment cinc parelles de falcons pelegrins estables, instal·lades al Temple Expiatori de la Sagrada Família, al Penyassegat Marítim de Montjuic, a Diagonal Mar, a la Central Tèrmica de Sant Adrià del Besós i a la plaça Europa d´Hospitalet. El falcó pelegrí havia estat habitual a la ciutat fins el 1973 quan la darrera parella que niava a l´església de Santa Maria del Mar va ser abatuda. El programa municipal n´ha promogut la reintroducció d´aquesta espècie, una peça clau de la biodiversitat de la ciutat, tenint-ne cura i fent-ne el seguiment per tal de garantir-ne la seva presència en aquells indrets on la pressió humana els havia foragitat.

A la tardor del 2004 es va formar una parella al Temple Expiatori de la Sagrada Família integrat per un mascle alliberat al Port el 2001 i una femella ?salvatge?. Aquesta parella va criar per primera vegada al 2005, al campanar de Sant Bartomeu a la Façana de la Passió. Els anys 2006, 2007, 2008, 2009 i 2010 han criat en aquest mateix indret, sempre amb el mateix mascle però amb dos femella que van substituir l´anterior. Així, per exemple, l´any 2007 una femella jove nascuda al penya-segat de Montjuïc l´any 2006 va substituir la femella que havia criat en anys anteriors, essent substituïda per una nova femella l´any 2009. L´any 2010 la nova parella va tenir tres cries, però als pocs mesos la femella va morir. L´any 2011 una nova parella va tenir tres pollets que van desaparèixer. Al 2012 es va millorar la seguretat del niu caixa. L´actual femella és un nou exemplar ?salvatge? que es va instal·lar a la Sagrada Família a principis de 2012. Les obres que es duen a terme al Temple Expiatori de la Sagrada Família han tingut en compte la presència de les tres cries i han conciliat la seva activitat constructora amb els falconets.

El projecte de reintroducció del falcó pelegrí a Barcelona és una iniciativa de l´Ajuntament de Barcelona que duu a terme Thalassia Estudis Ambientals, SL, i que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

Imatges

http://www.ajbcnpremsa.info/download/falco_1.jpg
http://www.ajbcnpremsa.info/download/falco_2.jpg
http://www.ajbcnpremsa.info/download/falco_3.jpg
http://www.ajbcnpremsa.info/download/falco_4.jpg

Vídeo

Arxiu mov – HD (1,7 Gb)
http://www.ajbcnpremsa.info/download/falconssagradafamilia_bruts.mov





Paraules clau