L´alcalde considera que cal defensar més que mai el model d´escola universal i integrador en català : Servei de Premsa

L´alcalde considera que cal defensar més que mai el model d´escola universal i integrador en català

07/05/2012



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha afirmat avui que ?en uns moments de posada en dubte per part d´alguns sectors del nostre model educatiu, es fa més important que mai la defensa d´aquest model d´escola universal i integrador en llengua catalana?. L´alcalde ha participat aquesta tarda en la commemoració del 80è aniversari de l´Institut-Escola juntament amb la consellera d´Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Irene Rigau, entre d´altres personalitats del món de l´educació.

?Tenim un model educatiu de qualitat i d´interès públic i qualsevol modificació d´aquest ha de ser liderat des de Catalunya, i comptar amb el màxim consens de la comunitat educativa i de les administracions implicades? ha expressat Trias que ha afegit que ?aquesta celebració ens confirma que l´educació és un àmbit on tan Catalunya com Barcelona han excel·lit i destacat sempre per la seva innovació i creativitat?.

L´alcalde ha recordat que juntament amb Institut-Escola, també van sorgir per part del Patronat Escolar de Barcelona les iniciatives de l´Escola del Bosc i de l´Escola del Mar, que ?són el millor exemple de com n´ha estat d´avançada la nostra ciutat i el nostre país en l´àmbit pedagògic des de principis del segle XX? i ha reblat que ?actes com aquest ens ajuden a recuperar la memòria històrica i a recordar plegats la immensa feina que s´ha fet al nostre país, des de fa molts anys, per tenir un model educatiu i unes escoles de qualitat?.

Rememorant la XVII Audiència Pública de nois i noies de la ciutat que va tenir lloc la setmana passada, Trias ha mostrat la seva satisfacció en comprovar que ?quan els joves se senten protagonistes i partícips del seu entorn, del centre on estudien o de la seva ciutat, com reivindicava l´esperit de l´Institut-Escola, els resultats són sorprenents i ens omplen d´esperança?.

L´Institut-Escola de la Generalitat de Catalunya era una institució educativa que es va crear a la ciutat durant la Segona República a l´empara de l´autonomia política assolida. El febrer de 1932, el Palau del Governador del Parc de la Ciutadella acollia, per primera vegada, una seixantena d´estudiants de l´Institut-Escola de la Generalitat de Catalunya. El seu model educatiu va suposar una revolució en l´ensenyament de l´època i proposava la formació integral de l´alumnat a partir dels 11 anys en tots els aspectes. Amb l´arribada del Franquisme es va estroncar aquell projecte de la Generalitat republicana de desplegar un ensenyament públic, obligatori gratuït i laic.





Paraules clau