Barcelona participa en els actes commemoratius de l´alliberament de Mauthausen : Servei de Premsa

Barcelona participa en els actes commemoratius de l´alliberament de Mauthausen

11/05/2012



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí, assisteix aquest cap de setmana, en nom de l´Ajuntament de Barcelona, als actes commemoratius del 67è aniversari de l´alliberament del camp de concentració nazi de Mauthausen, on van estar internats i van morir republicans catalans i espanyols. Jordi Martí acompanyarà la delegació que l´Amical de Mauthausen i altres camps envia cada any amb el suport del Memorial Democràtic. Aquest any els actes de commemoració coincideixen amb el 50è aniversari de la col·locació del monument als republicans situat al Memorial del camp. La delegació està formada per unes 120 persones. A més de representants institucionals, socis i familiars, hi assisteixen instituts i associacions de tot l´Estat: IES Baix Montseny, de Sant Celoni; IES Alto Palancia, de Segorbe (Castelló); IES La Hontanilla de Tarancón (Cuenca); IES Josep Lladonosa, de Lleida; Escola Santo Domingo, de Monzón; SOS Racisme del País Basc; Grup de Dones de Santa Coloma de Gramenet; IES Bajo Aragón d´Alcañiz.

Aquesta tarda està prevista una visita al memorial del Castell de Hartheim, on tindrà lloc el primer acte d´homenatge a la fosa comuna. Dissabte al matí es farà una visita comentada a les instal·lacions del KZ Mauthausen i un homenatge en el monument jueu. A la tarda, el regidor de Presidència i Territori intervindrà en l´acte d´homenatge que se celebrarà a l´estació de Mauthaussen, on, acompanyant l´alcalde d´aquesta ciutat, es farà una ofrena floral col·lectiva. Jordi Martí ha recordat que aquesta estació ?va ser testimoni d´una de les majors barbàries de la humanitat. ?Barcelona se solidaritza amb els homes i dones que han lluitat per un món on les paraules guerra, barbàrie i crueltat no tinguin lloc. Volem reconèixer que la principal arma de combat aquests homes i dones van ser la paraula, el diàleg i el pensament lliure i plural?, ha recordat Martí, que ha agraït a l´Amical Mauthausen el seu treball per la recuperació de la memòria històrica. També demà dissabte, a la tarda, se celebraran els actes internacionals Memorial Gusen, on hi haurà la intervenció de la presidenta de l´Amical de Mauthausen, Rosa Toran.

Diumenge la delegació de l´Amical participarà en l´acte institucional al monument espanyol del camp de Mauthausen i, posteriorment, en la desfilada i els actes internacionals de commemoració de l´alliberament.

L´Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d´Espanya, és l´associació que agrupa als exdeportats republicans dels camps de concentració del nazis, així com els familiars i amics, tant dels supervivents com dels deportats assassinats als camps. L´Amical de Mauthausen representa als deportats d´aquest camp austríac i de tots els camps del III Reich, tot i que l´associació pren el nom de Mauthausen pel fet de ser el camp on van ser deportats més espanyols.

L´Amical agrupa i representa a deportats de tota Espanya i té la seva seu a Barcelona. És l´objectiu d´aquesta associació treballar a favor de la memòria de tots i totes aquells que van viure i lluitar durant la guerra civil abans de creuar la frontera catalano-francesa camí de l´exili, i més tard van patir deportació als camps nazis.





Paraules clau