L´alcalde Trias afirma que la participació ciutadana i la implicació de les persones en la presa de decisions, és una de les prioritats de l´Ajuntament : Servei de Premsa

L´alcalde Trias afirma que la participació ciutadana i la implicació de les persones en la presa de decisions, és una de les prioritats de l´Ajuntament

14/05/2012



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, afirma que la participació ciutadana i la implicació de les persones en la presa de decisions, és una de les prioritats de l´Ajuntament. L´alcalde ha presidit aquesta tarda al Saló de Cent de l´Ajuntament l´acte de lliurament dels XII Premis Barcelona Associacions, en reconeixement de les bones pràctiques que utilitzen les entitats per incentivar la participació ciutadana i enfortir l´associacionisme. A l´acte, que ha estat presentat la periodista Natza Ferrer, hi han intervingut Joaquim Forn, primer tinent d´alcalde, Carles Agustí, comissionat d´Alcaldia de Participació Ciutadana i president del Jurat; i Enric Francès, vicepresident del Consell Municipal d´Associacions de Barcelona. L´alcalde ha afirmat que aquests premis ?representen la voluntat del govern municipal de reconèixer les bones pràctiques que utilitzen les entitats per incentivar la participació ciutadana i enfortir l´associacionisme?.

El Premi Barcelona Associacions a les Bones Pràctiques de Participació ciutadana i Foment de l´Associacionisme és una convocatòria anual de l´Ajuntament de Barcelona i del Consell Municipal d´Associacions de Barcelona, per recolzar les iniciatives que ja estan duent a terme les associacions de la ciutat, adreçades a l´impuls de la participació de la ciutadania, a la implicació de les associacions en la governabilitat de la ciutat, i la creació de xarxa social i associativa. El primer premi d´aquesta edició ha estat atorgat a la Coordinadora d´Entitats del Poble Sec pel projecte “Vine a navegar amb el XIC”; i el segon premi ha estat atorgat a l´Associació Juvenil d´Amics de la Ràdio a Horta- Guinardó pel projecte “Boca Ràdio. Una ràdio associativa, juvenil, comunitària i social: una eina per a les entitats juvenils”

L´alcalde ha felicitat els guanyadors així com a la resta d´entitats que han presentat els seus projectes. ?Són bones pràctiques que neixen de l´esforç i la voluntat d´enfortir el moviment associatiu i el treball comunitari?, ha afirmat i afegint que ?la participació ciutadana i la implicació de les persones en la presa de decisions, és una de les prioritats d´aquest Ajuntament?.
A parer de l´alcalde una societat civil forta, organitzada i potent és una ?eina imprescindible per al progrés econòmic i social de la nostra ciutat. Volem millorar la qualitat de la participació ciutadana, i això passa per organitzar-nos millor?. ?Des del govern municipal, tenim la intenció de col·laborar al màxim amb les entitats promovent un model real de participació?, ha afegit, posant com exemple d´aquesta col·laboració l´elaboració del Pla de Suport a l´Associacionisme.
L´alcalde ha afegit que tenim una altra manera de fer política, més transparent, mes propera i amb un major diàleg amb la ciutadania?, i ha afirmat que, a causa de la crisi, ha moltes coses a repensar, també les associacions també s´han de repensar, han de modernitzar-se i innovar, posant al dia diferents aspectes com l´estructura i el seu funcionament, la seva comunicació amb la ciutadania i amb la pròpia administració pública.
Trias ha insistit en la idea de que l´Ajuntament no ha de fer la competència a les associacions. ?Nosaltres no podem arribar a tot arreu i, en aquest sentit, sou les entitats, les que teniu milers d´associats, les que ens podeu i ens heu de fer arribar el batec de la ciutat?.

XII Premis Barcelona Associacions

La Coordinadora d´Entitats del Poble Sec, fundada el 1989, és la federació que aplega a la gran majoria de les entitats i associacions del barri del Poble-sec de Barcelona, sumant al voltant de 80 organitzacions. L´entitat coordina entitats, ofereix serveis i impulsa activitats al llarg de l´any per ajudar a millorar la qualitat de vida del conjunt dels ciutadans i molt especialment d´aquells associats en les entitats que formen la Coordinadora d´Entitats de Poble-sec.

La Coordinadora cogestiona amb el Districte de Sants-Montjuïc el Centre Cívic El Sortidor, gestiona el Poliesportiu municipal de les 3 Xemeneies, gestiona el Casal Concòrdia (seu de la Plataforma Poble-sec per a Tothom i del Pla de Desenvolupament Comunitari del Poble-sec), gestiona el Casal Elkano i manté la seva seu al mateix casal amb activitats generalistes i de servei a les entitats.

Les principals iniciatives de l´entitat són: El Carnaval, La Mostra d´Entitats, La Festa Major del Poble-sec, El Pla Comunitari, Nadal Solidari al Poble-sec i impulsar la comissió de seguretat, entre altres iniciatives que ajuden a cohesionar el barri i els seus habitants. La Coordinadora és membre per elecció democràtica de les entitats de Barcelona al Consell Municipal d´Associacions i membre de la seva permanent, Consell de Ciutat i Consell ciutadà del Districte Municipal de Sants-Montjuïc.

L´entitat és fundadora del Consell d´Associacions de Barcelona (CAB), que aplega a les principals federacions de la ciutat i un membre de la Coordinadora ha estat escollit per presidir la seva primera direcció. Des de la Coordinadora també es dóna recolzament logístic al diari local Zona Sec i ofereix un butlletí electrònic informant de tot el que succeeix al barri.

Projecte BOCA RÀDIO és l´emissora radiofònica gestionada des de l´any 2005 per l´Associació Juvenil d´Amics de la Ràdio d´Horta-Guinardó (AJARHG), una entitat juvenil i sense ànim de lucre d´aquest districte de Barcelona, que ja porta més de 18 anys fent ràdio associativa i des de l´associacionisme.

Estem oberts a qualsevol jove que vulgui fer ràdio i, al mateix temps, participar en una entitat juvenil per transformar i dinamitzat la ciutat i la comunitat. L´ideari de BOCA ràdio se centre en ser l´altaveu de les associacions juvenils de la ciutat i de les propostes culturals que no tenen cabuda en les emissores convencionals.

L´emissora emet durant les 24 hores del dia pel dial 90.1 de la FM i per Internet a www.bocaradio.org. De la seva gestió i dels programes de la seva graella de programació se´n encarreguen els seus associats i associades, joves que hi dediquen bona part del seu temps lliure. Escolta´ns o participa! BOCA ràdio t´espera amb els micròfons ben oberts.





Paraules clau