L´alcalde Trias destaca que Barcelona i Catalunya necessiten lideratges com el d´Òmnium en la defensa de la llengua, la cultura i la identitat nacional : Servei de Premsa

L´alcalde Trias destaca que Barcelona i Catalunya necessiten lideratges com el d´Òmnium en la defensa de la llengua, la cultura i la identitat nacional

23/05/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´alcalde Xavier Trias ha presidit aquesta tarda, al Saló de Cent de l´Ajuntament de Barcelona, l´acte de lliurament de la Medalla d´Or el Mèrit Cultural a Òmnium Cultural. A l´acte hi eren presents l´escriptor Jaume Cabré, el filòsof Xavier Rubert de Ventós, tinents d´alcalde, regidors i regidores, i la presidenta d´Òmnium Cultural, Muriel Casals.
El plenari del Consell Municipal el passat mes de desembre va acordat atorgar la Medalla d´Or al Mèrit Cultural a Òmnium Cultural, pels seus cinquanta anys d´intens i ininterromput treball a favor de la llengua i la cultura catalana. L´alcalde ha expressat les seves sinceres felicitacions a Òmnium Cultural, personalitzant la seva felicitació en la seva presidenta, Muriel Casals.
Trias ha afirmat que Barcelona és la capital de Catalunya i de la catalanitat, i una ciutat que treballa per esdevenir una capital de la cultura, del coneixement, de la creativitat i de la innovació, que vol atreure i difondre el talent creatiu. ?Aquesta feina es fa des de l´Ajuntament. Però també gràcies a moltes persones, entitats i institucions, i Òmnium Cultural és, sens dubte, una de les que han mostrat més implicació i més passió al llarg de la seva trajectòria?.
Com ha dit Trias Òmnium és ?sinònim de compromís amb Catalunya i de defensa dels nostres millors valors? i ha afegit que ? Barcelona i Catalunya necessiten lideratges com el d´Òmnium en la defensa de la llengua, la cultura i la identitat nacional?.
Òmnium ha promogut millor que ningú la normalització del català i l´ha reivindicat com a llengua vehicular a les escoles, ha impulsat projectes innovadors com el de ?Voluntaris per la llengua´ que ha permès que la nostra cultura i el català arribessin a tothom, també a la població nouvinguda. Òmnium s´ha mobilitzat sempre que el país ho ha necessitat i en les campanyes que ha organitzat ha estat exemple de coratge i de coherència i ha aconseguit mobilitzar la ciutadania. Segons l´alcalde Xavier Trias ?Òmnium Cultural ens recorda sempre que no hem de defallir, que hem de ser perseverants, per continuar lluitant per la nostra llengua i per la nostra cultura?.
Com ha dit Trias, al llarg d´aquests 50 anys Òmnium Cultural ?ha estat al peu del canó, també en els difícils anys de la dictadura franquista?, quan va suplir les institucions catalanes inexistents en aquells moments. ?Aquesta sòlida trajectòria és la que ens va fer considerar que Òmnium Cultural es mereixia un gran reconeixement per part de la nostra ciutat?, ha afegit l´alcalde.
Òmnium té delegacions a tot el país, però és a Barcelona on va ser fundada, i on té la seva seu nacional i és la ciutat que concentra la majoria d´activitats i els principals programes de l´entitat. Al llarg dels anys, Òmnium Cultural i l´Ajuntament de Barcelona han col·laborat per incrementar la sensibilització, la defensa i el coneixement de la llengua i la cultura catalana.
Finalment l´alcalde Trias ha afegit que ?desitjo que continuem col·laborant perquè la necessitat de defensa del català i de la nostra cultura no s´atura mai. Barcelona, com a capital de Catalunya, no pot abaixar la guàrdia, ha de ser-hi al capdavant?.
Òmnium va ser fundada l´any 1961, com a organització de la societat civil amb l´objectiu de protegir i de promocionar la cultura catalana. L´entitat va esdevenir una eina social i de suplència de les institucions catalanes, inexistents durant la dictadura. Des de 1963 i fins al 1967, va treballar des de la clandestinitat. L´any 1967 va aconseguir de nou la seva legalització i es va desplegar pel territori català amb una xarxa de 21 delegacions repartides per les comarques catalanes. L´any 1969 Òmnium Cultural va crear el Premi d´Honor de les Lletres Catalanes. Durant els seus 50 anys d´existència, Òmnium s´ha adaptat als canvis socials, polítics i culturals del país, intervenint i mobilitzant-se davant les qüestions d´actualitat que tenen transcendència o afecten la societat catalana organitzant campanyes de sensibilització, reivindicació i resposta que refermen la realitat cultural del país. Actualment compta amb més de 25.000 socis i 27 seus territorials.





Paraules clau