L´Ajuntament de Barcelona vetllarà per a protegir l´ocupació de les persones amb discapacitat : Servei de Premsa

L´Ajuntament de Barcelona vetllarà per a protegir l´ocupació de les persones amb discapacitat

24/05/2012



Temps estimat de lectura: 2 minuts

La regidora de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats, Irma Rognoni, s´ha reunit avui amb les entitats més representatives de persones amb discapacitat per a abordar la situació generada per la decisió del govern de l´estat de reduir la seva aportació als programes d´inserció laboral del col·lectiu.

Irma Rognoni s´ha compromès a constituir una taula conjunta i específica per a explorar noves vies per a protegir i potenciar la sortida laboral de les persones discapacitades, prioritzant la inserció d´aquest col·lectius en l´empresa ordinària, i en segon lloc en el Centres Especials de Treball (CET) i ha refermat el compromís de l´Ajuntament de Barcelona de seguir apostant per l´aplicació de clàusules socials a diversos contractes que signa el consistori, que implica la reserva de determinats contractes administratius d´obres, subministraments o servis per a centres d´inserció laboral de persones amb discapacitat, empreses d´inserció sociolaboral i entitats d´integració laboral i/o social de persones amb risc d´exclusió social.

Aquesta taula també farà seguiment del compliment de la quota de reserva de llocs de treball al col·lectiu en l´àmbit privat, tal com estableix actualment la normativa estatal vigent per a empreses de més de 50 empleats.

Rognoni també ha ofert a les entitats tots els serveis de què disposa el consistori per a l´assessorament laboral pel col·lectiu, un servei que es fa des de l´Equip d´Assessorament Laboral (EAL) de l´Institut Municipal de Persones amb Discapacitat.

Aquest és un servei especialitzat en la inserció laboral de les persones amb discapacitat al mercat laboral ordinari que fa l´acollida i la valoració de les actuacions a desenvolupar en funció de les necessitats detectades en les entrevistes personals. Durant el 2011, l´EAL va elaborar un total de 393 valoracions i orientacions i es van aconseguir 203 contractes.

Col·laboració amb els Centres Especials de Treball

El govern municipal s´ha imposat incrementar l´import destinat a la contractació d´entitats que treballen en integració laboral d´aquest col·lectiu. En aquest sentit, a l´exercici de 2011, la suma de contractes de l´Ajuntament de Barcelona a empreses d´inserció i a Centres Especials de Treball (CET) va ser de més de 7,55 milions d´euros. L´objectiu fixat per a 2012 és que aquesta xifra arribi als 8 milions d´euros, un 5,9% més.

A més, està previst impulsar les clàusules socials de contractació, ampliant-les més enllà de les establertes per llei, una tasca que s´està duent a terme amb un diàleg obert amb les entitats del tercer sector.

A Barcelona hi ha, a l´actualitat, 48 Centres Especials de Treball. Tot i que la seva gestió depèn del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, el consistori hi ha col·laborat fent cessió de solars i pavellons per a la creació d´aquests centres o per a la seva millora o reubicació. Un exemple d´aquesta col·laboració és la cessió a l´entitat L´Olivera de la finca municipal de Can Calopa, on es duen a terme treballs de conreu de vinyes.

També s´ha impulsat la participació dels CET´s en grups de treball de la Xarxa d´Inserció Sociolaboral, en el marc de l´Acord Ciutadà per a una Barcelona Inclusiva.





Paraules clau