L´Ajuntament té en marxa una comissió per abordar de forma integral el fenomen dels assentaments de persones itinerants : Servei de Premsa

L´Ajuntament té en marxa una comissió per abordar de forma integral el fenomen dels assentaments de persones itinerants

24/05/2012



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L´Ajuntament de Barcelona té en marxa des del passat mes de març una comissió de treball per a coordinar la tasca de totes les àrees municipals i abordar de forma integral el fenomen dels assentaments de persones itinerants a la ciutat. La comissió té com a missió aportar solucions al barraquisme i impulsar les mesures i accions necessàries per tractar el fenomen des de les vessants de seguretat, atenció social, solucions urbanístiques, habitatge, inserció laboral i escolarització de menors d´aquesta població itinerant, instal·lada en aquests solars des de fa anys, la majoria dels quals de procedència galaicoportuguesa.

Per a dur terme aquestes accions, l´Ajuntament compta en poder treballar de forma conjunta i coordinada amb les entitats del tercer sector, que donen suport a aquests col·lectius especialment vulnerables. La implicació i la intervenció de la societat civil és una peça clau per a que les persones en condició d´exclusió puguin desenvolupar les seves capacitats bàsiques. La necessitat de treballar conjuntament, compartir punts de vista i aportar solucions és l´objectiu de la trobada que l´Alcalde de Barcelona, Xavier Trias, mantindrà amb les entitats del Poblenou la setmana vinent.

Des de la seva creació, la comissió ja estat treballant en el disseny d´un pla d´acció, transversal que involucra a totes les àrees de l´Ajuntament per poder fer una diagnosi de la realitat existent, elaborar un Pla d´Acció i fixar actuacions a fer a curt termini, tenint una visió a llarg termini i fent una tasca de prevenció i detecció de fenòmens emergents. Aquesta tasca reforçarà i centralitzarà la feina que ja s´està fent a l´Ajuntament de Barcelona des de l´àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports i la que fa la Taula d´Ocupacions de Sant Martí a nivell territorial.

D´una banda, des del 2005 funciona el servei específic d´atenció per a galaicoportuguesos, el Servei d´Atenció Social a la Població Itinerant- SASPI, que entre d´altres, ofereix a aquest col·lectiu atenció en medi obert, primera acollida, escolarització dels menors, targeta sanitària i tramitació de la PIRMI en cas que la puguin percebre, amb l´objectiu de trobar alternatives d´inserció social i laboral que els permeti canviar l´estil de vida itinerant i aconseguir una estabilitat social i laboral diferent de l´actual.

Pel que fa al col·lectiu de subsaharians que viuen al Poblenou, i independentment de la seva situació legal ?el control del qual recau sobre l´Estat– l´Ajuntament ofereix atenció social bàsica a tothom (alimentació i higiene personal i allotjament nocturn en els Centres de Primera Acollida (CPA)). També s´ofereixen processos d´inserció social als que tenen regularitzada la seva situació.

Així mateix i d´acord amb la mesura de govern impulsada al setembre per l´àrea d´Immigració per al retorn amb èxit de persones que viuen en assentaments, de nacionalitat senegalesa, dir que al mes d´abril van tornar quatre persones que van participar en el programa pilot de formació per al retorn amb èxit. Una cinquena va retornar havent rebutjat la formació. L´Ajuntament s´ha compromès a mantenir aquets programa sine die per poder seguir abordant de forma personalitzada les possibilitats de formació pel retorn.





Paraules clau