L´Ajuntament de Barcelona vol que tota l´oferta esportiva de la ciutat sigui accessible als discapacitats : Servei de Premsa

L´Ajuntament de Barcelona vol que tota l´oferta esportiva de la ciutat sigui accessible als discapacitats

25/05/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona impulsarà una mesura per a normalitzar la pràctica de tota l´oferta fisicoesportiva que es fa a la ciutat a persones amb discapacitat. La iniciativa ?l´Esport Inclou´ busca facilitar al màxim la pràctica dels esports a les persones amb discapacitats físiques, psíquiques o sensorials sota la premissa que es farà més efectiva ?una societat normalitzada, inclusiva i saludable?.

D´aquesta manera, es vol incentivar la inclusió de les persones amb discapacitat a la pràctica fisicoesportiva oferta pels centres esportius municipals pròxims al seu entorns social i familiar, així com en aquella que s´ofereix en horari lectiu i en l´esport organitzat, de manera que cap col·lectiu en quedi exclòs.

L´Institut Barcelona Esports (IBE) i l´Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMD) han dissenyat un programa que s´aplicarà de forma transversal respecte de la resta de programes que desenvolupi el consistori perquè totes les instal·lacions municipals esportives siguin d´ús per a totes les persones, sigui quina sigui la seva condició física o psíquica.

Segons la tinent d´alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ?Barcelona ja és un referent de ciutat accessible. Ara ho ha de ser en l´àmbit de l´esport accessible. Per això, volem crear un espai esportiu inclusiu? perquè ?és una manera de concebre tant la pràctica d´activitat física com la funció social de la instal·lació esportiva, que tendeix a generar capital social i que des d´un plantejament comunitari, reconeix la diversitat i no pretén assimilar-la?.

* Equipaments esportius adaptats a tothom

Amb aquest objectiu, l´Ajuntament de Barcelona treballarà perquè tots els centres esportius municipals assegurin l´obertura de totes les seves activitats esportives al col·lectiu de persones amb discapacitat, i perquè es prioritzi la pràctica de l´esport de les persones discapacitades en grups convencionals que ja estiguin actius.

Per a que això sigui possible, el consistori treballarà conjuntament amb els gestors dels equipaments per a promoure la figura del monitor de suport docent i d´auxiliars de suport al vestidor, per a aquells usuaris i usuàries amb dificultats d´autonomia.

A més, es farà extensiu un protocol d´atenció a les persones amb discapacitat, amb l´objectiu de millorar la qualitat del servei i assegurar el treball en equip, i s´assegurarà que la instal·lació compta amb material adaptat.

No obstant això, en paral·lel, també es treballarà en la creació de grups específics quan la modalitat de la pràctica esportiva i el grau de discapacitat o d´autonomia dificultin el procés d´inclusió. Això es farà a través de programes a mida de les sol·licituds d´aquest sector social, considerant la pràctica de l´esport adaptat com un recurs d´alt valor cultural, que permet una millor qualitat de vida.

Alhora, està previst editar-se una guia d´accessibilitat, de material i d´ajuts tècnics per als centres esportius municipals, perquè es garanteixi l´acompliment de la normativa d´accessibilitat i d´ús.

Els objectius de la mesures són fomentar la pràctica d´activitat fisicoesportiva de les persones amb discapacitat de manera que ho puguin fer en igualtat de condicions amb la resta de població.

* També als esdeveniments esportius de la ciutat i als espais públics

La mesura de govern l´´Esport Inclou´, que ha presentat avui la tinent d´alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, al consell plenari de l´Ajuntament de Barcelona, també s´ha fixat com a objectiu promoure la inclusió dels esportistes amb discapacitat a tots els esdeveniments esportius convencionals de la ciutat, i fomentar la visibilitat d´esdeveniments d´esport adaptat en els Trofeus Ciutat de Barcelona, ja sigui en l´àmbit de competició com en el d´exhibició.

Aquesta tasca, que es durà a terme amb la col·laboració de les Federacions Esportives Catalanes d´Esport Adaptat, permetrà també donar una resposta organitzativa adient a les necessitats i demandes dels esportistes amb discapacitats per a facilitar-los l´accés a la competició, com la reserva d´aparcaments en llocs pròxims, etc…

En quant a l´espai públic habilitat per a la pràctica esportiva, la mesura preveu vetllar per la seva accessibilitat, adaptant els circuits esportius de la ciutat i facilitant l´accés als grans parcs, platges i altres espais naturals.

L´Ajuntament de Barcelona ha aprovat un pressupost de 256.500 euros per a implementar aquesta mesura. Aquest pressupost inclou tant el suport a persones amb discapacitat, com la formació i assessorament de monitors, la coordinació del programa, l´edició de materials, i els acords per a subvencions i convenis amb diferents entitats que presten serveis i fan activitats amb persones amb discapacitats.

A aquesta inversió s´hi haurà de sumar la que fixi el Pla d´Inversions Municipal per anar fent accessibles tots els equipaments municipals esportius.





Paraules clau