Barcelona afronta l´estiu amb actuacions de control de la població de senglars : Servei de Premsa

Barcelona afronta l´estiu amb actuacions de control de la població de senglars

29/06/2012



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L´Ajuntament, en col·laboració amb el Consorci del Parc de Collserola i la Direcció de Medi Natural i Biodiversitat de la Generalitat de Catalunya, ha participat durant els darrers mesos en les actuacions de control per a la reducció del nombre de porcs senglars a la serra de Collserola i per contenir la pressió que exerceixen a la ciutat, vetllant per la seguretat de la ciutadania. Aquesta actuació coordinada s´ha portat a terme en dos fases, la primera a finals de 2011 (octubre-desembre) i la segona, als mesos de març-juny 2012, amb l´objectiu doble de contenir la presència de porcs senglars i alhora conscienciar la població dels riscos del contacte amb aquests animals i informar dels comportaments més adequats.

En aquesta campanya, de febrer a abril, l´Ajuntament també ha portat a terme una acció específica de comunicació per reforçar la informació dels ciutadans als districtes que conviuen amb el parc natural: les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó i Nou Barris. Per primer cop s´ha fet una comunicació sobre els veïns de les zones en contacte amb Collserola, amb 439 enquestes personalitzades per recollir informació de primera mà.

Una actuació coordinada per contenir la població de senglars
En els darrers anys, a Collserola s´havia constatat un augment del nombre de porcs senglars, passant d´una població de 654 exemplars l´any 2004 a 805 al 2011, i un increment del nombre d´incidències registrades a la ciutat. Al 2011, la Guàrdia Urbana de Barcelona va detectar un total de 676 incidències relacionades amb senglars, i fins al 15 de maig de 2012, són 104.

Aquesta població tan nombrosa -la xifra òptima s´estima entre 4 i 5 senglars per cada 100 hectàrees- comporta incidents amb danys als béns urbans, molèsties i riscos per a la seguretat de vianants i vehicles, a més de derivar en l´adquisició d´hàbits domèstics en un animal salvatge, que redueix les seves possibilitats de supervivència en el medi natural. Per aquest motiu, durant la tardor del 2011 es va realitzar la primera fase d´aquest pla de control, amb la captura al terme municipal de Barcelona de 27 senglars per al seu posterior sacrifici, en una campanya coordinada del Cos d´Agents Rurals de la Generalitat amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana de Barcelona, els guardes del Parc de Collserola i veterinaris de l´empresa pública Forestal Catalana, i amb la col·laboració de l´Ajuntament a través de Medi Ambient i Serveis Urbans pel que fa a les despeses de transport i incineració dels senglars. En una segona fase de l´actuació, fins al juny, s´han capturat 41 exemplars.

Una campanya de comunicació personalitzada entre els veïns
Fins al mes d´abril s´ha fet una campanya de comunicació a les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó i Nou Barris. Un equip de 18 informadors de carrer procedents del Pla d´Ocupació de Barcelona Activa van desplegar la campanya en punts estratègics amb l´objectiu d´evitar l´alimentació dels senglars, tant directament com indirecta, per part dels ciutadans; i d´evitar conflictes en les zones urbanes. A més, es van repartir prop de 7.700 fulletons i 500 pòsters amb els missatges de la campanya.

Enguany per primer cop s´han dut a terme accions específiques amb els veïns en contacte amb la serra. Es va realitzar una enquesta porta a porta a 439 veïns per obtenir aportacions dels veïns, que es van centrar en:

o Queixes puntuals de destrosses a jardins, parterres, tanques, etc.i de trobades al voltant de contenidors, o carreteres limítrofs amb Collserola
o Alguns punts específics de conflicte, com els parcs de Montbau, el Velòdrom o algunes persones concretes que donen de menjar als senglars
o Percepció generalitzada que enguany hi ha menys presència de senglars, possiblement conseqüència de les batudes
o Bona predisposició general dels veïns per tal d´evitar els punts d´alimentació dels senglars, entenent que aquest és un dels principals motius per a la presència d´aquests animals a la ciutat

Alguns consells per actuar davant dels senglars: ?Amb el senglar, no s´hi juga?

 No doneu mai de menjar als senglars.
 No us hi apropeu. Són animals salvatges i les seves reaccions són imprevisibles.
 Llenceu sempre les bosses d´escombraries dins dels contenidors. Aquests espais atrauen els senglars perquè hi troben menjar fàcilment.
 Assegureu-vos que el menjar dels animals domèstics queda lluny de l´abast dels senglars.
 Eviteu que entrin a l´hort o al jardí. La facilitat d´accés a aquests espais és un reclam.
 A l´estiu, reduïu la freqüència de reg del jardí.
 Eviteu tenir plantes bulboses a l´abast dels senglars. Són comunes en la seva alimentació.
 Evitem que s´apropin. Si els domestiquem, els senglars es tornen vulnerables, incapaços de tornar a la vida salvatge que els és pròpia i malauradament, han de ser capturats i tancats o sacrificats.

Per contenir la població de senglar també s´han posat en marxa altres accions complementàries, com instal·lar mecanismes antibolcatge als contenidors per evitar que els senglars hi trobin menjar; o informar i sensibilitzar els ciutadans que alimenten els gats perquè intentin impedir l´accés als punts d´alimentació de gats que també aprofiten els senglars.

53 contenidors ja compten amb elements antibolcatge per evitar l´acció dels senglars

Al novembre, l´Àrea d´Hàbitat Urbà va instal·lar com a prova pilot a 53 contenidors del districte de Sarrià-Sant Gervasi un mecanisme que en millora la subjecció i impedeix actes incívics contra els contenidors d´escombraries, per evitar que els contenidors es desplacin en carrers costeruts i per dificultar l´acció dels porcs senglars que els bolquen per buscar menjar a les escombraries, embrutant l´entorn i envaint l´espai per als ciutadans.

Aquest mecanisme es va instal·lar a 53 unitats a Sarrià-Sant Gervasi, als contenidors dels carrers Bellavista, Palafolls, Plantada, Camí de Sant Cugat, Camí de Vallvidrera al Tibidabo, carrer Colònia del Tibidabo, Font de la Budellera, carrer Algarves, Casafranca, Bellesguard, Alberes, i Cal Totxo.

A partir dels resultats d´aquesta prova pilot, l´Ajuntament estudiarà ampliar-ho en pròximes fases a contenidors d´altres barris en contacte amb la zona de muntanya dels districtes de Sarrià-Sant Gervasi, Les Corts, Gràcia, Horta-Guinardó i Nou Barris.

Bones pràctiques en l´alimentació dels gats

En aquesta mateixa línia, i amb l´objectiu d´evitar que els porcs senglars que s´acosten a les zones urbanes trobin menjar en els punts d´alimentació de gats, l´Ajuntament ha realitzat accions de sensibilització específica adreçada a les persones i entitats que col·laboren amb el control de les colònies de gats per intentar impedir que els senglars es beneficiïn també de l´oferta alimentària per a felins i per promoure la retirada del menjar de la via pública.

S´ha demanat la col·laboració de tothom en 2 punts bàsics:
? Que s´hi posi el mínim de menjar, de manera que no hi hagi menjar sobrer disponible per als senglars
? I que en la mesura del possible es col·loqui el menjar en llocs inaccessibles per als senglars o bé es retiri el menjar de la via pública un cop alimentats els gats





Paraules clau