Comença una nova edició del programa BCN T´Acull, amb la participació de 140 nois i noies nouvinguts : Servei de Premsa

Comença una nova edició del programa BCN T´Acull, amb la participació de 140 nois i noies nouvinguts

29/06/2012



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Un grup de 140 joves d´entre 12 i 18 anys començaran el proper dilluns les activitats ofertes per la nova edició del programa Barcelona T´Acull, una iniciativa de la Direcció d´Immigració i Interculturalitat de l´Ajuntament de Barcelona destinat a nois i noies que han arribat els últims mesos a la ciutat fruit del reagrupament familiar i que encara no estan escolaritzats.

L´objectiu de l´acció és ajudar-los en el procés de coneixement de la ciutat i facilitar-los l´adaptació a la nova situació a través d´activitats lúdiques, visites i excursions a llocs emblemàtics de Barcelona, que es duen a terme durant els mesos de juliol i agost. Durant aquells dies, fan visites a mercats municipals i d´altres equipaments de proximitat, es familiaritzen amb tots els sistemes de transport públic, i tenen contacte amb entitats de barri, com castellers, etc…

Alhora que realitzen aquestes activitats, els nois i noies adquireixen nocions de català en classes que s´imparteixen a set biblioteques de la Xarxa e Biblioteques de Barcelona.

El servei s´ofereix a aquelles famílies que han fet efectiu el reagrupament durant els últims mesos i que han estat atesos pel Programa ?Noves Famílies: Acompanyament al reagrupament familiar?, destinat a ajudar a la integració de les persones nouvingudes, o que han participat en les Aules d´Acollida Temporal del Consorci d´Educació de Barcelona.

El comissionat d´Immigració, Miquel Esteve, recorda que aquesta iniciativa ?és molt necessària i efectiva, perquè omple un buit important, ja que quan aquests nois arriben a Barcelona, al final del curs escolar, no tenen la possibilitat d´incorporar-se a les aules d´acollida?. ?Facilitar-los les primeres passes al nou entorn és fonamental per a l´èxit de la seva integració?, ha afegit. Esteve ha ressaltat el ?gran esforç? que fan aquestes persones per a adaptar-se a la nova cultura i a la llengua catalanes.

L´objectiu és que aconsegueixin autonomia i seguretat en la recerca de recursos que donin resposta a les necessitats, afeccions i inquietuds dels adolescents i joves participants. El servei presta una especial atenció a aquells adolescents i joves en la franja 15-18 anys, al límit de l´escolaritat obligatòria, perquè les dificultats amb les que es troben no impedeixin la continuïtat dels seus estudis si així ho desitgen.

El servei s´ofereix als joves que han manifestat el seu interès per participar en activitats de coneixement i relació amb l´entorn i amb els altres davant l´opció de quedar-se a casa, o que se´ls ha detectat o han expressat la seva por pel desconeixement de la llengua catalana, i les dificultats per poder continuar els seus estudis al setembre.

Els adolescents es distribuiran en 7 grups de 20 membres, en funció del districte on viuen. La participació és voluntària, però exigeix el compromís d´assistència. A més, es treballa amb les famílies per afavorir la seva participació en el servei, facilitar el procés d´integració dels joves i oferir espais de reflexió amb professionals per reforçar la seva funció educativa.

Aquest servei es porta a terme amb la col·laboració del Consorci de Biblioteques de Barcelona, el Consorci d´Educació de Barcelona, el Consell de la Joventut de Barcelona i els Departament d´Infància i Família i la Direcció de Joventut, de l´Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports.





Paraules clau