L´alcalde Xavier Trias referma el lideratge i la vocació europea de Barcelona en l´àmbit de les smart cities : Servei de Premsa

L´alcalde Xavier Trias referma el lideratge i la vocació europea de Barcelona en l´àmbit de les smart cities

10/07/2012



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha participat a Brussel·les en la conferència de presentació de la Smart Cities and Communities initiative, amb els comissaris d´Energia, Günther H. Oettinger; la de l´Agenda Digital, Neelie Kroes; i el de Transports, Siim Kallas. Pel matí ha participat en una taula rodona restringida, amb representants de ciutats, empreses i dels 3 comissaris en la que s´ha debatut sobre la iniciativa smart cities que s´ha presentat a la conferència de la tarda. Aquesta taula rodona ha servit de punt de partida i per definir les bases del Grup d´Alt Nivell sobre Smart Cities & Communities, al qual s´ha convidat que formi part la ciutat de Barcelona i que es constituirà formalment al setembre.

Al migdia ha tingut lloc la conferència de presentació de la Smart Cities and Communities initiative, amb l´assistència d´unes 300 persones, entre representants de ciutats, d´institucions europees i d´empreses, entre d´altres. L´alcalde ha intervingut a la sessió inaugural, que ha obert el comissari Sim Kallas, i en la seva intervenció ha deixat palès el lideratge i la vocació europea de Barcelona en l´àmbit de les smart cities i s´ha compromès formalment a formar part del Grup d´Alt Nivell sobre Smart Cities & Communities.

Xavier Trias en la seva intervenció en la conferència ha afirmat que Barcelona és una ciutat de referència en smart cities a nivell europeu. I sobretot, a nivell polític, pel fet que formarà part del Grup d´Alt Nivell sobre Smart Cities & Communities.

L´alcalde de Barcelona ha explicat que en un moment en què Europa viu un a situació molt complicada a nivell econòmic i social, iniciatives com la que avui s´ha presentat ?demostren la importància de seguir confiant en Europa i de seguir apostant per aquest projecte comú?. Per a Trias el debat sobre smart cities és molt important perquè ?quan es parla de ciutats intel·ligents el fi últim són les persones, no la tecnologia?. Al parer de l´alcalde Trias apostar per les ciutats intel·ligents ?és un compromís de futur, és començar a dissenyar en el present les ciutats en les que volem viure d´aquí a 15 o 20 anys?.

Xavier Trias ha afirmat que les ciutats, ?actors de futur, un dels principals motors de creixement econòmic i uns dels principals responsables de garantir el benestar i la qualitat de vida de les persones?, s´enfronten a nombroses reptes i desafiaments i són el ?marc excepcional? per fer apostes com les de les smart cities. També ha afegit que ?les ciutats tenim l´obligació d´aportar solucions innovadores i pràctiques que transformin els reptes en oportunitats de futur i les noves tecnologies ens ofereixen possibilitats úniques per aconseguir-ho, per això apostar per les ciutats intel·ligents més que una opció és una necessitat de futur?.

Com ha explicat Trias per aconseguir realment una ciutat intel·ligent s´han de tenir presents un seguit de requisits imprescindibles: partir d´una visió transversal, posar la tecnologia al servei de les persones, enfortir les relacions públic-privades, apostar per la investigació i establir criteris compartits i ha exposat com s´està treballant des de Barcelona per avançar en aquesta direcció.

1. Partir d´una visió transversal. Com ha dit Trias que tota smart city requereix d´una ?estratègia clara, ambiciosa i sobretot compartida? i per això es va repensar l´organització interna de l´Ajuntament per alinear tots els departaments amb l´objectiu de fer de Barcelona una ciutat intel·ligent de referència mundial. Així va néixer l´Àrea d´Hàbitat Urbà, una àrea transversal que integra Medi Ambient, Urbanisme, Vivenda, Infraestructures, Serveis Urbans i Noves Tecnologies. És l´àrea encarregada de la implantació de l´estratègia de Barcelona al voltant de les smart cities. Una estratègia similar a la que es presenta avui aquí.

2. Posar la tecnologia al servei de les persones. ?Apostar per les noves tecnologies no tindria sentit si no som capaços de millorar la qualitat de vida dels ciutadans?, ha dit Trias que ha explicat que a Barcelona s´ha impulsat la creació d´habitatges autosuficients, s´està revisant la distribució de la xarxa d´autobusos, per fer-la més eficient, més còmoda per als usuaris i també més sostenible, s´estan implantant les infraestructures necessàries per a la circulació de vehicles elèctrics, en especial les motos (Barcelona participa amb París i Berlín en el projecte europeu Molècules); millorant la il·luminació de la ciutat per conjugar l´eficiència d´ús amb l´eficiència energètica; es treballa perquè Barcelona sigui la primera ciutat del món en aplicar a gran escala el pagament de serveis públics a través de telèfons mòbils.

Trias també ha recordat que la Comissió Europea va escollir Barcelona per liderar el projecte iCity, un projecte molt ambiciós per posar a disposició de tots els ciutadans informació actualitzada, de totes les bases de dades municipals, a través de dispositius mòbils, en el qual també participen Bolonya, Gènova i Londres.

També s´ha referit a la tecnologia mòbil, ?que està adquirint un protagonisme més que notable a la nostra ciutat, gràcies a la Capitalitat Mundial de Barcelona de la tecnologia mòbil fins al 2018?.

3. Enfortir les relacions públic-privades: és important propiciar un major diàleg entre les administracions públiques, les empreses privades i els centres d´investigació. L´Ajuntament de Barcelona, per exemple, ha firmat convenis importants amb empreses multinacionals com Cisco, Telefónica, Schneider-Telvent i Abertis, entre altres, que han apostat per establir les seves línies de negoci sobre “Smart cities” a la ciutat.

4. Apostar per la investigació: les noves tecnologies requereixen necessàriament d´una aposta per la investigació i el desenvolupament de nous productes i solucions.

Per propiciar aquesta aposta, Trias ha explicat que Barcelona està impulsant la creació del “Smart City Campus”, ?un autèntic “clúster´ de pensament i d´innovació urbana que concentrarà empreses, centres tecnològics, emprenedors i institucions per desenvolupar i investigar solucions per a ciutats de tot el món. I subratllo allò de tot el món perquè Barcelona vol posar tot el coneixement que està generant en aquesta matèria a disposició de totes aquelles ciutats que estiguin interessades?.

5. Criteris compartits a nivell internacional. Finalment, unir criteris i fixar uns objectius comuns que serveixin de guia per planificar les ciutats intel·ligents de demà.

Per això l´alcalde de Barcelona ha explicat que s´està impulsant el que denominem el ?City Protocol´, un Protocol Internacional de Ciutats Intel·ligents, ?perquè creiem que totes les ciutats hem de consensuar les nostres estratègies sobre urbanisme intel·ligent?. El “City Protocol”, ha explicat Trias, vol definir quins són els criteris que ha de complir tota ciutat intel·ligent i els animo a participar tots. ?Perquè aquest ?Protocol´ l´hem de consensuar entre tots: entre ciutats, empreses i centres d´investigació?, ha dit Trias que ha afegit que els propers dies 16 i 17 tindrà lloc a Barcelona una primera trobada on ja han confirmat la seva assistència representants de 35 ciutats, 40 institucions i universitats de tot el món, i 20 empreses multinacionals. Així com representants de la Comissió Europea.

?Amb la combinació d´aquests cinc criteris podrem realment avançar en un model de futur per unes ciutats autosuficients energèticament, més justes socialment, més ben connectades i que ofereixin oportunitats per a tots?, ha finalitzat l´alcalde de Barcelona.





Paraules clau