La Guàrdia Urbana inicia una campanya de seguretat viària centrada en els conductors de motos i ciclomotors i en els vianants : Servei de Premsa

La Guàrdia Urbana inicia una campanya de seguretat viària centrada en els conductors de motos i ciclomotors i en els vianants

11/07/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona s´ha fixat com un dels objectius prioritaris per aquest mandat la millora de la seguretat viària a la ciutat com a mesura per incidir en la reducció dels índex de victimització per accidents de trànsit a la capital catalana.

Amb aquest objectiu, des d´aquesta setmana i fins el 20 de juliol, la Guàrdia Urbana ha iniciat una campanya centrada en incrementar la seguretat dels motoristes i els conductors de ciclomotors i la dels vianants. Aquests dos col·lectius, són els que més víctimes mortals registren a causa dels accidents de trànsit a la ciutat. L´any passat es van produir 31 morts a l´interior de Barcelona, d´aquests,13 van ser conductors de moto o ciclomotor i 13 van ser vianants.

La campanya que ara s´inicia té com a objectiu reduir l´accidentalitat (tant en nombre d´accidents com de víctimes) d´aquests col·lectius i contribuir a incrementar la seguretat viària general a la ciutat. Per fer-ho, els agents del cos de policia barceloní treballaran per disminuir totes les infraccions que són origen d´accidents, mitjançant la correcció i la denúncia d´aquells comportaments en la conducció que suposin un risc tant pels propis conductors com per a la resta d´usuaris de les vies.

» Més atenció als motoristes

Un del col·lectius més vulnerables a nivell d´accidentalitat a la ciutat són els motoristes. Barcelona és la ciutat d´Europa amb un índex més alt de motos per cada 1.000 habitants.

Per aquest motiu, durant aquests dies, per tal de reduir els nivells d´accidentalitat així com la gravetat de les lesions, les diferents unitats establiran en el seu servei diari punts de parada de vigilància i control per garantir la correcta circulació pels carrers de la ciutat. Els agents corregiran de manera preferent i sistemàtica les infraccions de trànsit que posen en perill la seguretat dels conductors i dels vianants. La Guàrdia Urbana farà especial atenció a les infraccions en moviment, fent èmfasi en aquelles conductes dels conductors de motos i ciclomotors que poden comportar un increment de l´accidentalitat com ara:

Ø Conduir sota la influència de begudes alcohòliques, estupefaents, psicotròpics…
Ø Conducció temerària/negligent
Ø No obeir el llum vermell del semàfor
Ø Circular amb excés de velocitat
Ø Envair la calçada contrària
Ø No respectar prioritats de pas i avançaments indeguts
Ø Conduir sense utilitzar els casc de protecció adequadament

La Guàrdia Urbana també realitzarà els corresponents controls d´alcoholèmia i drogo-test als carrers de la ciutat. Conduir begut és la principal causa indirecta o mediata d´accidents a Barcelona; l´any passat aquest factor va estar present en 396 sinistres del total que es van produir a la ciutat.

A banda, s´intensificarà el dispositiu establert pel cos de policia barceloní a la carretera de l´Arrabassada per assegurar el compliment de la velocitat màxima permesa i evitar aquelles pràctiques de conducció temerària o negligent.

» Protecció dels passos de vianants

A Barcelona, cada dia es produeixen un total de 2.493.948 desplaçaments a peu, el que suposa el 31,86% del total de desplaçaments que es realitzen a dins la ciutat. Malgrat això, els vianants, juntament amb els motoristes, segueixen essent un dels dos col·lectius que presenten un major índex de sinistralitat i gravetat en les lesions.

Durant aquests dies, la Guàrdia Urbana intensificarà la seva actuació mitjançant una campanya específica per assegurar que els conductors de vehicles de quatre rodes, motocicletes, ciclomotors i bicicletes, respectin els passos de vianants. Els agents actuaran mitjançant la correcció i la denúncia per vetllar perquè els vehicles s´aturin quan els vianants es disposin a creuar la via per aquests espais.

La mesura s´emmarca dins l´objectiu del Govern Municipal de fer de Barcelona una ciutat que fa respectar els seus vianants. L´Ajuntament treballa per assolir un model de convivència on tots els barcelonins, però principalment els vianants, i entre ells: els nens, les persones grans i les persones amb mobilitat reduïda, puguin sentir-se segures i còmodes en els seus desplaçaments per la capital catalana.





Paraules clau