Barcelona aprova penalitzar amb sancions greus als clients de la prostitució : Servei de Premsa

Barcelona aprova penalitzar amb sancions greus als clients de la prostitució

25/07/2012



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat avui la modificació de l´Ordenança de mesures per fomentar i garantir la convivència ciutadana a l´espai públic de Barcelona en l´apartat que fa referència a la utilització de l´espai públic per a l´oferiment i demanda de serveis sexuals. La prohibició d´aquest fenomen ja estava prevista en l´Ordenança en vigor des de l´any 2006, però la modificació que avui s´ha aprovat busca actuar amb més contundència contra els clients i sobre les persones que promoguin el consum de la prostitució.

D´acord amb aquest objectiu, el redactat final estableix sancions lleus per a les persones que exerceixen la prostitució i inclou la possibilitat de substituir aquestes sancions per mesures alternatives. Per contra, preveu sancions greus tant pels clients com per les persones que afavoreixen i promoguin el consum de la prostitució. En tots els casos, les sancions s´agreujaran si l´intercanvi de serveis sexuals es produeix a menys de 200 metres d´un centre escolar.

A falta d´una legislació superior, la modificació del text normatiu forma part de l´estratègia global de ciutat impulsada pel Govern Municipal per donar resposta a aquest fenomen que es dóna a l´espai públic i que en molts casos suposa una vulneració dels drets humans més fonamentals i l´aprofitament de les condicions socials de marginalitat en què es veuen immerses moltes persones.

En aquest sentit, l´Ajuntament de Barcelona seguirà potenciant l´atenció a les persones que exerceixen la prostitució a través de l´Agència per l´Abordatge del Treball Sexual (ABITS). La protecció d´aquest col·lectiu vulnerable és una prioritat del Govern municipal i per això aquest any ha decidit incrementar un 67% el pressupost destinat a atendre a aquestes persones i oferir-los recursos socials.

El nou text que queda recollit en l´Ordenança de Convivència és el següent:

?Article 39.- Normes de conducta

1. D´acord amb les finalitats recollides a l´article anterior, es prohibeix d´oferir o acceptar prestar serveis sexuals retribuïts a l´espai públic.

2. És especialment prohibit per aquesta Ordenança la sol·licitud, demanda i negociació de serveis sexuals retribuïts a l´espai públic per part dels clients potencials.

3. Igualment, és especialment prohibida qualsevol conducta que afavoreixi i promogui el consum de prostitució o altres formes d´explotació sexual, considerant recollides entre aquestes les conductes consistents en apropar els clients.

4. La realització de les activitats esmentades als apartats anteriors són especialment prohibides quan es realitzin en espais situats a menys de dos-cents metres de distància de centres docents o educatius en els que s´imparteixen ensenyaments del règim general del sistema educatiu.

5. Igualment, és especialment prohibit mantenir relacions sexuals mediant retribució a l´espai públic?.

?Article 40.- Règim de sancions

1. Les conductes recollides a l´apartat 1 de l´article anterior tindran la consideració de lleus, i seran sancionables amb multa de 100 a 300 euros i quan es realitzin a l´espai públic a menys de 200 metres de distància de centres docents o educatius en els que s´imparteixen ensenyaments del règim general amb multa de 300,01 a 750 euros.

S´informarà les persones que ofereixin o acceptin prestar serveis sexuals retribuïts dels programes i serveis que presta l´Agència per a l´Abordatge Integral del Treball Sexual (ABITS), i, si escau, de la possibilitat de substitució de la sanció econòmica per una mesura alternativa en els termes que estableixi el Decret al qual es refereix l´art. 28.2 de l´Ordenança reguladora del procediment sancionador i la normativa complementària

2. Les conductes recollides en els apartats 2 i 3 de l´article anterior tindran la consideració de greus i seran sancionables amb multa de 1.000 a 1.200 euros, i quan tinguin lloc a menys de 200 metres de distància de centres docents o educatius en els que s´imparteixen ensenyaments del règim general amb multa de 1.200,01 a 1.500 euros.

3. Les conductes recollides a l´apartat 5 de l´article anterior tindran la consideració de molt greus, i seran sancionables amb multa de 1.500,01 a 3.000 euros?.

En paral·lel a l´aplicació de l´Ordenança de Convivència, l´Ajuntament seguirà treballant en la lluita contra l´explotació sexual i les xarxes de tràfic de persones, mitjançant la tasca conjunta dels diferents cossos policials i de les diferents àrees de govern implicades.





Paraules clau