L´alcalde Trias afirma que és un deure per a la capital de Catalunya col·laborar a difondre i actualitzar l´obra d´Espriu i fer memòria del seu compromís cívic : Servei de Premsa

L´alcalde Trias afirma que és un deure per a la capital de Catalunya col·laborar a difondre i actualitzar l´obra d´Espriu i fer memòria del seu compromís cívic

23/01/2013

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha participat aquest vespre al Palau de la Música en l´acte institucional d´obertura de l´Any Espriu. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha obert l´acte amb la presentació del Centenari i, tot seguit, ha tingut lloc un espectacle teatral, musical i poètic basat en la vida, l´obra i la figura de Salvador Espriu, dirigit per Xavier Albertí. A l´acte hi eren presents el president de la Generalitat, Artur Mas; els presidents Pujol i Maragall; consellers, regidors, diputats, alcaldes… El passat 15 de maig, el Govern de la Generalitat de Catalunya va acordar decretar l´any 2013 com a “Any Espriu” per commemorar el centenari del naixement de Salvador Espriu i Castelló (Santa Coloma de Farners, 1913 – Barcelona, 1985), i es va nomenar Xavier Bru de Sala comissari de l´Any Espriu.

L´alcalde ha explicat que ?Barcelona, com a capital de Catalunya, té el deure de col·laborar a difondre i actualitzar l´obra de l´escriptor i fer memòria del seu compromís cívic?. Trias ha afegit que ?aquesta commemoració ens dóna l´oportunitat, un cop més, de posar Barcelona al servei del país com a plataforma de projecció de la nostra llengua i de la nostra cultura?.

Trias ha recordat que Barcelona, juntament amb Santa Coloma de Farners i Arenys de Mar, va ser l´escenari de la major part de la seva vida; i també el seu pas per la Universitat de Barcelona, on va fer amistats que el marcaren profundament, com amb l´escriptor Bartomeu Rosselló-Pòrcel, de qui enguany se celebra també el centenari del seu naixement.

?Barcelona?, ha dit l´alcalde, ?contribuí a forjar Espriu com a escriptor, com a intel·lectual, com a ciutadà i com a persona compromesa amb el seu país? i per això, ha explicat, la ciutat vol contribuir a celebrar aquest centenari del seu naixement amb activitats que es duran a terme a la ciutat.

L´alcalde Trias ha explicat que l´Ajuntament ha organitzat un seguit d´activitats, com la publicació del llibre Espriu i Barcelona, l´exposició d´Espriu i Joan-Pere Viladecans que s´exhibirà a la Sala Ciutat, o les que tindran lloc durant la Setmana de la Poesia d´aquesta primavera. El Festival Grec d´enguany ha programa l´espectacle teatral Salvador Espriu: evocació del foc, basat en la relació entre Salvador Espriu i Bartomeu Rosselló-Pòrcel. També recitals, conferències, i un Premi extraordinari Salvador Espriu als Jocs Florals d´enguany, ?que ajudaran a posar en relleu la seva figura i la seva obra?.

?Totes aquests iniciatives se sumen a la voluntat de l´Ajuntament de dedicar-li una escultura a Barcelona per donar testimoni del seu caràcter de poeta nacional, com Jacint Verdaguer?, ha afirmat Trias, qui ha recordat que Espriu va rebre el Premi Ciutat de Barcelona l´any 1982 pel seu llibre Les roques i el mar, el blau.

Per a Trias la celebració d´aquest Any Espriu és una ?magnífica oportunitat? per actualitzar i fer que es mantingui ben viu el seu llegat. L´alcalde ha assenyalat que ?cal que les noves generacions s´impregnin del seu missatge de fidelitat al català i de lluita per la nostra cultura, malgrat les dificultats? i ha recordat uns versos d´Espriu: ?Ens mantindrem fidels/ per sempre més al servei d´aquest poble?. L´alcalde ha afegit que Espriu entenia que el seu ofici era com qualsevol altra professió i hi aplicava rigor, auto-exigència i perfeccionisme, que posava al servei d´un gran objectiu: ?Hem viscut per salvar-vos els mots?.

Espriu, ha recordat l´alcalde, també va viure moments difícils per a Catalunya, com els actuals, ?el seu exemple i la seva inspiració ens han de servir per seguir lluitant?. Finalment Trias ha manifestat el desig de que amb l´Any Espriu més lectors s´interessin per la seva obra, l´entenguin millor i que ?aquest homenatge serveixi per retornar-li una mica de l´enriquiment cultural i espiritual que ells ens va donar?.Compartiu aquest contingut