L´alcalde Trias assegura que la cultura és un sector generador de riquesa i que il·lustra la identitat i la història d´un poble : Servei de Premsa

L´alcalde Trias assegura que la cultura és un sector generador de riquesa i que il·lustra la identitat i la història d´un poble

25/01/2013

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha assistit aquesta nit a la inauguració de la 18a edició del Festival Barnasants, que enguany se celebra a Viella per donar suport a la cultura occitana i com aposta per descentralitzar el certamen. A l´acte hi eren presents Carlos Barrera, síndic d´Aran; Alex Moga, alcalde de Vielha i Mijaran; Ferran Mascarell, conseller de Cultura; i el director del Festival, Pere Camps. Trias en el seu discurs, fet en part en aranès, ha assegurat que la ?cultura és un sector sempre generador de riquesa i que il·lustra la identitat i la història d´un poble?.

El concert inaugural ?He mirat les muntanyes com brillaven? ha anat a càrrec del cantautor barceloní Enric Hernàez i la cantant aranesa Alidé Sans, que han musicat poetes catalans i occitans del segle XII fins a l´actualitat. El recital, coproduït per Barnasants i els festivals Sèm i serem de Tolosa i l´Estivada de Rodés, commemora: el 800 aniversari de la Batalla de Muret, on morí Pere el Catòlic i que va marcar el preludi de la dominació francesa sobre Occitània i la fi de l´expansió catalana en aquest territori; el 700 aniversari de l´atorgament de la Querimònia, la Carta Magna de la Vall d´Aran, per part de Jaume II; i els 500 anys del Tractat de lligues i patzeries, pel qual els habitants de les valls pirinenques declaraven la seva neutralitat davant els possibles conflictes dels dos gran estats (França i Espanya) als quals pertanyien, per tal de garantir la normalitat dels ramats. A més d´aquest concert inaugural de Viella, s´han programat 100 concerts de cançó d´autor en 25 sales a València, Lleida, Altafulla, Viladecans, l´Hospitalet de Llobregat, Arenys de Mar, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Castelldefels i Barcelona. El festival acabarà el 14 d´abril a les Cotxeres de Sants amb el concert de Pau Alabajos.

Trias ha afirmat que com alcalde de Barcelona, la ciutat on va néixer el Festival Barnasants, capital de Catalunya i de la catalanitat, ?és un orgull comprovar com aquest certamen s´estén per tot el país? i ha agraït als organitzadors del Festival, així com al Síndic de la Vall d´Aran, haver-lo convidat a aquesta inauguració. Com ha dit Trias Barcelona té el convenciment de ser la capital d´una Catalunya en xarxa, que vol tenir la mà estesa a la realitat cultural del conjunt del país; i ha explicat que s´està col·laborant amb molts pobles i ciutats perquè ?la cultura catalana tingui Barcelona com a plataforma de projecció?. Com exemple d´aquesta col·laboració ha recordat l´acord que es va signar fa uns mesos amb el Consell General d´Aran, per fer més present l´aranès a Barcelona i editar en aranès a els fulls dels museus principals de la ciutat.
L´alcalde ha qualificat de decisió ?molt encertada? que Barnasants s´inauguri a Viella en suport a la cultura occitana perquè aquest és un any especialment important per a la cultura occitana i catalana, atès que es commemora el 800 aniversari de la Batalla de Muret, el 700 aniversari de l´atorgament de la Querimònia de l´Aran i els 500 anys del Tractat de lligues i patzeries. ?Iniciatives com aquesta les que ens agermanen, les que ens recorden el passat i la nostra història comuna, i les que ens fan encarar el futur amb esperança?, ha afirmat Trias.

L´alcalde ha volgut destacar la feina feta per Pere Camps, director del Festival, ?darrere un festival com aquest hi ha passió i feina ben feta?, una feina que el va fer mereixedor de la Medalla d´Honor de Barcelona l´any 2012. ?Moltes gràcies per la vostra feina, per la vostra implicació i el vostre esforç, que ens ajuden a seguir fent de Barcelona una capital de cultura, coneixement, creativitat i innovació?, ha dit l´alcalde Trias, afegint que en aquests moments difícils per a la cultura ?necessitem més persones com vosaltres?.

Xavier Trias ha expressat el seu compromís i suport, així com la col·laboració de l´Ajuntament de Barcelona per seguir impulsant el Festival Barnasants com a plataforma per gaudir cantautors més emblemàtics així com dels artistes emergents. ?La cultura és un sector sempre generador de riquesa i il·lustra la identitat i la història d´un poble. No hem de deixar perdre mai les nostres arrels. Respectar i conèixer el nostre passat és la millor manera d´afrontar el nostre present i futur com a poble?, ha conclòs Trias.Compartiu aquest contingut