Trias: ?Barcelona sabia que amb els JJOO del 92 tenia una oportunitat única per donar-se a conèixer al món i avançar en cohesió social i progrés econòmic? : Servei de Premsa

Trias: ?Barcelona sabia que amb els JJOO del 92 tenia una oportunitat única per donar-se a conèixer al món i avançar en cohesió social i progrés econòmic?

31/01/2013

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha intervingut avui a Madrid en una jornada dedicada als JJOO de Barcelona, una jornada emmarcada en el ?Foro Camino a 2020?, a la seu del Comitè Olímpic Espanyol. A l´acte hi eren presents, entre altres, el president del COE, Alejandro Blanco; Josep Miquel Abad, conseller delegat del COOB´92; Josep Lluís Vilaseca, secretari d´Esports de la Generalitat el 1992, Javier Gómez Navarro, secretari d´Estat per l´Esport el 92; i el director del Diari Marca, Oscar Campillo.

L´alcalde ha agraït la invitació del COE per parlar de l´experiència de Barcelona en aquest moment, ?quan fa pocs mesos que es va celebrar el 20è aniversari d´aquests jocs que van canviar la història de la nostra ciutat?. Com ha dit Trias, mirant en retrospectiva, ?els de Barcelona segueixen sent uns Jocs de referència pel moviment olímpic?. Per a l´alcalde ho van ser per una sèrie d´elements, com el treball conjunt del COE i les federacions esportives espanyoles i catalanes; també per la important col·laboració amb que van treballar les tres administracions públiques (Govern d´Espanya, Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona); i per la implicació de la societat civil. Els Jocs, ha dit, van ser un exemple de compromís ciutadà i no haurien estat el mateix sense els més de 100.000 voluntaris olímpics. L´alcalde també ha recordat la implicació de persones ?úniques i visionàries?, com Pasqual Margall i Joan Antoni Samaranch. El darrer element, a parer de Trias, és que Barcelona no només va organitzar uns Jocs sinó que va posar en marxa un projecte de ciutat que anava més enllà d´un esdeveniment concret, ?Barcelona sabia que tenia una oportunitat única per oferir el millor de sí mateixa, per donar-se a conèixer al món i avançar en cohesió social i progrés econòmic?.

El llegat dels Jocs, ha assenyalat Trias, va ser cohesió social, progrés econòmic i prestigi internacional. També un llegat tangible, amb les millores a la ciutat i la seva Àrea Metropolitana com la transformació de la Vila Olímpica, la reforma del Port Vell, la creació de Port Olímpic, la recuperació de 4 kilòmetres de platja; en infraestructures, com la construcció de les rondes, una nova terminal a l´aeroport… Uns beneficis que també es van viure al conjunt de subseus olímpiques repartides per Catalunya, a més de València i Saragossa.

Els beneficis econòmics dels Jocs en termes de progrés econòmic van ser molt importants i van suposar un element dinamitzador per a moltes empreses i comerços de la ciutat. Trias ha recordat que a Barcelona´92 va ser la primera vegada que es van organitzar de manera conjunta, per un mateix comitè i usant la mateixa Vila Olímpica, uns Jocs Olímpics i uns Jocs Paralímpics. Aquest fet ha tingut molta importància en el desenvolupament de l´esport adaptat a Barcelona, així com en el disseny de la ciutat: avui en dia Barcelona és reconeguda com una de les ciutat més accessibles de món.

També ha destacat Trias que l´experiència adquirida en l´organització dels Jocs va llegar el posicionament de Barcelona com a ciutat organitzadora de grans esdeveniments esportius de nivell internacional i la va posicionar internacionalment. Barcelona és avui una marca potentíssima, que es va posicionar amb força el 1992 però que ha sabut evolucionar amb el temps. Per a l´alcalde la clau ha estat que ?a Barcelona hem sabut capitalitzar els Jocs però no ancorar-nos en ells, hem construït una identitat que va més enllà dels Jocs?.

Com ha explicat Trias, l´esperit olímpic perviu a Barcelona i aquest esperit olímpic impulsa la ciutat a seguir innovant i avançant en nous projectes i models productius estratègics de futur, com les noves tecnologies, la innovació urbana, el vehicle elèctric o la investigació biomèdica. Per a l´alcalde ?l´esperit que es va viure al 1992 és també la voluntat de mirar sempre al futur, per crear oportunitats per tots i no deixar ningú enrere?.

L´alcalde ha assenyalat ara estem en uns moments difícils, ?com ho estàvem als anys vuitanta quan es treballava la candidatura de Barcelona 92?, però el projecte olímpic va fer sortir el millor de tots i va aportar a la societat valors com la cohesió, el progrés i el prestigi, ?ara cal recordar aquest esperit?. Xavier Trias s´ha mostrat convençut de que Madrid té també aquest esperit.

Finalment, l´alcalde ha afirmat que Barcelona dóna tot el seu suport a Madrid en la seva candidatura olímpica. L´alcalde va fer arribar aquest compromís explícit a l´alcaldessa de Madrid i al president del COE i va oferir la ciutat per ser subseu de les competicions de futbol, ?posem a disposició de la candidatura de Madrid tota l´experiència de Barcelona i el prestigi olímpic de la nostra ciutat?. ?Estic segur que els Jocs Olímpics de Madrid 2020 seran una oportunitat per reprendre aquests valors que va representar Barcelona 92, des de la implicació cívica i política al reconeixement internacional?.Compartiu aquest contingut