Barcelona condemna els bombardejos realitzats a la ciutat els anys 1937 i 1938 : Servei de Premsa

Barcelona condemna els bombardejos realitzats a la ciutat els anys 1937 i 1938

01/02/2013

El Plenari de Consell Municipal ha aprovat avui una Declaració Institucional per condemnar els bombardejos a la nostra ciutat ocorreguts entre el 12 de febrer de 1937 i el 29 de gener de 1939, en els quals van morir al voltant de 5.000 persones. La Declaració també ha servit per sol·licitar accés a les actuacions judicials per tal de valorar la possibilitat que l´Ajuntament de Barcelona es personi, en qualitat de perjudicat, en el recurs d´apel·lació presentat per l´Associació AltraItàlia a l´Audiència de Barcelona.

D´altra banda, el Plenari també ha aprovat l´adhesió de l´Ajuntament de Barcelona als preparatius i la celebració del XXè aniversari de l´Any Internacional de la Família, promogut per l´Assemblea General de l´ONU.

Sessió de control a l´alcalde

En la sessió de control, l´alcalde Xavier Trias ha donat resposta als següents precs i preguntes formulats pels grups municipals.

Prec del grup municipal d´Unitat per Barcelona sobre en relació als compromisos econòmics de l´Estat a les fundacions i consorcis culturals catalans. L´alcalde ha criticat la reducció de l´aportació econòmica a les fundacions i consorcis culturals de la ciutat, una aportació que, segons en quines partides, ha desaparegut, com ara la despesa per capitalitat. Trias ha afirmat que la ?gota que ha fet vessar el got? ha estat la decisió del govern de Madrid de no aportar al MACBA l´aportació prevista d´1,6 milions d´euros amb l´excusa del dèficit de la Generalitat. ?És una vergonya?, ha afirmat, ?caldrà replantejar-se la presència del Govern central en aquestes institucions culturals?. ?Si no paguen quin sentit té que hi siguin?? s´ha preguntat i ha afegit que ?la representació de l´estat a Catalunya l´ostenta la Generalitat?.

Pregunta del grup municipal del PSC sobre els programes contra la pobres que es vol posar en marxa per minvar les desigualtats entre barris. L´alcalde ha dit que les prioritats són l´habitatge, l´atenció alimentària, l´atenció a les persones en risc d´exclusió i de pobresa, fomentar l´ocupació i la inserció sociolaboral, i l´atenció i promoció als col·lectius més vulnerables. Trias ha recordat que l´Ajuntament aporta més diners que mai als programes socials i ha expressat el seu suport i la seva confiança en la feina que desenvolupen les entitats del Tercer Sector. L´alcalde ha recordat, per exemple, que el Govern està treballant conjuntament amb el PSC el projecte ?20×27?, precisament per contribuir a la reducció de riscos de fractura social i per actuar en els barris que més estant patint la situació de crisi.

Pregunta del grup municipal del PP sobre els acords de la reunió celebrada amb el President de la Generalitat. L´alcalde ha explicat que es va reunir amb el president per tractar d´un conjunt de temes i analitzar la situació actual, marcada per l´obligació imposada a la Generalitat de complir amb un límit de dèficit, ?que és impossible de complir?. Trias ha explicat que va parlar amb el president d´equipaments pendents, ?alguns es deuen des de fa molts anys?, transport, seguretat, infraestructures… i que cal saber en quina situació ens trobem. ?Quan tinguem l´escenari definitiu, que dependrà del dèficit, veurem què es pot fer i prendrem decisions amb rapidesa perquè la crisi és gran i cal actuar?, ha dit Trias afegint que caldrà fer-ho des de l´?exigència i la fidelitat?. Com ha explicat l´alcalde ?exigir no és barallar-se? i ha apostat per anar coordinats perquè quan ?hi ha pocs recursos cal anar de la mà i no buscar la confrontació?. Finalment, Trias ha lamentat que el grup de PP demani coses quan ?l´estat central tampoc compleix amb nosaltres?.

Pregunta del grup municipal d´ICV-EUiA sobre la suspensió de processos d´execució hipotecària a les entitats financeres amb les quals opera l´Ajuntament. L´alcalde ha dit que s´ha dirigit per carta a CaixaBank, BBVA, Unnim, Sabadell Atlántico, Deutsche Bank, Catalunya Caixa i Bankia, per demanar que aturin els llançaments hipotecaris, i en alguns casos també ha parlat amb responsables d´aquestes entitats. L´alcalde ha reiterar la petició i ha demanat que qualsevol entitat financera que realitzi un llançament hipotecari, avisi prèviament i amb suficient antelació a l´Ajuntament. Xavier Trias s´ha compromès a seguir fent prevenció i a donar una resposta ràpida a les persones o famílies afectades.Compartiu aquest contingut