Noves restes del mosaic policrom de la vil·la romana del Pont del Treball : Servei de Premsa

Noves restes del mosaic policrom de la vil·la romana del Pont del Treball

04/02/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Pel que s´ha excavat fins ara, la decoració del mosaic presenta un conjunt de motius geomètrics, que formen una composició simètrica combinada amb alguns motius figuratius. La composició és diferent a la documentada en la primera fase dels treballs, però conserva la policromia de les tessel·les, a més de la repetició de certs motius decoratius, com els nusos de Salomó i les flors de quatre pètals. Es poden observar uns motius figuratius: un crater amb dos ocells bevent i un recipient amb flors, acompanyats de la figura de l´esvàstica, element decoratiu habitual en aquests tipus de composicions. En el perímetre del mosaic hi ha franges amb motius geomètrics, trenes, escacat i elements circulars i romboïdals. S´han identificat tessel·les de colors i tonalitats diferents i materials diversos, ceràmica, marbre i material lític. La finalització dels treballs en les properes setmanes permetrà recuperar la composició del mosaic.

Els motius decoratius fins ara identificats en aquest mosaic, així com la composició, no són nous, atès que s´han documentat paral·lels semblants en d´altres vil·les d´arreu del país i de la península; totes elles situades en un mateix context cronològic, el segle IV dC, igual com la vil·la romana del Pont del Treball, a la Sagrera.

Pel tinent d´alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l´Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, ?Barcelona és una ciutat que s´estima el seu patrimoni, i troballes com aquesta reforcen l´ambició del Pla Barcino, un programa que vam encetar fa uns mesos per recuperar i posar en valor el patrimoni romà de la ciutat a través de la intervenció arqueològica, la recerca científica, i la divulgació. La ciutat cuida el seu llegat històric, i és voluntat del Pla Barcino recuperar tresors de la Barcelona romana?.

· Antecedents
Les obres relacionades amb la Línia d´Alta Velocitat s´iniciaren el 2008. Des del primer moment, diversos equips d´arqueòlegs estan treballant en el control de tots els moviments de terres que s´han anat realitzant. El 2010 es van iniciar els primers rebaixos de terres per a la construcció de l´estructura de la nova estació de la Sagrera i els seus accessos.

El seguiment arqueològic d´aquest espai va permetre localitzar, l´estiu de 2011, la ja coneguda vil·la romana del Pont del Treball. En una primera fase es va excavar una superfície aproximada de 1.152 m2. L´excavació d´aquestes restes, dirigides per l´arqueòleg Daniel Alcubierre, de l´empresa CODEX, Arqueologia i Patrimoni SCCL, va permetre descobrir un important conjunt que es correspondria a la pars urbana d´una vil·la (S. II ? IV dC), així com una fase prèvia d´època ibèrica o tardorepublicana (S. II – I aC.) i un reaprofitament posterior de l´espai durant el segle V dC.

Durant el segle IV, l´edifici es reformà i es dotà d´elements de luxe, com seria el mosaic policrom (opus tessellatum, fet amb peces cúbiques de petites dimensions i materials diversos que donaven lloc a combinacions de dos o més colors).

A mitjan del 2012 es van reprendre els treballs d´excavació de la vil·la, la qual cosa ha permès continuar l´excavació de l´espai on s´havia localitzat el mosaic de tessel·les; entre un i altre configurarien una superfície d´uns 60m2, tot i que en el moment actual dels treballs, encara no s´ha vist el punt de contacte entre un i altre ni s´ha pogut confirmar que corresponguin a un mateix àmbit.

Disposeu de les imatges en el següent enllaç: https://eicub.net/?grup=MosaicSagreraGener2013

Fotos mosaic: Daniel Alcubierre – CODEX SCCL / Servei d´Arqueologia – ICUB





Paraules clau