Barcelona i Sant Cugat del Vallès s´alien com a ciutats intel·ligents per reactivar l´economia : Servei de Premsa

Barcelona i Sant Cugat del Vallès s´alien com a ciutats intel·ligents per reactivar l´economia

06/02/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias i l´alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, han signat avui un conveni de col·laboració entre totes dues ciutats per intercanviar experiències en l´àmbit de les Smartcities i afavorir l´emprenedoria i la nova economia de la innovació i el coneixement com a motor per sortir de la crisi.

L´objectiu de l´acord és reforçar les sinergies entre totes dues ciutats en matèria de promoció econòmica, innovació urbana i foment del talent i promoure, a través de les noves tecnologies, l´eficiència i la sostenibilitat econòmica, energètica i mediambiental.

L´acord parteix de la premissa que les ciutats petites i mitjanes de l´àrea metropolitana poden aprofitar el poder d´atracció de la capital i aportar la seva flexibilitat per dotar d´un ritme més àgil l´aplicació de solucions innovadores. Segons recull el conveni, aquesta cooperació en la prestació de serveis a la ciutadania es concretarà en àmbits considerats estratègics o d´especial interès per a ambdues ciutats com son l´ecotecnologia, solucions urbanes, openGoverment, mòbils, open data.

Segons recull el conveni, Barcelona i Sant Cugat son dues ciutats paradigma de transformació urbana i eficiència en la gestió en l´àmbit internacional, dos territoris complementaris que poden esdevenir un model de col·laboració metropolità beneficiós per a Catalunya i de referència per altres moltes regions d´Europa. Totes dues ciutats han definit estratègies per desenvolupar la ciutat intel·ligent, potenciant un urbanisme sostenible i uns serveis eficients des de la innovació i la col·laboració amb tots els agents, sempre amb el focus en la qualitat de vida, el medi ambient i el benestar de les persones.

Els dos ajuntaments es comprometen a propiciar la cooperació entre les àrees d´innovació que tenen les dues ciutats: l´Smart Urban Lab, situada al districte 22@ de Barcelona i la Smart Street de Sant Cugat del Vallès, que a partir d´ara, compartiran solucions i recursos, resultats i models de desplegament que contribueixin a promoure les empreses innovadores del sector i a afavorir la projecció internacional dels projectes implantats.

Amb aquesta col·laboració es vol donar continuïtat metropolitana a diversos projectes que estan en marxa i desplegar sistemes i plataformes comunes que permetin compartir dades públiques, de manera que es creï un model de cooperació que pugui esdevenir un exemple de openGoverment i openData, replicable a moltes ciutats dins de l´àrea metropolitana i altres grans regions europees.

El conveni també contempla l´interès d´ambdues ciutats de fomentar conjuntament el posicionament i la imatge de Barcelona i Sant Cugat del Vallès en l´àmbit internacional a través de les xarxes de les que formen part (Eurocities, Living Labs Global, World eGoverment Organizations, Xarxa Living Labs Smart Cities, etc.) i en els esdeveniments, congressos i altres oportunitats que es promouen en aquest àmbit, amb especial èmfasi als projectes amb finançament europeu.

El conveni, que té una vigència de dos anys prorrogable, recull el compromís d´ambdues ciutats de facilitar la col·laboració i intercanviar coneixements i bones pràctiques alhora que designa que serà una comissió de seguiment l´encarregada de desenvolupar els acords en diferents àrees .

» Dues ciutats, una mateixa estratègia intel·ligent

Barcelona i Sant Cugat del Vallès son dues ciutats veïnes que comparteixen estratègies Smart en entorns urbans molt diferents.

L´Ajuntament de Barcelona, com a gran ciutat, té la obligació i la vocació de ser motor de dinamisme i de reactivació econòmica per millorar la prestació de serveis que ofereix i augmentar la qualitat de vida dels seus habitants. Per això, l´Ajuntament ha fet una aposta clau per modernitzar el seu teixit industrial, per la internacionalització i les noves tecnologies, ha de ser capaç d´exercir el lideratge com a focus econòmic i d´atracció de projectes i inversions de futur. En aquest sentit, la capitalitat mundial de Barcelona en mobilitat i el recent primer congrés mundial Smart City són exemples de l´impuls a sectors emergents en l´àrea del coneixement i les noves tecnologies.

Per la seva part, l´Ajuntament de Sant Cugat del Vallès té una ferma vocació de servei a la ciutadania amb el compromís de ser un ajuntament que planifica i gestiona els seus recursos d´una forma eficient i amb qualitat, que innova i és creatiu, i que tot això ho fa seguint un model de transparència i bon govern i creu que el paper de l´administració pública no ha de quedar només en el d´un proveïdor de serveis, si no que ha d´esdevenir un trampolí que potencií el desenvolupament de la ciutat i la qualitat de vida de les persones que hi viuen.





Paraules clau