Finalitzen les obres de manteniment de la plaça Tetuán : Servei de Premsa

Finalitzen les obres de manteniment de la plaça Tetuán

08/02/2013



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El districte de l´Eixample ha finalitzat les obres de manteniment dels Jardins del Doctor Robert, a la plaça Tetuán. El principal objectiu d´aquesta intervenció ha estat millorar d´aquest espai transitat de l´Eixample situat en la confluència de la Gran Via de les Corts Catalanes amb el passeig de Sant Joan. Les actuacions de la plaça han millorat i adequat de manera global aquest espai verd que està al bell mig de la ciutat i que té un alt ús ciutadà i turístic per tal d´evitar la seva degradació. Les obres han comptat amb un pressupost d´uns 190.000 euros.

Una de les principals actuacions que s´han dut a terme és el drenatge, la reposició i l´estabilització dels actuals paviments granulars dels jardins. Per tal de dur a terme aquestes tasques s´ha retirat la primera capa de sauló que existia per preparar la base i s´ha col·locat una nova barreja de sauló amb fins i un estabilitzador vegetal.

També s´han substituït i reparat les peces de pedra dels paraments verticals com són els murs i els esglaons. La mateixa actuació ha tingut lloc amb les peces de pedra de les balaustrades perimetrals, tot netejant les que estaven en bon estat. Pel que fa al paviment de lloses de formigó, s´ha netejat i s´han arreglat les juntes del paviment per tal de rejuntar-les amb ciment i igualar el nivell de les peces de formigó.

Els elements de mobiliari urbà també s´han millorat. En el cas de les portes d´accés als jardins, s´han reparat, soldat i millorat els panys i la pintura d´aquestes. Els antics bancs de formigó s´han substituït per bancs de fusta, tot millorant els seus fonaments. S´han canviat els fanals i les lluminàries dels fanals existents.

Pel que fa al drenatge, s´han millorat els drenatges i les escorrenties de les superfícies del jardí. S´han recol·locat els pericons, tapes i altres elements superficials de les instal·lacions de reg per adaptar-los als nous paviments i s´han millorat les instal·lacions.

La senyalització també s´ha renovat i s´han reparat els interiors dels murs i paraments verticals dels accessos, tot rematant-los amb peces de maó i morter arrebossat fins arribar als nivells del terreny. Totes aquestes actuacions han tingut en compte la protecció de la vegetació actual de l´espai.

Els Jardins del Doctor Robert són un element essencial del patrimoni urbà i paisatgístic de l´espai verd de Barcelona. És una mena d´oasi de verdor enmig de dues de les principals vies de la ciutat. Aquesta actuació es troba emmarcada dins el procés de transformació del passeig de Sant Joan, que ja està arranjat en un primer tram entre la Plaça Tetuán i l´Arc de Triomf i que està previst que continuï en una segona fase entre la plaça Tetuán i la de Mossèn Jacint Verdaguer.

Actualment, aquesta plaça inclou la font de la Sardana de Frederic Marès, i el monument del Doctor Robert de Josep Llimona. La plaça es diu de Tetuán en record a la batalla de Tetuán (febrer de 1860) quan l´exèrcit espanyol comandat pel general Leopoldo O´Donnell va llançar a l´atac el batalló de Voluntaris Catalans que formava part de la divisió de reserva comandada pel general Prim.





Paraules clau