L´Ajuntament desplegarà aquest any més de 230 accions en el marc del Pla d´Adolescència i Joventut : Servei de Premsa

L´Ajuntament desplegarà aquest any més de 230 accions en el marc del Pla d´Adolescència i Joventut

05/03/2013



Temps estimat de lectura: 8 minuts

L´Ajuntament de Barcelona, a través de la regidoria d´Adolescència i Joventut, desenvoluparà aquest any 236 accions en el marc del Pla d´Adolescència i Joventut 2013-2016, amb l´objectiu d´afavorir el desenvolupament dels i les joves i adolescents per promoure la seva emancipació, garantir una educació de qualitat, l´accés a un treball i un habitatge dignes, la gestió de la pròpia salut i l´exercici actiu de la participació social i política. En definitiva, acostar al jovent aquelles mesures i polítiques que van dirigides exclusivament a ells.

El pla preveu una sèrie d´accions que s´adequaran a cada moment. En aquest sentit, per aquest 2013 es desplegaran més de 230 accions que es desenvoluparan a través de polítiques i actuacions transversals per avançar cap els aspectes que afecten als joves i adolescents de la nostra ciutat.
Totes aquestes mesures han sorgit d´un procés participatiu i representatiu a través de l´establiment de sistemes de participació fets a mida per a joves i adolescents aprofitant canals de comunicació 2.0, la web de Joventut i les xarxes socials. També s´han aprofitat els espais físics de trobada i d´informació de la Xarxa de punts d´informació jove municipals i els punts JIP (Jove Informa´t i Participa), ubicats als instituts públics de la ciutat i per primer cop es van realitzar trobades amb professionals de l´àmbit de la joventut.

Les 366 accions giren al voltant de 7 eixos prioritaris amb 20 objectius específics i 90 mesures. Aquests eixos fan referència als temes que més preocupen i influencien als joves de la nostra ciutat com per exemple la ocupació, l´accés a l´habitatge, la discriminació en tots els seus àmbits, la salut, el lleure, etc.

Durant aquest any s´aniran desenvolupant, entre d´altres, les següents accions:

EIX 1 COHESIÓ SOCIAL I EQUILIBRI TERRITORIAL Les mesures d´aquest eix tenen l´objectiu de disminuir la desigualtat per raó d´edat, però tenint molt en compte les desigualtats per motiu de raça, sexe, condició física, tendència sexual, etc.
Treballar per la igualtat de condicions dels i les joves, parant especial atenció a aspectes objecte de discriminació com el sexe, l´origen, la condició física, la tendència sexual o qualsevol altre: desplegar el projecte Rossinyol a altres centres de la ciutat; establir un programa de subvencions per a entitats i grups juvenils pel foment de l´ntegració i cohesió social; actuar amb el Consell de Joventut de Barcelona per desenvolupar campanyes i accions amb l´objectiu de millorar la realitat de participació de les dones joves en els òrgans de gestió i decisió d´entitats; tallers de prevenció de relacions abusives en diferents entitats i centres d´educació secundària amb l´objectiu de promoure valors i actituds igualitaris dins les relacions personals; estendre el projecte A l´estiu, Barcelona t´acull; consolidar el projecte Punt de trobada; oferir grups de conversa i d´intercanvi d´idiomes a les sales d´estudi nocturnes.
Promoure el reconeixement de la diversitat juvenil de la ciutat de Barcelona i promoure la interacció, el coneixement i el diàleg: posar en marxa el projecte Temps per tu, per a joves i adults amb discapacitat, a l´Espai Jove La Fontana; ampliar el projecte EmMou a dos territoris de Barcelona. Implicar-hi altres agents (Consell Municipal de Joventut, Consorci d´Educació i ICUB); oferir a la xarxa d´equipaments juvenils de la ciutat: intercanviar experiències als diferents equipaments i barris de la ciutat i realitzar activitats conjuntes d´intercanvi entre els diferents equipaments.
Fer polítiques de proximitat en els territoris i en els barris: introduir informació sobre Nova Ciutadania i interculturalitat als punts JIP-Jove, Informa´t i Participa!; valorar i incorporar les aportacions dels i les joves sobre l´ús dels serveis juvenils que s´ofereixen; realitzar campanyes d´informació sobre treball a l´ hivern i treball a l´estiu, d´abril a maig i d´octubre a novembre de 2013.
Millorar la mobilitat sostenible del jovent barceloní: senyalitzar el transport públic i la bicicleta en els productes de comunicació de les sales d´estudi per fomentar el seu ús; incrementar els aparcament per a bicicletes prop dels equipaments públics; fomentar l´educació viària especialment pel que fa a l´ús de la motocicleta.

EIX 2 L´EDUCACIÓ I LA FORMACIÓ són elements claus per generar condicions d´igualtat que permetin als i les joves l´accés a la plena ciutadania. Per tal d´aconseguir aquest objectiu hem d´aconseguir millorar-les.
Fer de l´educació una inversió prioritària per a la integració, la cohesió social, la formació i la promoció de la participació ciutadana dels joves i els adolescents: Reforçar el servei d´orientació per a joves nouvinguts de 16 anys i més, per tal que s´incorporin al sistema educatiu amb una pauta adequada; dissenyar un nou equipament integral per a adolescents que ofereixi recursos per famílies i per adolescents, assistència psicològica, informació i derivació de diferents serveis i opcions de promoció per adolescents; projecte Cultura Participativa a les Escoles.
Promoure la capacitació personal i l´autoconeixement professional i personal dels adolescents i els joves: oferir des dels punts JIP suport tècnic i metodològic, així com aprenentatge de la participació i la ciutadania activa als joves que volen tirar endavant projectes.
Millorar l´adequació de l´oferta i els mecanismes de suport educatiu a les necessitats dels joves: pla estratègic 2012-2015 Formació Professional; Pla 16-19 Programa de recuperació acadèmica d´alumnat; Programa de Suport Educatiu a les Famílies; promoure el Projecte de Vida Professional.
Facilitar eines formatives als joves: assegurar una xarxa de contactes entre els diferents centres educatius i l´associacionisme juvenil del territori recolzat des de l´Ajuntament; ampliar la xarxa de sales d´estudi nocturnes permanents i puntuals; ampliar la xarxa de Punts JIP a tots els centres d´educació secundària de la ciutat que sigui possible; realitzar l´activitat Explora, per conèixer el món professional.

EIX 3 OCUPACIÓ com una de les principals problemàtiques dels joves avui en dia. Per aquest motiu es necessari abordar l´atur juvenil des de diferents perspectives.
Facilitar l´accés dels joves al treball: Reforçar el projecte Challenge Brief ? Upsocial per dotar els joves amb les habilitats, la informació i les oportunitats necessàries per tenir èxit en el món del treball; impulsar un Pla Específic contra l´Atur Juvenil; coordinar la xarxa PIJ amb l´Oficina Jove de Treball de la Direcció General de Joventut.
Fomentar l´ocupació de qualitat per als joves i facilitant la promoció de nous usos del temps que permetin la conciliació amb el projecte personal (educatiu, familiar, associatiu, etc.): Treballar als centres educatius entorn del coneixement del món laboral i dels drets i deures dels treballadors amb programes com el ?Parlem de feina a les escoles? i similars; aprofundir els contactes entre la xarxa PIJ i els eixos i els centres comercial de proximitat per a les campanyes de treball temporal (estiu i hivern); fomentar la xarxa d´empreses en NUST.
Fomentar l´emprenedoria, el cooperativisme, la creativitat i el foment de la pròpia ocupació: donar suport al Programa ?Emprendre amb Valors? (en el marc del Projecte de Vida Professional); crear un assessorament específic d´emprenedoria i auto-cupació a la xarxa PIJ.

EIX 4 HABITATGE
Afavorir l´emancipació juvenil, facilitant l´accés a l´habitatge: crear una borsa de joves amb iniciativa de compartir habitatge per a la seva connexió amb la Borsa de Lloguer Social; reduir els criteris d´inscripció a la Borsa de Lloguer Social per poder incloure el joves amb ingressos econòmics inestables; promoure la creació de plans territorials d´habitatge per a joves en col·laboració amb els districtes i els consells de barri; crear una assessoria específica sobre l´habitatge compartit dins de la xarxa d´assessoraments juvenils de Barcelona; realitzar accions d´interrelació entre joves amb intenció d´emancipar-se creant grups per compartir un habitatge.

EIX 5 SALUT ABORDADA EN UN SENTIT POSITIU
Fomentar hàbits saludables: mesura Conviure esportivament i el Pla Estratègic de l´Esport; reforçar, dins l´educació secundària, l´adopció de conductes i estils de vida saludables que fomentin les decisions autònomes basades en la llibertat individual de les persones; difondre el programa Salut-Escola, els programes de prevenció universal i programes de base comunitària; contrarestar, amb la col·laboració del Centre Jove d´Anticoncepció i Sexualitat (CJAS) i mitjançant campanyes per donar a conèixer els riscos de contraure malalties de transmissió sexual, certes informacions errònies que sorgeixen en l´entorn juvenil; reiterar ,amb la finalitat de conscienciar al jovent l´ús del casc en vehicles de dues rodes i del cinturó de seguretat en turismes.
Prevenir conductes de risc: Impulsar la implantació de ?Fem Salut. Guia de promoció de la Salut a l´escola? per a la creació d´entorns afavoridors de la salut a l´escola; impulsar accions d´inserció laboral i oci saludable entre joves en risc d´exclusió social en el context del Programa Salut als Barris; difusió d´informació dels serveis sociosanitaris existents i dels programes específics de prevenció de cànnabis, drogues de disseny i d´altres.

EIX 6 ENFORTIR LA PARTICIPACIÓ I L´ASSOCIACIONISME
Apropar la política municipal dels diferents agents als joves: treballar des dels punts JIP amb el Districte de Sant Andreu per la Comissió de Seguiment de l´Audiència Pública de Districte formada per nois i noies dels centres participants en l´Audiència (ampliar aquesta acció a la resta de districtes de la ciutat); dissenyar un nou canal de comunicació que fomenti la interacció i la participació directe dels adolescents i dels joves; establir conveni únic amb el Consell de Joventut de Barcelona; impulsar una taula de diàleg entre les associacions i l´Ajuntament de Barcelona que impulsi l´activitat juvenil i associativa.
Implicar els joves en els processos de disseny, implementació i avaluació de les polítiques públiques i fer-los veritables protagonistes de les polítiques de joventut: Oferir des dels punts JIP, PIJ suport tècnic i metodològic, així com aprenentatge de la participació i la ciutadania activa als joves que volen tirar endavant projectes; assegurar que els processos participatius engegats des de l´Ajuntament siguin decisoris i vinculants, garantint la participació de la gent jove.
Promocionar i afavorir l´associacionisme juvenil: Establir un programa de convenis amb federacions i associacions; establir un protocol d´emergència per a aquelles entitats que es queden sense local per evitar un període llarg d´inactivitats que vagi en perjudici del funcionament habitual; reconèixer les associacions i els sindicats d´estudiants com a espais d´educació en ciutadania i en la participació democràtica.
Donar suport a la participació juvenil des de projectes col·lectius: donar suport al Programa de Vivers de Projectes Juvenils; Habilitar a cada districte espais on es puguin celebrar actes festius sense molestar el veïnat i amb punts de llum i tarimes fixes; elaborar un catàleg d´ofertes de voluntariat a l´estranger. Projecte Voluntariat a l´Escola.

EIX 7 ELS ESPAIS DE CULTURA, LLEURE, OCI I CONSUM com a espais privilegiats de la vida juvenil
Impulsar mesures que facilitin l´accés dels joves al consum i a la cultura diversa de la ciutat: coordinar la creació de certàmens i festivals amb aquelles activitats relacionades que s´estan duent a terme en diversos districtes i augmentar la visibilitat i difusió per tota la ciutat; assegurar el compliment de l´ordenança per tal de garantir la convivència a l´espai públic i adoptar mesures específiques com la limitació d´horaris o de sorolls; millorar la realització d´inspeccions tècniques als locals d´oci nocturn per així poder garantir la higiene dels espais i la seguretat dels usuaris; promoció comerços km0, suport cooperatives de consum, Donar conèixer i impulsar els bancs del temps.
Promoure les propostes culturals i d´oci realitzades pels joves: organitzar el Festival Barcelona VisualSound; programa de suport als emprenedors que vulguin desenvolupar-se professionalment en l´àmbit de projectes socioculturals; incentivar l´oferta de locals d´oci (casals de joves, espais joves, ateneus…), especialment per a joves menors d´edat, en aquelles zones de la ciutat en què no existeixen





Paraules clau