L´Ajuntament de Barcelona celebra el primer acte per la igualtat de les dones a la Guàrdia Urbana : Servei de Premsa

L´Ajuntament de Barcelona celebra el primer acte per la igualtat de les dones a la Guàrdia Urbana

08/03/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona ha celebrat avui un acte per promoure la igualtat de les dones en el si de la Guàrdia Urbana de Barcelona. La jornada ha comptat amb la presència del primer tinent d´alcalde i responsable de l´Àrea de Presidència, Règim Interior, Seguretat i Mobilitat, Joaquim Forn i de la regidora de Dona i Drets Civils de l´Ajuntament de Barcelona, Francina Vila. La periodista, Eva Peruga, ha realitzat la conferència central de l´acte, que ha portat per títol ?La incorporació de les dones, canvi en el concepte de seguretat? . Després ha donat pas a la taula rodona ?Les oportunitats de la igualtat al cos de la Guàrdia Urbana?.

A la inauguració de l´acte, Francina Vila, ha destacat la importància de comptar amb dones que siguin bones professionals, i ha recordat que ?l´excel·lència i el talent són valors que no es poden deixar perdre?. Vila, ha assegurat que ?és molt important que les institucions públiques siguin un reflex de la nostra societat, a nivell de paritat? Per la seva banda, el primer tinent d´alcalde, Joaquim Forn, ha afirmat que ?un dels objectius estratègics que l´àrea de Prevenció i Seguretat és la d´impulsar la incorporació i la promoció de la dona a la Guàrdia Urbana?. Forn, ha fet un reconeixement ?a la feina que duen a terme diàriament les dones del cos de policia barceloní pel bé de la ciutat i a la de totes les dones que ho han fet al llarg d´aquests darrers 34 anys?.

L´acte s´emmarca dins del conjunt de mesures impulsades per la Comissió de la Igualtat per a la dona a la Guàrdia Urbana, que es va institucionalitzar el juny del 2012, amb l´objectiu de promoure la incorporació de les dones al si del cos de policia barceloní i millorar la promoció interna al cos. La mesura s´inscriu en l´aposta del Govern Municipal per convertir a la Guàrdia Urbana de Barcelona en una policia moderna de proximitat i vocació de servei als ciutadans, que sigui alhora un fidel reflex de la societat actual, en la qual la dona cada vegada assumeix un paper més rellevant en tots els àmbits de l´activitat empresarial, institucional i associativa.

La història de les dones a la Guàrdia Urbana de Barcelona

La Secció de Vigilants i Guardes de l´Exposició de Barcelona i el Parc de Montjuïc va ser el primer cos policial amb personal femení amb el qual va comptar la ciutat, però només va existir des de desembre de 1928 fins a la fi de l´Exposició Internacional de Barcelona.

Les primeres dones que van entrar a la Guàrdia Urbana de Barcelona ho van fer l´any 1979, quan amb la promoció número 45 es van incorporar 20 guàrdies al cos de policia barceloní. Set anys després, el 1986 es va nomenar el primer comandament dona: una intendent i a començaments de l´any 1987 es van promocionar les primeres caporals.

A dia d´avui, 34 anys més tard, 267 dones integren la Guàrdia Urbana, el que suposa un 9,40% del total d´efectius amb els quals compta el cos. En l´anàlisi de la integració d´aquestes 267 dones en les diferents escales de la Guàrdia Urbana la presència femenina continua essent baixa.

Per tot això l´Ajuntament de Barcelona, d´acord amb el Marc Estratègic 2012-2015 i amb el Pla d´Igualtat preveu un eix prioritari destinat a promoure la igualtat entre homes i dones, i que es vol que incideixi especialment en la Guàrdia Urbana. La mesura té com a objectiu integrar la dona al cos, i adequar-lo a la realitat demogràfica i social de la ciutat, amb la voluntat d´assolir una policia moderna i pròxima als ciutadans.

La Comissió de la Igualtat per a la dona a la Guàrdia Urbana treballa per:

– Promoure un increment substancial del nombre de dones candidates a les proves de selecció per a les properes convocatòries d´accés a la categoria de guàrdia.

– Promoure un increment de dones que es presentin a la convocatòria de promoció interna a la categoria de caporales.

– Identificar les problemàtiques associades als processos de promoció interna a les escales Intermèdia, Executiva i Superior per tal d´afavorir una major presència de dones en consonància a la representació de dones en el conjunt del cos.

– Elaborar un catàleg de bones pràctiques per impulsar el desenvolupament de les dones en els diferents llocs de treball del cos.

– Estudiar quina és la situació actual de les dones al cos de la Guàrdia Urbana, i la seva perspectiva en relació al Pla d´Igualtat de l´Ajuntament.





Paraules clau