El nou Pla d´Adolescència i Joventut situa els i les joves com a protagonistes de la ciutat fent visibles les seves necessitats i oferint solucions viables : Servei de Premsa

El nou Pla d´Adolescència i Joventut situa els i les joves com a protagonistes de la ciutat fent visibles les seves necessitats i oferint solucions viables

15/03/2013



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El plenari municipal ha aprovat avui el nou Pla d´Adolescència i Joventut 2013-2016 amb l´objectiu d´afavorir el desenvolupament dels i les joves i adolescents per promoure la seva emancipació, garantir una educació de qualitat, l´accés a un treball i un habitatge dignes, la gestió de la pròpia salut i l´exercici actiu de la participació social i política. Aquest full de ruta realitzarà polítiques encaminades a dotar a aquest col·lectiu d´autonomia i les eines que els facilitin la possibilitat de contribuir activament en el projecte col·lectiu de ciutat. El Pla vol ser una eina útil i dinàmica que vol fer front a una realitat social i econòmica variable i imprevisible.

El regidor d´Adolescència i Joventut, Raimond Blasi ha destacat que aquest nou Pla, que s´ha aprovat per primera vegada sense el vot en contra de cap dels grups municipals, ? és fruit del consens de tots els agents implicats amb una clara vocació transversal. Presentem una mesura que supleix mancances i resol noves necessitats. Actualitzem un pla que havia quedat desfasat a conseqüència de la situació actual i ens comprometem a executar totes les mesures aprovades amb el suport del teixit associatiu juvenil i dels joves no associats?.

Aquest full de ruta fa una aposta decidida per la promoció de la població adolescent de la nostra ciutat que ha estat fins ara l´assignatura pendent de les polítiques públiques a la ciutat. Fomentarà la transversalitat de les polítiques municipals en matèria de joventut, es basarà en la participació dels actors implicats i reflectirà la importància de les polítiques de joventut com a fil conductor de les mesures destinades a resoldre els problemes percebuts per la població juvenil i adolescent.

»Un pla que sorgeix d´un procés ampli, participatiu i del consens

El pla ha sorgit d´un ampli procés participatiu i representatiu comptant per primera vegada amb els professionals que intervenen en les polítiques de joventut de l´Ajuntament. Es van establir sistemes de participació fets a mida per a joves i adolescents aprofitant canals de comunicació 2.0, la web de Joventut i les xarxes socials; també s´han aprofitat els espais físics de trobada i d´informació de la Xarxa de punts d´informació jove municipals i els punts JIP (Jove Informa´t i Participa), ubicats als instituts públics de la ciutat.
Un dels objectius de la regidoria d´Adolescència i Joventut a l´hora d´elaborar el Pla ha estat la voluntat que aquest esdevingués el punt de trobada de totes les sensibilitats polítiques, socials i associatives. Per aquest motiu es van crear tres comissions de treball:
– Comissió política: consensuarà la metodologia i liderarà el procés per tal d´arribar a un acord comú sobre els eixos i la redacció del Pla. Estarà formada per un regidor o regidora dels diferents grups polítics.
– Comissió assessora: integrada per experts en matèria juvenil (entitats, associacions, moviments juvenils, etc) i pel Consell de la Joventut de Barcelona.
– Comissió tècnica: el seu objectiu és assessorar tècnicament el Pla. Hi formaran part els diferents departaments tècnics de l´Ajuntament i d´altres administracions competents.

El Pla d´Adolescència i Joventut persegueix les finalitats següents:
– Crear sinèrgies i complicitats per tal d´oferir solucions a les necessitats juvenils en matèria de formació, ocupació, habitatge, associacionisme, lleure i tots aquells àmbits que els repercuteixin directament.
– Generar canals que permetin promoure i fer visible les inquietuds i propostes juvenils, oferint una especial atenció a la franja adolescent per tal de dotar-la d´un reconeixement equiparable a la resta de ciutadania.
– Abordar de forma transversal i integradora la diversitat cultural i d´orígens que conformen l´adolescència i la joventut de la nostra ciutat, treballant per la millora de la cohesió social, i facilitant així la igualtat d´oportunitats entre tots els i les joves.
– Treballar de forma transversal amb tots els actors implicats, per tal de garantir que les polítiques de joventut de la ciutat tindran la repercussió necessària, i una resposta coordinada i adequada en el marc de les polítiques municipals de la ciutat.

La mesura s´estructura en 7 eixos prioritaris amb 20 objectius específics i 90 mesures. Els eixos fan referència als temes que més preocupen i influencien als joves de la nostra ciutat són la cohesió socials, l´educació i formació, l´ocupació, l´habitatge, la salut, la participació i associacionisme i la cultura, lleure, oci i consum.

El regidor d´Adolescència i Joventut ha explicat durant la seva intervenció que ?durant els anys de vigència del nou Pla les accions a portar a terme s´adequaran a les necessitats de cada moment ja que entenem que vivim en uns moments molt canviants i hem d´estar preparats per donar resposta a aquests canvis?. En aquest sentit, per aquest any 2013 es desplegaran gairebé 250 accions per avançar cap els aspectes que afecten als joves i adolescents de la nostra ciutat. Blasi també ha remarcat la metodologia de la que s´ha dotat el pla on destaca ?el seguiment i control de les seves mesures per garantir la seva execució i sobretot la seva eficàcia?.

» Eixos i objectius

EIX 1 Cohesió social i equilibri territorial: Les mesures d´aquest eix tenen l´objectiu de disminuir la desigualtat per raó d´edat, però tenint molt en compte les desigualtats per motiu de raça, sexe, condició física, tendència sexual, etc.
– Treballar per la igualtat de condicions dels i les joves, parant especial atenció a aspectes objecte de discriminació com el sexe, l´origen, la condició física, la tendència sexual o qualsevol altre
– Promoure el reconeixement de la diversitat juvenil de la ciutat de Barcelona i promoure la interacció, el coneixement i el diàleg
– Fer polítiques de proximitat en els territoris i en els barris
– Millorar la mobilitat sostenible del jovent barceloní

EIX 2 l´educació i la formació són elements claus per generar condicions d´igualtat que permetin als i les joves l´accés a la plena ciutadania. Per tal d´aconseguir aquest objectiu hem d´aconseguir millorar-les.
– Fer de l´educació una inversió prioritària per a la integració, la cohesió social, la formació i la promoció de la participació ciutadana dels joves i els adolescents
– Promoure la capacitació personal i l´autoconeixement professional i personal dels adolescents i els joves
– Millorar l´adequació de l´oferta i els mecanismes de suport educatiu a les necessitats dels joves
– Facilitar eines formatives als joves

EIX 3 Ocupació com una de les principals problemàtiques dels joves avui en dia. Per aquest motiu es necessari abordar l´atur juvenil des de diferents perspectives.
– Facilitar l´accés dels joves al treball
– Fomentar l´ocupació de qualitat per als joves i facilitanr la promoció de nous usos del temps que permetin la conciliació amb el projecte personal (educatiu, familiar, associatiu, etc.)
– Fomentar l´emprenedoria, el cooperativisme, la creativitat i el foment de la pròpia ocupació

EIX 4 Habitatge
– Afavorir l´emancipació juvenil, facilitant l´accés a l´habitatge

EIX 5 Salut abordada en un sentit positiu
– Fomentar hàbits saludables
– Prevenir conductes de risc

EIX 6 Enfortir la participació i l´associacionisme
– Apropar la política municipal dels diferents agents als joves
– Implicar els joves en els processos de disseny, implementació i avaluació de les polítiques públiques i fer-los veritables protagonistes de les polítiques de joventut
– Promocionar i afavorir l´associacionisme juvenil
– Donar suport a la participació juvenil des de projectes col·lectius

EIX 7 Els espais de cultura, lleure, oci i consum com a espais privilegiats de la vida juvenil
– Impulsar mesures que facilitin l´accés dels joves al consum i a la cultura diversa de la ciutat
– Promoure les propostes culturals i d´oci realitzades pels joves





Paraules clau