Maite Fandos ?Barcelona està preparada per ser capital de la innovació en l´àmbit del benestar social? : Servei de Premsa

Maite Fandos ?Barcelona està preparada per ser capital de la innovació en l´àmbit del benestar social?

19/03/2013

La tinent d´alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, i el regidor d´Adolescència i Joventut, Raimond Blasi, han inaugurat aquesta tarda la jornada ?Com augmentar la ocupabilitat de la gent jove??. Aquesta jornada s´emmarca dins de tota una sèrie de trobades d´innovadors socials a nivell internacional organitzades per l´Ajuntament de Barcelona amb l´objectiu de generar un intercanvi d´idees a l´entorn de l´emprenedoria social. Els temes que ocuparan les diferents jornades seran: l´ocupabilitat juvenil, el suport a famílies monoparentals i la inserció laboral de persones amb discapacitat.

Les jornades busquen reunir innovadors experimentats internacionals amb persones interessades a dur a terme experiències en aquest àmbit a la ciutat de Barcelona, dotant-los d´idees, eines i recursos per a fer-ho possible.

Maite Fandos ha volgut agrair la presència dels innovadors socials vinguts d´arreu del món, i ha destacat que ?que Barcelona està preparada per ser una gran capital de la innovació en l´àmbit del benestar, així com també ho som de l´esport, de la cultura i del disseny. Estem convençuts que avui, la innovació social, és també un d´aquests actius que ens ajudaran a sortir de la crisi, perquè en moments de dificultat estem aprenent a conèixer i treballar amb iniciatives d´innovació social?.

Les jornades, que es celebraran en el CaixaForum, mostren que l´aposta del govern municipal en aquest àmbit és iniciar un procés de recerca internacional per a generar solucions a problemàtiques socials concretes, i donar eines als emprenedors socials perquè escullin les més eficients en relació a situacions socials que es donen a la ciutat. Fandos ha recordat que ?la difícil situació econòmica i social està plantejant nous reptes a les institucions i agents socials, així com als propis individus. Des de l´Ajuntament de Barcelona busquem solucions alternatives a diferents problemàtiques de la nostra ciutat a través d´iniciatives innovadores d´emprenedors a nivell internacional. Barcelona aposta per l´emprenedoria i la innovació social?.

Per a les tres temàtiques que va llançar l´àrea de Qualitat de Vida entre tots els emprenedors del món es van presentar 302 solucions, d´entre les que finalment se n´han seleccionat 4 per a cada temàtica, i que seran exposades pels seus autors durant aquests fòrums.

Els criteris per escollir aquestes iniciatives han estat, entre d´altres:

– Que responguin a criteris de sostenibilitat
– Que la iniciativa hagi estat contrastada i hagi funcionat en el lloc on s´ha implantat
– Que sigui diferent
– La iniciativa ha de ser transferible

La tinent d´alcalde ha dit que ?en uns moments com els actuals hem d´adoptar i adaptar allò que sabem que funciona i que pot funcionar a la nostra ciutat, d´aquesta manera utilitzarem de forma eficient els recursos. En resum, fer més amb menys?.

Solucions per augmentar la ocupabilitat de la gent jove

Fomentar l´ocupació juvenil és un dels objectius de l´Ajuntament de Barcelona. Per aquest motiu aquest tema ha estat escollit com un dels eixos de les jornades. Des del consistori s´estan duent a terme diferents iniciatives per abordar l´atur juvenil des de diferents perspectives, i és un dels principals objectius del nou Pla d´Adolescència i Joventut 2013-2016.

Per Riamond Blasi, Regidor d´Adolescència i Joventut, ?els joves són l´element fonamental per al present i el futur de la nostra societat. Parlem molt d´ocupació, però un pas previ perquè aquesta es produeix és la formació?. Blasi ha recordat que tres dels quatre projectes que es tracten aquesta tarda volen fomentar la emprenedoria a través de la formació dels i les joves, i ha demanat la complicitat de tota la societat per trobar noves solucions.

En l´àmbit de cercar solucions que augmentin les possibilitats dels joves a accedir al món laboral, s´hi van presentar un total de 97 propostes innovadores, que van entrar en una selecció feta per institucions i experts, seleccionant les més adients per a ser implantades a la ciutat de Barcelona:

– Experiència canadenca (JUMP Math), que promou l´èxit en matemàtiques de tots els nens i nenes des de primària a ESO, per impulsar-los cap a l´èxit intel·lectual. La idea parteix de que tots els nens estan capacitats per desenvolupar l´habilitat en matemàtiques, trencant el mite que només alguns en tenen especial facilitat.
– Clubs Cigales: grups que autofinancen projectes socials destinats a ocupar joves a través d´un sistema de mentors. Constituïts per grups d´entre 5 a 20 persones, són ciutadans que fan d´inversors de projectes comunitaris. A les jornades ha assistit el president de la Federació de Xarxes de Clubs Cigales, Jean-Pierre Duponchelle.
– Fundación Paraguaya ?Learning by doing by earning´, d´educació emprenedora, que ha engegat un projecte de formació professional que combina l´estudi amb la creació i desenvolupament de negocis, en què els alumnes aprenen mentre generen un benefici, que reverteix en el manteniment de l´escola. Acaba sent, així, un sistema de formació on el mateix estudiant es paga la formació, mentre aprèn.
– Iniciativa AppsForGood, un sistema de creació d´aplicacions mòbils a ESO per motivar els alumnes de secundària i desenvolupar la seva capacitat emprenedora tecnològica i social.Compartiu aquest contingut