Comença la segona fase d´urbanització dels entorns del nou mercat del Born : Servei de Premsa

Comença la segona fase d´urbanització dels entorns del nou mercat del Born

27/03/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona comença el proper dia 3 d´abril les obres de la segona fase d´urbanització dels entorns del nou mercat del Born. Aquesta fase preveu realitzar els treballs d´urbanització de la plaça Comercial i del tram del carrer Comerç situat just davant de l´accés principal del mercat del Born. Les obres provocaran algunes afectacions al trànsit de vehicles.

La segona fase de les obres d´urbanització de l´entorn del nou mercat del Born es desenvoluparan en dos torns. En el primer torn, es treballarà en el costat Besòs del carrer del Comerç, en el tram comprès entre els carrers Fusina i Ribera, i a la meitat del costat mar de la Plaça Comercial.
Les afectacions al trànsit es concreten en la interrupció al trànsit de vehicles que es produirà a la zona d´obres i que s´allargarà fins al 30 d´abril. Fruit d´aquest tall, que impedirà l´accés dels vehicles a la plaça Comercial, el recorregut que hauran de fer obligarà a accedir al passeig del Born des del carrer del Comerç, tombant per Princesa i després pel carrer del Rec. Per aquest motiu, el carrer del Rec canviarà temporalment de sentit de circulació en el tram entre Princesa i passeig del Born.
Per sortir del passeig del Born cap a Comerç caldrà tombar pel carrer Antic de Sant Joan i per un petit tram de Ribera fins a Comerç.

Pel que fa a l´estació de Bicing que hi ha actualment al costat Besòs del carrer del Comerç, es traslladarà al costat muntanya de la cruïlla de Comerç amb Fusina. L´aparcament de vehicles situat al costat Besòs del carrer Comerç s´ocuparà amb les obres mentre que el carril de càrrega i descàrrega existent es mantindrà en servei.

El segon torn començarà al mes de maig, concretament el dia 2 de maig, i preveu abordar la urbanització de la meitat muntanya de la plaça Comercial, i la vorera costat Llobregat del carrer del Comerç entre els carrers Fusina i Ribera.

Aquests treballs es desenvolupen en dos torns justament per mantenir en tot moment oberta una zona de pas per als vianants, i els accessos als habitatges.

Tot aquest espai es transformarà en una zona amb prioritat de pas per als vianants. S´urbanitza amb plataforma única en la qual no hi haurà zona d´aparcament de vehicles i a on el trànsit rodat serà lent i restringit als usos que puguin fer els veïns, els clients de l´aparcament, o els serveis de càrrega i descàrrega.

La pavimentació que es col·locarà en aquest entorn és concebuda com una catifa al voltant de l´edifici del mercat en la qual es reproduirà la trama de la ciutat del 1700, les restes de la qual es troben sota la superfície. Amb una combinació de dues textures de llambordes diferents es podrà dibuixar la part pública (els antics carrers) i la part privada.

Pel que fa al mobiliari urbà, es col·locaran en aquest àmbit diferents models de bancs i cadires en les zones més amples, així com papereres, pilones retràctils, sistemes de control d´accés i elements per aparcar bicicletes.

Quant a l´arbrat, s´ha previst una plantació asimètrica d´arbrat al carrer Comerç (al costat de la façana residencial i deixant lliure el costat de la façana del mercat) i ambdós costats de la placeta del Born de manera que la visió des del passeig del Born del mercat quedarà emmarcada de verd, gràcies a aquesta disposició de l´arbrat.

Per altra banda, les companyies de serveis aprofitaran l´avinentesa d´aquestes obres per fer actuacions de millora (en el drenatge pluvial, les telecomunicacions, etc.) i es renovarà l´enllumenat públic a base de lluminàries tipus LED en columnes de 5 metres.

Més coneixements sobre la trama urbana de l´antic barri de la Ribera

Les obres d´urbanització dels entorns del mercat del Born van anar precedides de treballs arqueològics, els resultats dels quals han aportat més informació sobre la trama urbana de l´antic barri de la Ribera, ja documentada àmpliament des dels anys 2001 i 2002. En aquesta darrera intervenció s´ha pogut afegir informació sobre les estructures corresponents a la planta baixa d´alguns dels edificis situats en aquest sector de la ciutat i alguns trams del viari antic. La cronologia d´aquestes restes correspon de manera genèrica als segles XVI i començaments del segle XVIII. Això no obstant, s´han pogut datar algunes estructures del primer moment constructiu del sector, entre finals del segle XIII i principis del segle XIV.





Paraules clau