Els congressos mèdics van portar gairebé 73.000 especialistes a Barcelona l´any 2012 : Servei de Premsa

Els congressos mèdics van portar gairebé 73.000 especialistes a Barcelona l´any 2012

28/03/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El sector mèdic va ser el protagonista del 35% dels congressos que es van celebrar, a l´any 2102, a Barcelona, consolidant-se de nou com l´àmbit majoritari d´entre els congressos que es fan a la ciutat, segons dades de Barcelona Turisme Convention Bureau. Concretament, l´any passat, van visitar la ciutat un total de 72.962 congressistes mèdics, que van assistir a un total de 74 trobades professionals.

Per la Delegada de Salut de l´Ajuntament de Barcelona, Cristina Iniesta, ?aquestes xifres refermen el paper referent de Barcelona per al món de la recerca i la investigació mèdica?. Iniesta ha destacat que ?aquests congressos no només porten el nom de Barcelona arreu del món, generant sinergies molt positives per l´economia de la ciutat, sinó que també serveixen per posar a l´abast dels nostres investigadors el talent dels millors ponents de l´àmbit sanitari mundial, perquè puguem compartir i incorporar també coneixement mèdic?.

Iniesta recorda que un dels eixos de l´acció política que s´ha fixat la Delegació de Salut aquest mandat és ?fer de Barcelona un referent en serveis de salut, recerca i innovació?, a més de vetllar per la salut pública i per a fer-la present a totes les polítiques municipals. En aquest sentit, recorda que l´Ajuntament de Barcelona és membre i impulsora de Biocat, l´entitat que coordina i promou la biotecnologia, la biomedicina i les tecnologies mèdiques innovadores a Catalunya, i que busca crear un teixit empresarial emprenedor que esdevingui motor econòmic del país.

?Només amb aquesta base, podem seguir sent ciutat líder en congressos mèdics?, recorda Iniesta, que afegeix que ?aquestes trobades professionals també ens donen l´oportunitat d´explicar al món que la nostra ciutat té una llarga tradició en Salut Pública, amb una agència, l´Agència de Salut Pública de Barcelona, que és referent a tot l´Estat espanyol, i que també fa recerca?.

2013, un any important

L´any 2013 també serà un any molt destacat en l´àmbit de congressos mèdics a Barcelona. En el llistat de congressos que elabora Barcelona Turisme Convention Bureau hi figuren, per a aquest mateix setembre, dues de les trobades més multitudinàries que se celebren en l´àmbit mèdic: L´European Respiratory Society Annual Congress, que té previst atraure a Barcelona 22.000 persones, i la 49 edició de l´European Association for the Study of Diabetes Annual Meeting, que té previst arribar als 18.000 delegats.

A més d´aquestes grans trobades, Barcelona acollirà també d´altres destacades del sector, com el Fòrum Dental Mediterrani, que té previst portar a la ciutat uns 10.000 participants a l´abril; una trobada de metges d´Atenció Primària, que preveu acollir-ne 6.000; o un congrés mundial sobre càncer gastrointestinal, al juliol, que a l´any 2014 farà deu anys que es reuneix a Barcelona, amb la previsió d´acollir 3.000 persones. També se celebrarà, a l´octubre, el 26è Congrés Europeu de europsicofarmacologia, amb 5.000 persones, i al juny, EuroAnaesthesia Annual Congress, també amb capacitat per a 5.000 delegats.

La segona tinenta d´alcalde d´Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha explicat que ?l´Ajuntament de Barcelona dóna suport a aquests grans congressos sanitaris perquè són un sector dinàmic, un motor d´innovació i creixement en el qual estan apostant empreses, institucions, universitats i centres de recerca, ja que són clau per a la transformació de l´actual model econòmic basat en el coneixement?.

Recasens remarca que ?aquest èxit és fruit de l´experiència de la ciutat en organitzar i en ser amfitriona d´aquests grans esdeveniments internacionals, que contribueixen a posicionar la marca Barcelona, especialment la d´aquells sectors estratègics i de valor afegit que tenen capacitat de reactivar l´economia?.

La segona tinenta d´alcalde ha afegit que ?és un orgull com a ciutat acollir aquests grans congressos mèdics, ja que contribueix de manera important a la nostra estratègia de potenciar els atractius de Barcelona per ser escenari de nombroses i importants congressos, convencions i reunions de negocis?.

Al sector mèdico-sanitari li segueixen, amb un 17,1%, l´econòmic-comercial; l´universitari-acadèmic (12,8%); el científic (9,3%), i el tecnològic (9,7%). Segons dades de Convention Bureau, l´estat espanyol és l´origen majoritari dels congressistes de la ciutat, seguit dels britànics i els alemanys. L´estada mitjana d´aquests a la ciutat dels delegats és de 4,7 dies, allargant fins a un dia i mig la seva estada després de finalitzar-se el congrés. A l´any 2012, els congressistes van valorar en un 4,5 sobre 5 la ciutat de Barcelona.





Paraules clau