ONU-Habitat tria Barcelona per implantar la seva seu mundial de resiliència : Servei de Premsa

ONU-Habitat tria Barcelona per implantar la seva seu mundial de resiliència

02/04/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el Secretari General Adjunt de Nacions Unides i Director Executiu del Programa de Nacions Unides per als Assentaments Humans, ONU-Habitat, Joan Clos, han signat avui un conveni de col·laboració entre ambdues institucions perquè Barcelona sigui seu de l´oficina del Programa de Perfils de Ciutats Resilients d´ONU-Habitat. La ubicació d´aquesta oficina és un pas més en la col·laboració entre la ciutat i aquesta institució, i obre la porta a la consolidació de Barcelona com a model de ciutat resilient. La resiliència és la capacitat davant d´una situació de crisi d´absorbir els canvis o pertorbacions sense perdre les funcions d´una ciutat, minimitzant-ne l´impacte i recuperant la normalitat en el mínim de temps possible

Xavier Trias i Joan Clos han signat un conveni per fer de Barcelona la nova seu de l´oficina mundial de resiliènci a d´ONU-Habitat

Dins d´aquest nou programa de perfils de ciutats resilients, ONU-Habitat ha seleccionat Barcelona com un dels models, reconeixent el treball transversal desenvolupat amb el suport d´empreses, centres de recerca i altres institucions i administracions. L´Ajuntament, a través de les taules de resiliència urbana liderades des de l´àrea d´Hàbitat Urbà i, conjuntament amb la resta del consistori, ha generat una metodologia de treball i bones pràctiques que poden ser aplicables a d´altres ciutats del món.

Aquest mètode de treball per fer la ciutat mes resilient es basa en la col·laboració público-privada i redueix la vulnerabilitat de la ciutat davant d´episodis de crisi generats per riscos concrets. La resiliència presenta com a valor afegit la millora de la seguretat de cara a noves inversions, la reducció de despeses associades a protecció, tant dels béns com de les activitats, i la màxima continuïtat possible dels serveis. El benefici es tradueix en un estalvi econòmic per a les empreses i la millora de la qualitat de vida dels ciutadans.

El conveni signat avui dóna reconeixement internacional a aquest treball de Barcelona per la resiliència i la consolida com a líder i referència a nivell mundial. La ciutat, com a participant al programa de perfils de resiliència de ciutats, City Resilience Profiling Programme, proporcionarà dades empíriques per configurar un model de mesura de la resiliència de les ciutats, i participarà en el desenvolupament de models de recollida de dades per a l´anàlisi dels sistemes urbans, a més de participar de l´intercanvi d´informació tècnica a nivell internacional, i sota el paraigües d´ONU-Habitat.

En virtut d´aquest conveni, el City Resilience Profiling Programme d´ONU-Habitat, que s´instal·la a la ciutat, rebrà una subvenció de fins a 2.023.305? en quatre anys, incloent aportacions d´empreses privades. D´aquest import, l´Ajuntament farà una aportació dinerària de 50.305 ? a més d´una contribució en espècies valorada per ONU-Habitat en 799.000 ?. La xifra total representa el 13,95% del pressupost global del projecte. També empreses i institucions -entre les quals ja han confirmat formalment AGBAR, ACSA-Sorigué, FCC, Urbaser, Cespa i CIMNE- aportaran subvencions dineràries fins a un total de 1.174.000 ?.

A més, Barcelona s´ha adherit recentment al programa UN-ISDR, que treballa per la reducció de desastres. En aquesta línia, com a acció dins de l´Estratègia Internacional per la Reducció de Desastres de Nacions Unides (UN-ISDR) i a través de la seva Campanya Make Your City Resilient, Barcelona acull des d´avui i fins al 5 d´abril unes jornades que reuneixen prop de 50 experts en la reducció de riscos en els sistemes de les ciutats. La trobada se centra en les línies d´actuació i de millora de les ciutats dins del marc de la resiliència.

Document relacionat:
Nota de premsa: ONU-Habitat tria Barcelona per implantar la seva seu mundial de resiliència





Paraules clau