L´alcalde Trias afirma que artistes com Antoni Clavé ens han ajudat a progressar com a ciutat de cultura, coneixement, creativitat i innovació : Servei de Premsa

L´alcalde Trias afirma que artistes com Antoni Clavé ens han ajudat a progressar com a ciutat de cultura, coneixement, creativitat i innovació

05/04/2013



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L´alcalde Xavier Trias ha participat aquesta tarda a l´acte ?Celebrant Clavé 1913-2013´ amb motiu del centenari del naixement del pintor. A l´acte, celebrat al Palau de la Generalitat, hi han intervingut també el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; Lourdes Cirlot, catedràtica d´Història de l´Art de la UB; Josep Corredor-Matheos, crític d´art; Joan Gaspar, galerista; Salvador Juanpere, artista; Daniel Giralt-Miracle, crític d´art; i Emmanuel Clavé, nét d´Antoni Clavé.

Com ha assenyalat Trias, Clavé ha estat una figura cabdal per entendre l´art contemporani a Catalunya en el darrer segle i ha afegit que ?són artistes com Antoni Clavé els que ens han ajudat a progressar com a ciutat de cultura, coneixement, creativitat i innovació?. L´alcalde ha destacat que va ser un artista que no va deixar mai d´innovar al llarg de tota la seva vida, que no es va conformar i que va arriscar. ?Clavé deixà la seva empremta inesborrable en camps molt diversos perquè era un artista pluridisciplinari. Un artista complet, que aconseguí el més alt reconeixement internacional?, ha afirmat Trias.

L´alcalde Trias ha destacat la generositat de Clavé envers Barcelona i Catalunya i ha recordat obres com l´escultura al Parc de la Ciutadella per commemorar l´Exposició Universal de 1888, i d´altres peces que avui es troben en el Palau de la Generalitat i al MACBA; o el tríptic que Antoni Clavé va fer per a l´Ajuntament de Barcelona l´any 1992. Trias ha explicat que Clavé era un ?noi del Raval? i que fa pocs dies es descobria una placa dedicada a l´artista, a la façana de la casa on va viure entre 1915 i 1934, al carrer Valldonzella, al barri on es va desvetllar la seva vocació i la seva passió per l´art, per recordar-lo amb motiu del centenari del seu naixement.

Antoni Clavé i Sanmartí (Barcelona 1913? Saint-Tropez 2005) fou un artista pluridisciplinari que va conrear diferents tècniques com el cartellisme, el collage, l´escultura, el gravat, la fotografia, el cinema, la joieria, el tèxtil, la ceràmica, la escenografia teatral, però que va triomfar principalment en la pintura, el dibuix i la il·lustració, disciplines que l´han portat a un gran reconeixement internacional. Amb el d´avui s´inaugura un seguit d´actes organitzats a la ciutat de Barcelona, com l´exposició Clavé 100 anys, que la Fundació Vila Casas ha organitzat a Can Framis, o mostres organitzades de la mà dels principals galeristes de la ciutat.





Paraules clau