Nou protocol d´atenció psicosocial d´emergència per a casos de violència masclista : Servei de Premsa

Nou protocol d´atenció psicosocial d´emergència per a casos de violència masclista

09/04/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona, la Policia de la Generalitat-Mossos d´Esquadra (PG-ME), Consorci Sanitari de Barcelona i l´Institut Català de les Dones signen un conveni per a coordinar serveis i protocols d´actuació en l´atenció psicosocial d´emergència en situacions de violència masclista a la ciutat.
A l´acte de signatura han assistit la tinent d´Alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos; el secretari General del Departament d´Interior, Josep Martínez; el gerent del Consorci Sanitari de Barcelona; Jaume Estany; Núria Balada, Directora de l´Institut Català de les Dones, del Departament de Benestar i Família; Francina Vila, Regidora de Dona i Drets Civils de l´Ajuntament de Barcelona; Maite Casado, Directora General d´Administració de Seguretat, del Departament d´Interior; i Alba Alfageme, Coordinadora de la Unitat de Suport a l´Atenció de Víctimes, del Departament d´Interior.

Aquest protocol s´activa en situacions de crisis greus, entenent com a tals l´atemptat contra la integritat física de la dona amb intenció de matar-la o d´ocasionar-li danys físics greus. L´atemptat pot haver reeixit produint danys físics o la mort de la dona, o haver-se frustrat sense haver-hi conseqüències físiques, però sí emocionals. Aquest nou protocol determinarà els principis bàsics de la intervenció d´emergència, l´abast de l´atenció psicosocial d´emergència, el procediment d´intervenció i de finalització, els serveis i dispositius implicats, i la distribució de funcions i responsabilitats, i les tasques d´informació i seguiment.

El consistori disposa, en aquests moments, d´un dispositiu propi per a l´atenció d´Emergències Socials, que s´activa davant de determinades situacions, i que s´ofereix des del Servei d´Urgències i Emergències Socials (CUESB), depenent de l´àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports. Aquests servei proporciona atenció psicosocial en el lloc de l´incident a través d´equips multidisciplinaris integrats per professionals de les disciplines de la psicologia, el treball social i el treball familiar.

La tinent de Qualitat de Vida, Maite Fandos, ha assenyalat que la ciutat de Barcelona treballa de forma coordinada els temes de violència masclista i ?avui el que presentem és la incorporació d´un nou servei en el protocol d´atenció, el CUESB, un dels serveis socials més potents que té la nostra ciutat i que la fa referent en l´atenció de les urgències i emergències socials?. Fandos també ha destacat que l´Ajuntament de Barcelona, a través de la regidora de Dona i Drets Civils, ?treballa per millorar els protocols de violència masclista. L´actuació transversal en aquestes actuacions és molt important, i aquest protocol prioritza aquesta classe d´actuació?.

Per la seva banda, Francina Vila, regidora de Dona i Drets Civils, ha insistit ?que el repte de la nostra societat és que les dones que pateixen violència masclista denunciïn sempre la seva situació?.
El Consorci Sanitari de Barcelona (CSB) té per objectiu dirigir i coordinar la gestió dels centres, els serveis i establiments del dispositiu sanitari públic de la ciutat de Barcelona.

La policia de la Generalitat – Mossos d´Esquadra (PG-ME), és l´encarregada de donar Atenció especialitzada, a les víctimes relacionades amb els delictes violents, sexuals, de violència masclista, de violència domèstica, contra menors i tots aquells en el que estiguin relacionats col·lectius de risc o especialment vulnerables, també són els encarregats de la instrucció dels il·lícits penals emmarcats en aquest àmbit. Dins d´aquest marc d´actuacions seran els que activaran el servei segons els procediments establerts.

De la seva banda, l´Institut Català de les Dones ofereix el servei d´intervenció en crisis greus en l´àmbit de la violència masclista, que es va posar en marxa l´any 2008, i que s´ofereix a ajuntaments i consells comarcals perquè aquests puguin garantir una atenció psicològica immediata en el lloc de l´incident a les dones que viuen crisis greus de violència masclista en l´àmbit de la parella, els seus fills i filles, el seu entorna familiar i els professionals implicats en l´ajuda a aquestes víctimes.

Amb aquest servei, es busca atenuar l´esdeveniment estressant i alleugerir l´impacte immediat mitjançant una primera ajuda emocional, així com limitar els trastorns psicològics a mig i llarg termini, especialment la patologia de l´estrès posttraumàtic, i enfortir els recursos i les capacitats de les persones per fer front als fets succeïts.





Paraules clau