Trias destaca que el sacrifici de gent com Carrasco i Formiguera ?ens serveix d´inspiració i ens omple de coratge per seguir lluitant? : Servei de Premsa

Trias destaca que el sacrifici de gent com Carrasco i Formiguera ?ens serveix d´inspiració i ens omple de coratge per seguir lluitant?

09/04/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha participat aquesta tarda en la inauguració de l´exposició ?Manuel Carrasco i Formiguera. Una vida per la llibertat?. Aquesta exposició està organitzada per l´Ajuntament de Barcelona i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya amb motiu del 75è aniversari de l´afusellament del polític a Burgos i es podrà visitar al Castell de Montjuïc fins al 30 de juny. A l´acte també han participat la vicepresidenta de la Generalitat de Catalunya i presidenta del Memorial Democràtic, Joana Ortega; la filla de Carrasco i Formiguera, Rosa Maria Carrasco; i el comissari de l´exposició, Joaquim Torra.

Trias ha destacat la figura de Manuel Carrasco i Formiguera tot afirmant que ?el sacrifici de tots els que com ell van deixar la vida per la llibertat, ens serveix d´inspiració i ens omple de coratge per seguir lluitant? i ha recordat que ?fa 75 anys vàrem perdre un polític, un activista, un ciutadà i un pensador excepcional?.

L´alcalde també ha explicat que ?una de les tasques més importants que pot fer l´Ajuntament de Barcelona, del qual Carrasco i Formiguera va ser regidor, és contribuir a la recuperació de la memòria històrica del nostre país? i ha afegit que ?sobretot quan les idees i els valors que ell va defensar, el dret d´autodeterminació, la independència de Catalunya, la justícia social o la defensa de la democràcia, són tan vigents avui com ho eren llavors?.

Durant el seu parlament, Xavier Trias ha fet referència a l´espai que acull aquesta mostra, el Castell de Montjuïc, del que ha dit que ?l´exposició l´hem volgut fer aquí, al Castell de Montjuïc, perquè és un indret de memòria molt vinculat a la història moderna i contemporània de la nostra ciutat? i ha explicat que ?El Castell de Montjuïc s´ofereix com un espai cultural, atent a la recuperació de la memòria històrica de la ciutat i de tot Catalunya i forma part del patrimoni històric de Barcelona, i aquest tipus d´exposicions ens ajuden a promoure´n la seva vocació d´equipament de caire cultural obert a tota la ciutadania?.

Finalment, l´alcalde ha reblat que ?estic segur que aquesta mostra ens despertarà grans sentiments, i que ens ajudarà a conèixer millor un dels protagonistes de la història recent de Catalunya?.

D´altra banda, la vicepresidenta del Govern i presidenta del Memorial Democràtic, Joana Ortega, ha destacat “els valors que va representar de fidelitat al país, de compromís social i ètic, de diàleg i esforç democràtic que hem de prendre com a exemple” i ha recordat que aquesta exposició ens permetrà conèixer no només el Carrasco i Formiguera polític sinó també la persona.

Manuel Carrasco i Formiguera (Barcelona, 1890 ? Burgos 1938) és un dels màxims exponents del nacionalisme català d´arrel cristiana de la primera meitat del segle XX. Va militar a Acció Catalana i a Unió Democràtica de Catalunya, formacions polítiques des de les quals va defensar el catalanisme i la legalitat republicana.

Elegit regidor de l´Ajuntament de Barcelona l´any 1920, va ser represaliat per Primo de Rivera per la seva oposició a la dictadura. Amb l´adveniment de la II República el 14 d´abril de 1931, Carrasco va entrar a formar part del govern presidit per Francesc Macià, com a conseller de Sanitat i Beneficiència. Diputat, després, a les Corts Constituents de la República, va defensar aferrissadament l´Estatut de Núria aprovat a Catalunya. El règim franquista va executar-lo el 9 d´abril de 1938, després de ser condemnat en un judici sumaríssim per un tribunal militar.





Paraules clau