L´alcalde Trias afirma que aconseguir una ciutat intel·ligent és una tasca del sector públic, del sector privat, i també dels ciutadans i ciutadanes : Servei de Premsa

L´alcalde Trias afirma que aconseguir una ciutat intel·ligent és una tasca del sector públic, del sector privat, i també dels ciutadans i ciutadanes

11/04/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha participat aquesta tarda a Tolosa en el debat ?Futurapolis: Penser la métropole de demain” amb alcaldes i executius relacionats amb les ?Smart Cities´ i organitzat pel setmanari Le Point. El debat ha estat moderat per Franz-Olivier Giesbert, director de Le Point, i a més de l´alcalde Trias hi han participat Carlo Ratti, arquitecte i enginyer italià, professor del MIT; Antoine Picon, enginyer, arquitecte i historiador de l´art francès, especialista en tecnologia de l´arquitectura; Pierre Cohen, alcalde de Tolosa; Alain Juppé, alcalde de Burdeus; Hallstein Bjercke, tinent d´alcalde d´Oslo; Gideon Schmerling, portaveu de l´alcalde de Tel Aviv. L´alcalde d´Atlanta, Kasim Reed, ha intervingut en el debat a través de videoconferència.

L´alcalde ha destacat la presència en el debat tant d´alcaldes de ciutats com de representants d´empreses que estan apostant per les Smart Cities. Com ha afirmat Trias, ?que el món públic i el privat estigui aquí reunit, demostra que només des de la col·laboració públic-privada podem avançar per construir les ciutats de demà? i ha afegit que l´objectiu de Barcelona, ?i de totes les ciutats avui representades?, és construir ?ciutats intel·ligents on les noves tecnologies es posin al servei del benestar i la qualitat de vida les persones?.

Com ha assenyalat Trias avui en dia vivim un món urbà -més de la meitat de la població mundial viu en ciutats- i cada cop més la resposta als grans problemes passa per una acció política decidida des de les ciutats. ?Les ciutats?, ha afirmat Trias, ?som cada cop més agents de futur, centres d´intercanvi de coneixement, d´innovació, de creativitat, de creixement i també de generació d´oportunitats. Per això és molt important que utilitzem tots els instruments al nostre abast, i sobretot les oportunitats que ens ofereixen les noves tecnologies?.

Com ha exposat Trias per a la ciutat de Barcelona aquest repte és una prioritat i per això es va prendre la decisió que les noves tecnologies fossin un element transversal a tota l´organització, creant una gran àrea de govern, anomenada d´Habitat Urbà, que inclou l´urbanisme, l´habitatge, el medi ambient, els serveis urbans i les noves tecnologies, perquè com ha afirmat ?les noves tecnologies no són només un element al servei de la gestió de la ciutat, també les posem al servei de la millora del benestar i la qualitat de vida de les persones?.

Trias ha destacat que les noves tecnologies són també un element de reactivació econòmica i de creació de llocs de treball i ha posat com exemple el fet que Barcelona, Capital Mundial del Mòbil, acull el Mobile World Congress, una fira que en la seva darrera edició va ser visitada per 70.000 persones i va crear 6.500 llocs de treball de manera indirecta per a la ciutat.

Les noves tecnologies, ha afirmat Trias, serveixen per canviar hàbits quotidians, i ha explicat que Barcelona és la primera gran ciutat europea que emprarà massivament la tecnologia contactless per fer pagaments segurs a través del mòbil. L´alcalde ha explicat també l´aposta que s´està fent per la implantació del vehicle elèctric. Les noves tecnologies són un factor de competitivitat que obre la porta a noves oportunitats de futur, que a Barcelona, ha explicat l´alcalde, s´estan concretant mitjançant acords de col·laboració públic-privada amb grans empreses aprofitant la projecció internacional de la ciutat. ?L´objectiu?, ha dit Trias, ?és convertir Barcelona en el principal centre global en el desenvolupament de projectes i aplicacions de ciutats intel·ligents a nivell mundial?.

L´alcalde ha volgut destacar un element imprescindible, com és la col·laboració entre ciutats. A parer de Trias, les ciutats han de dialogar, intercanviar experiències i aprofitar els coneixements generats. Per aquest motiu ha celebrat iniciatives com ?Futurapolis? i també trobades entre alcaldes, representants de les ciutats, empreses i centres de recerca, o iniciatives com l´Smart City Expo & World Congress, que des de fa dos anys se celebra a Barcelona i que posiciona la ciutat com a centre de referència per a les solucions urbanes intel·ligents.

Xavier Trias ha convidat als assistents a participar en la City Protocol Society, impulsada per Barcelona, un marc de relació per construir millors comunitats urbanes a nivell mundial on participen ciutats, empreses i centres de recerca, i que servirà per treballar, entre tots, en l´elaboració d´un protocol sobre ciutats intel·ligents que pugui servir de certificació internacional.

Com ha explicat l´alcalde durant els propers anys, ?Barcelona aplicarà aquest model de ciutat intel·ligent en el seu teixit urbà però només serà possible si al mateix temps aconseguim millorar el benestar i la qualitat de vida de les persones?. Finalment ha afegit que ?aconseguir una ciutat intel·ligent de futur és una tasca de tots, del sector públic, del sector privat i on també cal comptar amb la implicació de tots els ciutadans i ciutadanes?.





Paraules clau