Trias: ?La paraula ens ajuda a transmetre la bellesa i a despertar emocions, però també ens fa reflexionar i denunciar les injustícies? : Servei de Premsa

Trias: ?La paraula ens ajuda a transmetre la bellesa i a despertar emocions, però també ens fa reflexionar i denunciar les injustícies?

08/05/2013

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha presidit aquesta tarda el lliurament dels Premis Jocs Florals i l´Extraordinari Espriu. Els guardonats d´enguany són els escriptors Àngels Gregori i Carles Miralles, respectivament. El Premi de Poesia Jocs Florals amb gairebé set-cents anys d´història, es la celebració poètica més antiga d´Occident però també un bon termòmetre del present de la creació poètica actual. Els mantenidors d´aquesta edició han estat Francesc Parcerisas (president); Simona Skrabec (secretària); i Vicenç Altaió, Josep Piera i Jordi Fernando (vocals). El premi està dotat amb 9.000 euros.

Durant l´acte, l´alcalde ha destacat que ?potser algú podria pensar que en aquests moments tan complexos la poesia no és necessària; jo penso exactament el contrari, és en moments així quan necessitem, més que mai, la força de la paraula? i, per això, ha refermat ?la paraula que ens ajuda a transmetre la bellesa i a despertar emocions, però que també ens fa reflexionar i denunciar les injustícies?.

Trias ha parlat de la Setmana de la Poesia com ?una setmana que projectarà amb força la nostra capitalitat cultural, i portarà la poesia a molts racons de la ciutat, fins i tot a indrets on normalment no en trobem mai de poesia? i ha afegit que ?tot plegat respon a un objectiu principal: que la poesia arribi a tothom i que la cultura estigui a l´abast de tots els ciutadans i ciutadanes?.

Una de les principals novetats d´enguany és que, coincidint amb l´Any Espriu, també es lliura el Premi Extraordinari Salvador Espriu. L´alcalde ha explicat que ?considero que és un deure per a la capital de Catalunya col·laborar a difondre i actualitzar l´obra de Salvador Espriu, i fer memòria del seu compromís cívic? i ha assegurat que aquest acte a més de fomentar el talent i la creativitat poètica també ?uneix la contemporaneïtat i la innovació amb una de les nostres tradicions literàries més antigues: els Jocs Florals?.

Respecte al paper que juga la cultura actualment, Trias ha recordat que ?de la cultura depèn en bona part el present i el futur del nostre país? i que ?no només és cabdal per a la nostra formació com a persones sinó per al progrés de la societat?. Finalment, l´alcalde ha reblat que ?és, a més, un dels motors econòmics més potents que tenim?.

El lliurament del Premi de Poesia Jocs Florals dóna el tret de sortida a la Setmana de la Poesia que té lloc a la ciutat fins el proper dia 14. En total, inclou més de 30 activitats repartides per una vintena d´espais per tot Barcelona, on participaran poetes de casa nostra i també autors d´àmbit internacional. La clausura d´aquesta iniciativa municipal tindrà lloc el proper dia 14 amb el 29è Festival Internacional de Poesia al Palau de la Música Catalana.Compartiu aquest contingut