L´alcalde Trias viatja als Estats Units d´Amèrica per a promoure Barcelona com a capital global econòmica, tecnològica, d´innovació, turística i cultural : Servei de Premsa

L´alcalde Trias viatja als Estats Units d´Amèrica per a promoure Barcelona com a capital global econòmica, tecnològica, d´innovació, turística i cultural

11/05/2013

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, inicia demà dilluns un viatge institucional de cinc dies als Estats Units d´Amèrica (EUA) en una missió per a promoure Barcelona com a capital global econòmica de promoció econòmica i captacions de noves inversions per a la capital catalana i la seva Àrea Metropolitana.

L´alcalde encapçala una delegació institucional que visitarà les ciutats de San Francisco, San José, Los Angeles, Washington i Nova York. Es reunirà formalment amb els alcaldes de San Francisco, San José, Los Angeles i Nova York, i signarà un acord de col·laboració amb el Banc Mundial i un altre amb la New York Academy of Sciences, entre altres fites destacades. L´objectiu del viatge combina l´àmbit institucional, amb relació directa amb les principals ciutats dels EUA i situant-se en els primers llocs del lideratge global en noves tecnologies i gestió pública eficient a favor de les persones, amb papers destacat per la Promoció de la Mobile World Capital i l´impuls al City Protocol; amb la promoció i presentació dels principals actius de la ciutat de Barcelona en l´àmbit econòmic , empresarial, cultural i turístic.

Acompanyen l´Alcalde Sònia Recasens, Segona Tinent d´Alcalde d´Economia, Empresa i Ocupació de l´Ajuntament de Barcelona; Antoni Vives, Tercer Tinent d´Alcalde d´Hàbitat Urbà; i Joan Tarradellas, conseller delegat d´Acció, l´agència de promoció econòmica de la Generalitat. En les diferents etapes del viatge s´afegiran a les trobades de l´Alcalde representants de Fira de Barcelona, la Cambra de Comerç, Turisme de Barcelona i l´associació Barcelona Global.

La delegació que encapçala l´Alcalde aterra aquest vespre a San Francisco, ciutat agermanada amb Barcelona. En una intensa jornada, Xavier Trias es reunirà demà amb l´Alcalde de San Francisco, Edwin M. Lee, a la seu de l´Ajuntament de la ciutat californiana. Els dos alcaldes firmaran una addenda al conveni d´agermanament que uneix les dues ciutats des de l´any 2010. Tot seguit, la delegació catalana es traslladarà a Silicon Valley, i visitarà la seu central de CISCO, empresa tecnològica de lideratge mundial, que ha establert una relació molt estreta amb la ciutat de Barcelona i on te previst impulsar alguns dels seus projectes de referència. Més tard, Trias visitarà l´Ajuntament de San José, la tercera ciutat de Califòrnia i la principal referència urbana de Silicon Valley, on mantindrà una reunió amb el seu Alcalde, Charles R. Reed, tot explorant interessos comuns vinculats en el marc de les ?Smart cities´, la sostenibilitat i el desenvolupament social i econòmic.

Ja dimarts, a Los Angeles, l´Alcalde Trias participarà en la cerimònia d´inauguració de la nova planta de purificació d´immunoglobulines que la multinacional catalana Grífols posa en marxa a la segona ciutat més gran dels EUA per nombre d´habitants. Grifols és la tercera productora del món de medicaments biològics derivats del plasma. Les seves vendes el 2012 van superar els 2.620 milions d´euros. El 92% de la facturació procedeix de mercats internacionals i més del 63% del total es va generar a Estats Units i Canadà. La nova planta de Grifols s´inaugura dins del complex industrial a Los Angeles, i s´emmarca en els plans estratègics de creixement del grup, per ampliar progressivament les capacitats de les instal·lacions productives a Espanya i als Estats Units, que suposen incrementar de forma correlacionada les destinades al fraccionament de plasma i les de purificació de proteïnes. Trias participa en la inauguració de la nova planta de Grífols, al costat del seu president, Víctor Grífols, i de l´Alcalde de Los Angeles, Antonio Villaraigosa, en un gest de suport a una empresa nascuda a Barcelona fa més de 70 anys, amb esperit emprenedor i que ha arribat a ocupar els primers llocs del món en el seu àmbit. Tot just després de la inauguració, al mateix recinte de Grífols, l´Alcalde Trias mantindrà una trobada institucional amb l´Alcalde Villaraigosa, i tots dos signaran un acord d´amistat i cooperació entre les ciutats de Los Angeles i Barcelona, i que fa especial incidència en els àmbits del transport, la promoció econòmica, les ?smart cities´ i la cultura.

Dimecres la delegació municipal es trasllada a la capital nordamericana, Washington DC, i visita la seu del Banc Mundial. L´alcalde Trias signarà amb la Vicepresidenta de Desenvolupament Sostenible del Banc Mundial, Rachel Kyte, un memoràndum d´entesa amb el Banc Mundial que designa la ciutat de Barcelona com a hub de coneixement per al desenvolupament de projectes d´innovació urbana. (Barcelona Knowledge Hub)

Dijous, Xavier Trias es reunirà a primera hora de la tarda a l´Ajuntament de Nova York amb l´Alcalde Michael Bloomberg. A la reunió, l´Alcalde de Barcelona proposarà analitzar l´obertura de noves oportunitats per a col·laborar entre les dues ciutats en àmbits tant destacats com el model de ciutat, el medi ambient/canvi climàtic, la resiliència urbana, l´educació i el desenvolupament econòmic i sostenible. Just abans, l´Alcalde de Barcelona participa en un dinar organitzat per l´associació Partnership for New York City, organització equivalent a Barcelona Global, i que es dedica a la millora de l´economia dels cinc comtats de Nova York i el posicionament de la ciutat com a centre mundial del comerç, la cultura i la innovació. Trias, de la ma de Barcelona Global, promocionarà la ciutat i la seva marca en clau econòmica davant els principals responsables empresarials de NYC. Més tard, Barcelona i Nova York intercanviaran experiències en habitatge en una reunió al Museum of the City of New York amb Jerylin Perine, directora de la Citizens Housing and Planning Council de Nova York, i altres experts en habitatge. Ja al vespre, l´Alcalde i la delegació catalana realitzaran una acció de promoció de Barcelona com a destinació turística i de congressos davant dels principals touroperadors de Nova York.

I divendres, l´Alcalde Trias presideix la presentació a Nova York de la Mobile World Capital (MWC) davant inversors i empresaris novaiorquesos, a la seu a la ciutat nord-americana de l´escola de negocis IESE. Poc després, l´Alcalde de Barcelona signarà un acord amb l´Acadèmia de Ciències de Nova York per al desenvolupament conjunt d´un programa d´orientació escolar en STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), recerca internacional per a alumnes de secundària i l´establiment d´un centre d´innovació a Barcelona. Abans de concloure el viatge i tornar a la capital catalana, Trias s´entrevistarà divendres a primera hora de la tarda amb el director del Museum of Modern Art (MOMA), amb qui es proposa col·laborar en la coorganització d´actes culturals a Barcelona i Nova York; i finalment es reuneix amb responsables del diari New York Times per compartir el relat de Barcelona com a ciutat de referència i competitiva al sud d´Europa.

Trobades amb TESLA i ORACLE i acord de col·laboració entre l´Ajuntament de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona i la Cambra de Comerç de Manhattan

En el marc del viatge de l´Alcalde Trias i la delegació municipal als EUA, la segona Tinent d´Alcalde d´Economia, Empresa i Ocupació de l´Ajuntament, Sònia Recasens, manté una intensa agenda complementària, tant a la ciutat de San Francisco i el Silicon Valley, com a Nova York a finals de setmana, per a promoure Barcelona com a referent econòmic i sinònim de competitivitat i creixement. Recasens té l´objectiu de presentar l´estratègia de creixement econòmic de Barcelona Growth i la Mobile World Capital i també la seva potencialitat com a destinació turística, de congressos i de generació de riquesa de primer ordre.

Entre dilluns i dimarts Sònia Recasens es reunirà en aquesta zona de Califòrnia amb els màxims representants de diferents companyies innovadores i líders en els seus sectors per presentar-los l´estratègia de creixement econòmic i el potencial de Barcelona, de cara a cercar possibles acords de negoci i atraure talent i inversions a la ciutat, entre les que destaquen Tesla Motors i Oracle. Tesla Motors, Inc és una companyia ubicada a Silicon Valley que dissenya, fabrica i ven cotxes elèctrics de gamma alta i també components de propulsió de vehicles elèctrics. El 2012 tenia 20 botigues i tallers a Amèrica del Nord, Europa i Àsia, i té previst obrir fins a 50 botigues a tot el món durant els propers anys. A 31 de desembre de 2011 tenia 59 patents adjudicades i 230 patents més pendents d´aprovació. Les patents no li començaran a caducar fins el 2026, per la qual cosa ara mateix no té competidors directes. Ha fet públic que vol desembarcar a Europa per fabricar. e la seva banda, Oracle Corporation és el primer proveïdor mundial de software i hardware professional, i líder fabricant de programari específic que administra els sistemes d´informació de petites i grans empreses. El seu domini en el sector és indiscutible, ja que compta amb una quota de mercat i volum de negoci molt superior al de la resta de competidors.

Dilluns, Recasens presidirà també un acte davant emprenedors, start-ups i empreses de Silicon Valley i San Francisco en el qual es presentarà la Capitalitat Mundial del Mòbil i l´estratègia de creixement econòmic Barcelona Growth.

Dimarts, la segona Tinend´Alcalde barcelonina encapçala la delegació de la capital catalana al Living Labs Global Awards, una iniciativa creada el 2009 com un esdeveniment anual que reuneix diferents ciutats del món amb interès a desenvolupar programes d´innovació adreçats a millorar el benestar dels seus ciutadans. Barcelona lliurarà el premi a l´empresa guanyadora del repte presentat per la ciutat sobre rendibilització d´espais públics buits.

Dimecres, també a San Francisco, Recasens presentarà el BCN|Open Challenge, que forma part del conjunt de mesures i accions impulsades a través de Barcelona Growth, i que pretén convidar a empreses d´arreu del món a proposar solucions innovadores per a millorar la qualitat de l´espai urbà i els serveis de la ciutat. Es dotarà inicialment amb un fons d´1M per donar suport a la implementació de les solucions escollides que resolguin aspectes vinculats a la mobilitat, l´entorn urbà, l´educació o els serveis socials.

I finalment ja divendres, a Nova York, Recasens presidirà l´acte en que la Manhattan Chamber of Commerce, la Cambra de Comerç de Barcelona i l´Ajuntament de Barcelona signaran un Memorandum d´entesa per enfortir vincles de col·laboració i potenciar la millora de les seves relacions comercials i econòmiques. Abans, dijous, la Tinent d´Alcalde haura encapçalat la delegació catalana davant la New York City Economic Development Corporation, que és l´organització responsable del desenvolupament econòmic de la ciutat, encarregada també de gestionar l´aprofitament dels actius que la ciutat disposa per a impulsar el creixement, crear ocupació i millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans.

Agenda de l´Alcalde de Barcelona i delegació del dilluns, 13 de maig de 2013

San Francisco i San José

10:00
L´Alcalde Trias s´entrevista amb alcalde Ed Lee i recepció a l´Ajuntament
Lloc: Office of Mayor Edwin M. Lee
City Hall, Room 200
1 Dr. Carlton B. Goodlett Place
San Francisco, CA 94102-4681

13:30
Alcalde Trias a SiliconValley – Acte amb CISCO
Dinar i visita a les instal·lacions de l´empresa
Lloc: 300 EastTasman Drive Building 10
SAN JOSE, CALIFORNIA 95134
Trobada entre la delegació liderada per l´Alcalde i l´equip de Cisco liderat pel Srs. John Chambers, CEO, i WimMelfrim, SmartCities director, per parlar sobre la creació d´un centre d´innovació al districte 22@ i Barcelona com a seu del proper Forum Mundial Internet de les Coses, que tindrà lloc el proper mes d´octubre, i que impulsarà l´economia de la innovació urbana i la promoció de start-ups catalanes.

17:00
Alcalde Trias s´entrevista amb l´Alcalde de San José
Lloc: Mayor´s Conference Room, 18th floor
200 East Santa Clara Street,
San José City Hall. CA 95113
Trobada entre l´Alcalde de Barcelona i l´Alcalde de San Jose per parlar sobre iniciatives en el marc de les SmartCities, les CleanCities, el desenvolupament econòmic i social, i la internacionalització.

11:00
Sònia Recasens. Reunió amb Mark Chandler, Director de Relacions Internacionals i Promoció Econòmica de l´Ajuntament de SF
Lloc: Ajuntament de San Francisco
1 Dr. Carlton B. Goodlett Place Room 244
San Francisco, California 94102
M. Chandler és responsable dels programes de negocis internacionals de San Francisco, projectes comercials i d´inversió internacionals, la promoció de les relacions comercials d´importació i exportació, i l´atracció de negocis internacionals.

14:00
Sònia Recasens. Reunió amb empresa Tesla Motors
Lloc: Tesla Motors Inc. 3500
Deer Creek Road, Palo Alto 94304
Tesla Motors, Inc és una companyia ubicada a Silicon Valley que dissenya, fabrica i ven cotxes elèctrics de gamma alta i també components de propulsió de vehicles elèctrics. El 2012 tenia 20 botigues i tallers a Amèrica del Nord, Europa i Àsia, i té previst obrir fins a 50 botigues a tot el món durant els propers anys. A 31 de desembre de 2011 tenia 59 patents adjudicades i 230 patents més pendents d´aprovació. Es planteja desembracra a Europa per a fabricar.

18:00
Sònia Recasens. Acte de promoció de la Capitalitat Mundial del Mòbil a San Francisco
Lloc: Rocket Space, San Francisco
Acte davant emprenedors, start-ups i empreses de Silicon Valley i San Francisco en el qual es presentarà la Capitalitat Mundial del Mòbil i l´estratègia de creixement econòmic Barcelona Growth.Compartiu aquest contingut