El Banc Mundial tria Barcelona per crear un centre de tecnologia i innovació urbana : Servei de Premsa

El Banc Mundial tria Barcelona per crear un centre de tecnologia i innovació urbana

16/05/2013

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha signat avui a Washington un acord de col·laboració amb el Banc Mundial que recull la creació a Barcelona d´un centre de tecnologia i innovació urbana. D´aquesta manera el Banc Mundial posiciona Barcelona com a hub de coneixement per al desenvolupament de projectes d´innovació urbana.

L´alcalde es reuneix amb la vicepresidenta del Banc Mundial, Rachel Kyte

La signatura del memoràndum d´entesa s´ha fet amb la Vicepresidenta de Desenvolupament Sostenible del Banc Mundial, Rachel Kyte, en un acte on també han participat el Vicepresident de l´Institut del Banc Mundial, Sanjay Pradhan i el tinent d´alcalde d´Hàbitat Urbà, Antoni Vives.

L´alcalde ha assegurat “que Banc Mundial i Barcelona estem convençuts del paper fonamental que juguen les ciutats a nivell mundial, ja que son una font d´oportunitats i de reducció de la pobresa. A més per afavorir aquest desenvolupament econòmic i el progrés social que anhelem, és clau el paper que juguen les noves tecnologies i les oportunitats que ens ofereixen”.

Segons Trias “l´aliança amb aquesta organisme internacional contribueix a projectar a nivell mundial el model Barcelona de desenvolupament econòmic i social que aposta per les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) per reindustrialitzar la ciutat, prestar millors serveis públics i contribuir al benestar dels seus ciutadans”.

L´alcalde s´ha mostrat convençut que “el prestigi i reconeixement que suposa l´acord amb la marca Banc Mundial permetrà compartir amb altres ciutats del món el coneixement i l´experiència de Barcelona i les bones pràctiques que l´han convertit en un referent mundial en innovació urbana i desenvolupament sostenible”. També permetrà, segons l´alcalde, “donar ressò internacional a l´aposta que està fent l´Ajuntament de Barcelona en l´aplicació de les TIC a la mobilitat, l´administració i les ciutats intel·ligents”.

Rachel Kyte ha destacat que amb la signatura d´aquest acord “reconeixem el lideratge de Barcelona en desenvolupament urbà sostenible, smart cities i innovació urbana”. La Vicepresidenta del Banc Mundial ha assenyalat que “el coneixement i la innovació són claus per aconseguir el desenvolupament sostenible en un món en ràpid procés d´urbanització. Aquest conveni amb l´Ajuntament de Barcelona contribuirà enormement als esforços del Grup del Banc Mundial per aconseguir el doble objectiu d´acabar amb la pobresa extrema i promoure la prosperitat compartida, al mateix temps que es garanteix un creixement incloent i sostenible”.

De la seva banda, el vicepresident de l´Institut del Banc Mundial, Sandjay Pradham, ha explicat que “Barcelona té un llarg historial d´inversió en un desenvolupament baix en carboni, així com en el foment de polítiques innovadores centrades en els ciutadans, i que apunten a enfortir la comunitat i a millorar el benestar de la població”. Sanjay Pradhan ha assegurat que la signatura d´aquest acord és una gran oportunitat, perquè estem molt interessats en aprendre d´aquesta experiència i compartir-la amb els nostres socis en l´àmbit del desenvolupament”.

Primer memoràndum d´entesa entre Barcelona i el Banc Mundial

Amb aquest acord ambdues institucions es comprometen, des d´ara fins al 2018, a compartir recerca, projectes i coneixements per afavorir el desenvolupament de projectes d´innovació tecnològica urbana i a impulsar iniciatives que fomentin el desenvolupament sostenible de les ciutats futures per reduir l´impacte del canvi climàtic, fomentar l´equitat i reduir la pobresa.

Les parts manifesten la oportunitat que suposa que Barcelona ostenti la Capital Mundial del Mòbil fins el 2018, com a motor econòmic de generació de riquesa i benestar per als ciutadans.

Així mateix, el Banc Mundial també s´implica en l´impuls de la City Protocol Society com a aliança global on compartir bones pràctiques i desenvolupar serveis municipals basats en les TIC i orientats als ciutadans.

Es preveu el desplaçament inicial de 2 consultors del Banc Mundial a Barcelona per treballar en projectes de noves tecnologies. La previsió és anar ampliant de manera progressiva aquest personal.

Barcelona i Banc Mundial reforcen la seva col·laboració

El passat mes d´octubre, l´Ajuntament de Barcelona i el Banc Mundial ja van coorganitzar el 6th Urban Research and Knowledge Symposium on Rethinking Cities: Framing the Future que va reunir més de 800 delegats de tot el món en més de cinquanta sessions en diferents àrees relatives a aspectes com l´impacte social, l´economia, la sostenibilitat, la governabilitat, la innovació o les limitacions de l´espai disponible.

El proper 29, 30 i 31 de maig, l´Ajuntament de Barcelona col·laborarà en l´organització de la Carbon Expo, l´exposició internacional més important sobre mercats de carboni i iniciatives per a la mitigació del canvi climàtic, organitzat per la International Emissions Trading Association (IETA), el Banc Mundial i Fira de Barcelona.

El Banc Mundial: una marca de prestigi

El Banc Internacional de Reconstrucció i Foment (BIRF o Banc Mundial) és una institució internacional per al desenvolupament formada per més de 180 països membres. La seva missió és reduir la pobresa, millorar les condicions de vida i promoure el desenvolupament sostenible i global en els països membres en vies de desenvolupament. Per aconseguir aquests objectius, concedeix préstecs, proporciona assistència tècnica i presta serveis d´intercanvi de coneixements per als països membres en vies de desenvolupament i mitjançant associacions amb altres organitzacions.

Agenda de l´Alcalde de Barcelona i delegació del divendres, 17 de maig de 2013

Nova York

14.00 (08:00 hora EUA)
L´alcalde Xavier Trias presideix la presentació a Nova York de la Mobile World Capital (MWC) davant inversors i empresaris novaiorquesos, a la seu a la ciutat nord-americana de l´escola de negocis IESE
Lloc: 165 W 57th Street, New York, NY 10019

16:00 (10:00 hora EUA)
L´Alcalde Xavier Trias visita la New York Academy of Sciences
Lloc: 250 Greenwich St, New York, NY 10007

18:30 (12:30 hora EUA)
La tinent d´alcalde d´Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, assisteix a la signatura del Memoràndum d´entesa entre Manhattan Chamber of Commerce, Cambra de Comerç de Barcelona i Ajuntament de Barcelona
Lloc: Cambra de Comerç de ManhattanCompartiu aquest contingut