Aval a la gestió municipal en l´equador del mandat : Servei de Premsa

Aval a la gestió municipal en l´equador del mandat

01/07/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona és l´administració més valorada pels ciutadans.. Coincidint amb l´equador del mandat, el baròmetre semestral confirma l´aval a la gestió municipal, una percepció positiva sostinguda en el temps, tal i com es pot veure en l´evolució de l´estudi. El 68,7% dels barcelonins i barcelonines aproven la gestió de l´Ajuntament de Barcelona. Destaca aquest cop l´increment d´opinions que en fan una valoració ?normal?, que ve donat per la caiguda de 6,6 punts que registren les opinions desfavorables. L´anàlisi de l´evolució del baròmetre municipal, doncs, mostra una estabilització pel que fa a la valoració de la gestió de l´Ajuntament de Barcelona al llarg de tot el primer tram del mandat.

L´alcalde Trias, el polític més conegut i l´únic que aprova

L´alcalde Xavier Trias manté el grau de coneixement (90,9%) més elevat de tots els líders municipals i és l´únic que aprova, de nou amb un 5,1. Pel que fa a la intenció de vot directe, Convergència i Unió (CiU) tornaria a guanyar les eleccions municipals, amb un 18% dels vots, registrant una millora de 3,6 punts en relació a la darrera mostra. Es manté la mateixa tendència que en el baròmetre de desembre de 2012, amb ERC de segona força política, amb un 10%. ICV-EUiA i el PSC, amb el 6,6 i el 6,1% de vots, ocuparien la tercera i la quarta posició, respectivament. El PP se situa amb un 2,1% de les mencions.

L´economia més propera presenta millor balanç, en un context encara desfavorable

L´atur i les condicions de treball contingut sent el principal problema de ciutat (33,8%), seguit dels problemes econòmics (10,9%). Així doncs, les dues principals preocupacions estan directament relacionades amb el context de crisi econòmica i sumen el 44,7% de les respostes. Aquesta concentració es produeix des del desembre de 2010. Caldria recular fins el setembre de l´any 2000 per trobar que una mateixa qüestió preocupi a tants barcelonins i barcelonines. En aquell moment era la circulació la que acumulava un 27,8 %. A Catalunya i l´Estat espanyol són les qüestions en matèria econòmica i la política els aspectes que acaparen les dificultats actuals.

Tot i el context de crisi econòmica i dificultats personals, que es torna a dibuixar clarament en el conjunt del baròmetre, la ciutat de Barcelona és qui millor resisteix. És evident que la ciutat de Barcelona no es troba al marge de la crisi i també en pateix les seves conseqüències, però la seva posició és millor en relació a Catalunya i especialment amb l´Estat espanyol, que és l´àmbit de referència de la crisi i el que recull les opinions més desfavorables. En aquesta onada, la percepció de l´estat actual de l´economia de la ciutat millora i registra nivells similars a l´any 2009. Tot i que els resultats segueixen sent dolents, s´ha produït una millora rellevant a Barcelona amb un descens de 13 punts de respostes negatives. Ens hem de remuntar a l´any 2009 per trobar una situació semblant, fet que constata que l´economia més propera presenta millor balanç.

A favor dels esdeveniments culturals, econòmics i esportius

L´estudi també incorpora, com és habitual, aspectes relatius a l´actualitat de la ciutat. En aquesta ocasió el tema tractat és la celebració d´esdeveniments a la ciutat. El 92,6% dels ciutadans creu que l´organització d´esdeveniments projecte una imatge positiva de la ciutat a l´exterior, el 88,4% pensa que la promoció de la ciutat ha de tenir cada cop més rellevància, i el 85,6% opina que els visitants se solen endur una bona imatge de Barcelona. Els esdeveniments culturals, econòmics i esportius obtenen opinions favorables, per sobre del 80%, i també hi ha una opinió generalitzada que tenen un impacte positiu per l´economia de la ciutat. De cara al futur, es creu que s´han de seguir organitzant esdeveniments de la ciutat, i obtenen més demandes els de caràcter econòmic i els culturals.

El Baròmetre semestral de Barcelona forma part del Pla d´Estudis Sociològics 2012-2015. Es tracta d´una enquesta telefònica realitzada a 800 barcelonins i barcelonines entre els dies 11 i 17 de juny de 2013. L´estudi recull indicadors d´opinió sobre el present i el futur de la ciutat i els seus problemes més importants. També es recull la valoració de l´acció política municipal i de la gestió municipal.

Enllaç als dossiers de premsa amb el resum de resultats i l´evolució:

Baròmetre Juny 2013. Resum de resultats

Baròmetre Juny 2013. Evolució





Paraules clau