Trias: ?Barcelona seguirà donant suport a les persones amb dificultat? : Servei de Premsa

Trias: ?Barcelona seguirà donant suport a les persones amb dificultat?

05/07/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i la consellera de Benestar i Família, Neus Munté, han visitat avui la Residència Vigatans, un equipament des del que la Fundació Apip-Acam ofereix acollida temporal o d´atenció permanent de persones amb discapacitat física al barri de la Ribera, a Ciutat Vella, en un edifici rehabilitat. Durant la seva visita, l´alcalde ha destacat ?el treball magnífic de la fundació? en la cura de les persones amb discapacitat, i per fer possible la recuperació d´un lloc tan emblemàtic de la ciutat per a l´atenció a les persones.

?Barcelona seguirà donant suport a les persones amb dificultats, per justícia, per donar-los oportunitats perquè puguin viure una vida plena i amb independència, però també perquè atendre-les també vol dir fer ciutat, generar riquesa, llocs de treball?, ha afegit Trias, que ha recordat que en aquests moments ?els serveis socials requereixen lideratge i, sobretot, voluntat d´unir esforços entre tots, com aquesta residència, exemple de col·laboració entre entitats i administració?.

Durant l´acte, al que també hi ha assistit la tinent d´alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, i la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, les autoritats han destapat una placa.

Aquest nou espai forma part del conjunt d´equipaments inclosos en el conveni de col·laboració entre el Departament de Benestar Social i Família i l´Ajuntament de Barcelona en matèria de Serveis Socials, pel qual les administracions es van comprometre a cooperar amb les entitats d´iniciativa social per tal d´impulsar diferents residències per persones grans, persones amb discapacitat, persones amb malaltia mental i centres d´atenció a la infància.

L´Ajuntament de Barcelona ha cedit la finca que ara ocupa la residència ?l´antic Palau Vigatans, datat del s. XVI– a la Fundació Apip-Acam per a la seva rehabilitació i condicionament com a residència per a persones amb discapacitat, i amb un dret de superfície de 50 anys.

La Generalitat ha finançat amb 1,75 milions d´euros les obres de rehabilitació de l´edifici, que han tingut un cost total de 5,3 milions d´euros. A més, les 29 places residencials que s´ocupen actualment estan concertades pel Consorci de Serveis Socials de Barcelona. La residència també disposa de dues places per a emergències a disposició de l´Ajuntament de Barcelona.

L´equipament, gestionat per la Fundació Apip-Acam té cinc plantes i 4 unitats de convivència, i ocupa uns 1.370 metres quadrats totalment adaptats a les necessitats de les persones amb discapacitat física. La seva obertura ha permès el trasllat de les persones que s´allotjaven la residència Maria Feixa, que també gestionava l´entitat.

Aquesta fundació ha comptat també amb la col·laboració de la Fundació ONCE, la Fundació la Caixa i la Fundació Maria Francisca de Roviralta.

La rehabilitació del Palau Vigatans ha permès guanyar per a la ciutadania un nou equipament social, i malgrat la seva estructura vertical, s´han pogut adaptar idòniament els espais de convivència i atenció per tal de convertir-se en una verdadera alternativa a la llar per a les persones que hi conviuen.

La Fundació Apip-Acam té una llarga experiència en l´atenció integral de persones amb discapacitat intel·lectual i física amb necessitats diverses de suport, gestionant a l´actualitat sis serveis residencials i un d´atenció diürna. El desplegament d´activitats individuals i col·lectives que ajudin la persona al desenvolupament de la seva autonomia personal i social són els seus reptes i, el suport a la família i la cerca de xarxes comunitàries d´intervenció conjunta, la seva forma de contribuir en una ciutat acollidora per a tothom.

L´entitat està molt arrelada al territori pel que fa a la sensibilització sobre la diversitat funcional i les persones amb discapacitat, liderant la Comissió de Discapacitat del Casc Antic, i el treball en xarxa amb les entitats del territori amb el suport del Districte de Ciutat Vella.





Paraules clau