Trias: ?Barcelona vol exercir de capital de Catalunya col·laborant amb la resta de pobles i ciutats del país? : Servei de Premsa

Trias: ?Barcelona vol exercir de capital de Catalunya col·laborant amb la resta de pobles i ciutats del país?

12/07/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´alcalde de Barcelona, Xavier Trias, acompanyat del tinent d´alcalde d´Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha visitat la població d´Almacelles, al Segrià, on ha signat un conveni de col·laboració entre ambdós ajuntaments per a l´estudi i difusió de l´obra de l´arquitecte Josep Mas Dordal, així com d´altres figures de l´arquitectura i l´urbanisme dels segles XVIII i XIX. La visita de l´alcalde Trias ha començat a l´Ajuntament, on ha estat rebut per l´alcalde d´Almacelles, Josep Ibarz. Trias ha saludat a la resta de la corporació municipal i ha signat en el Llibre d´Honor de l´Ajuntament. Tot seguit les autoritats han fet un passejada per la vila, començant pel Passeig de la Mercè, tot just acabar de remodelar, on han tingut lloc els parlaments.

L´alcalde Trias en la seva intervenció ha destacat dos punts de connexió entre ambdós municipis: la Mare de Déu de la Mercè, patrona d´Almacelles i de Barcelona; i l´arquitecte Josep Mas Dordal, una figura clau en la història comú dels dos municipis. Josep Mas Dordal va dissenyar edificis emblemàtics de Barcelona, com la Basílica de la Mercè o el Palau Moja, i a finals del segle XVIII va rebre l´encàrrec del barceloní Melcior de Guardia i Matas, fundador i repoblador de la nova Almacelles, de dissenyar el pla urbanístic de la vila. Mas Dordal ho va fer seguint les darreres tendències arquitectòniques de l´època, algunes de les principals innovacions urbanístiques de Catalunya, com l´ús del pla ortogonal, van ser projectades per primera vegada a Almacelles de la mà d´aquest arquitecte.

?Aquest fet demostra que Almacelles té un nom propi en la història d´aquest país. És un patrimoni que hem de projectar i difondre al màxim?, ha dit l´alcalde Trias, afegint que per aquest motiu els dos municipis signen un conveni de Col·laboració entre l´Ajuntament d´Almacelles i l´Ajuntament de Barcelona per estudiar i difondre l´obra de l´arquitecte Josep Mas Dordal i d´altres grans figures de l´urbanisme dels segles XVIII i XIX. ?Aquest conveni no quedarà al calaix i el treballarem?, ha afegit l´alcalde. Com ha dit Xavier Trias, ?les ciutats evolucionen i s´enfronten a nous reptes, però tenim noves eines i noves tecnologies per gestionar les nostres ciutats?. En aquest punt, l´alcalde ha remarcat ?la importància de posar aquestes noves tecnologies al servei de la millora del benestar i la qualitat de vida de les persones?.

L´alcalde ha afirmat que ?Barcelona és la capital de Catalunya, de la catalanitat, i vol exercir la capitalitat de manera amable, col·laborant amb la resta de pobles i ciutats del país per ajudar a tirar endavant iniciatives que contribueixin a millorar la qualitat de vida de les persones?. Xavier Trias ha encoratjat els veïns d´Almacelles a ?estimar el vostre poble però també la capital de Catalunya. En els moments històrics que viurem, Barcelona no fallarà i estarà al costat del país?.

A continuació la comitiva s´ha traslladat al Museu d´Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal (MAU). Aquest Museu, gestionat a través d´una Fundació, es va inaugurar el 18 de maig de 2013 i mostra l´arquitectura i l´urbanisme al llarg del temps, amb especial atenció al segle XVIII i a la vila il·lustrada d´Almacelles.

El Museu ha acollit la signatura del conveni entre Barcelona i Almacelles que estableix un marc de col·laboració entre les parts, en relació a l´estudi i difusió de l´obra de l´arquitecte Josep Mas Dordal, així com d´altres figures de l´arquitectura i l´urbanisme dels segles XVIII i XIX, a la vila il·lustrada d´Almacelles i a la ciutat de Barcelona; Estudiar la possible convocatòria de línies d´ajut, per incentivar la investigació i el coneixement de la figura de l´arquitecte Josep Mas Dordal, la seva obra i llur contribució a !´arquitectura i urbanisme de Catalunya, així com també d´altres figures que van contribuir-hi durant el segles XVIII i XIX; promoure l´intercanvi de materials expositius relacionats amb el contingut del MAU; i col·laborar en les accions d´investigació i difusió del MAU a fi de consolidar i estrènyer els vincles urbanístics que són comuns a ambdues ciutats i fer extensius els coneixements i investigacions duts a terme a la ciutadania en general, ja que són exemples i precedents d´un corrent urbanístic que va donar lloc a un creixement harmònic i sistemàtic en moltes poblacions catalanes durant els segles XIX i XX.





Paraules clau