Barcelona acollirà la conferencia mundial sobre salut pulmonar de 2014 : Servei de Premsa

Barcelona acollirà la conferencia mundial sobre salut pulmonar de 2014

09/08/2013

Entre els dies 28 d´octubre i l´1 de novembre de 2014, el Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), acollirà la 45ena reunió mundial de la Unió Internacional contra la Tuberculosi i la Malaltia Pulmonar (la ?Union?), una de les ONG de salut més antigues del món, que ja ha superat els 90 anys d´existència. Per aquesta trobada s´espera la participació de més de 2600 delegats arribats de 125 països.

La Unió Internacional contra la Tuberculosi i la Malaltia Pulmonar reuneix 3000 organitzacions i professionals de tot el planeta amb l´objectiu d´impulsar la innovació i recerca en front de la tuberculosi i d´altres malalties infeccioses. L´organització fa un èmfasi especial en els problemes de salut de les comunitats més pobres. A més, el 1995 l´Organització Mundial de la Salut (OMS) va adoptar internacionalment l´estratègia de control global de la tuberculosi de la Unió, que inclou el tractament directament observat, i que ha servit per a tractar milions de pacients amb èxit.

Una cursa que ha guanyat Barcelona

A començaments de 2011, la Delegació de Salut i el Barcelona Turisme Convention Bureau, juntament amb el Dr. Joan Caylà i amb el suport de l´Agència de Salut Pública de Barcelona, societats científiques com SEPAR, SEIMC, SESP, ISGlobal, UITB i diverses ONGs, ja van presentar la candidatura, competint amb Dubai, Sant Petersburg i d´altres ciutats. Finalment, la Unió Internacional contra la Tuberculosi i les Malalties Pulmonars ha decidit que sigui Barcelona la seu d´aquesta reunió científica internacional el 2014, mentre que aquesta tardor la conferència de 2013 es celebrarà a París, ciutat on té la seva oficina central la Unió.

La Delegada de Salut de l´Ajuntament de Barcelona, Cristina Iniesta, s´ha felicitat per la fita assolida, i explica que la feina feta forma part d´una ?línia estratègica de treball municipal orientada a fer créixer el lideratge que ja té Barcelona com a destinació científica internacional de primer nivell, tant en l´acollida de reunions globals com a l´hora de rebre els investigadors més importants del món, que veuen en la ciutat un context idoni per a desenvolupar la seva carrera?.

La delegada explica, a més, que ?la ciutat ha construït des de fa més de 25 anys el que es coneix com a ?model Barcelona´ d´abordatge integral en vigilància i control de la Tuberculosi, un model d´èxit reconegut? que es basa en el desplegament d´infermeres de salut pública i d´agents comunitaris de salut, compta amb 5 unitats clíniques, el programa de Tractament Directament Observat i la dotació de recursos per a acollida de pacients que requereixin atencions específiques.

A Barcelona, el bon nivell de control aconseguit a través de la col·laboració de nombrosos professionals implicats (clínics, microbiòlegs, epidemiòlegs, infermeria, agents comunitaris de salut, etc.) amb el programa de Tuberculosi de la ciutat, suposa que el 2012 la tuberculosi ja no va ser la malaltia de declaració obligatòria nominal més freqüent, i es situa en 20,8 casos per 100.000 habitants, la incidència més baixa registrada a la ciutat.

La Delegada de Salut recorda, a més, que ?l´alt nivell de la recerca en tuberculosi a Barcelona i el seu entorn ha aconseguit que investigadors de la ciutat participin com a únic nucli europeu en el Consorci internacional TBC Trials, amb el lideratge dels Centres de Control de Malalties (CDC) nord-americans?. Dins de les línies de treball més destacables ara mateix en tuberculosi cal assenyalar la recerca de mètodes de diagnòstic més eficients i la cursa per assolir tractaments més curts en el temps, tot fent front a les resistències a antibiòtics que han augmentat els darrers anys arreu del món.



Compartiu aquest contingut