Inici de les obres de rehabilitació del Casal de Gent Gran Joan Maragall al barri del Besòs i Maresme : Servei de Premsa

Inici de les obres de rehabilitació del Casal de Gent Gran Joan Maragall al barri del Besòs i Maresme

12/08/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L´Ajuntament de Barcelona ha iniciat les obres de la rehabilitació integral de l´interior del Casal municipal de Gent Gran Joan Maragall situat al Carrer Bermejo, 1-5, del barri del Besòs i el Maresme, al districte de Sant Martí. Les obres comencen el mes d´agost i acaben a finals del mes de desembre.

El casal, de propietat municipal, es troba al barri del Besòs i el Maresme, en una zona d´alt creixement demogràfic durant la segona meitat del segle XX. Es tracta d´una zona d´alta densitat d´edificació a base de blocs d´habitatge de gran altura i espais verds intersticials, on les plantes baixes són equipaments o locals comercials del barri.

Actualment el Casal se situa en la planta baixa d´un d´aquests blocs, en un edifici d´habitatges plurifamiliar de planta baixa més onze pisos construït l´any 1968 que ocupa una parcel·la de 1.518 m2. Es tracta d´una planta rectangular amb un petit apèndix situat en un dels vèrtexs. El local s´obre a tres façanes que donen als carrers Bermejo, Alfons el Magnànim i Jaume Fabre. El quart costat es correspon amb la mitgera amb l´espai d´entrada i nucli de comunicació dels habitatges. L´accés al centre es produeix pel carrer Bermejo.

La superfície útil del local és de 804,71m2. Actualment consta d´uns espais d´estada desenvolupats a l´entorn del bar central i la zona d´administració i recepció, sala de jocs, sala polivalent, taller d´informàtica, biblioteca, perruqueria, podòleg, magatzem, serveis i sala de màquines.

La rehabilitació integral de l´interior del Casal té com a objectiu un increment dels seus usos amb la incorporació de més tallers i espais polivalents. A l´exterior del Casal les actuacions són la pintura de façana i reixes i els treballs derivats de les instal·lacions que passen a l´exterior. El pressupost de l´actuació és de 760.000 ?.

El tancament del Casal és un petit inconvenient temporal que permetrà en un futur proper poder gaudir d´un casal totalment renovat amb major confort i comoditats pels usuaris i usuàries i millors condicions per a les activitats que s´hi porten a terme. Per a qualsevol informació sobre les activitats i els llocs on es portaran a terme, els usuaris del Casal s´han d´adreçar a partir del 2 de setembre al Casal de Barri Besòs, Cristóbal de Moura, 2.

Nous espais a l´interior del Casal

La rehabilitació integral del Casal permet fer una nova distribució dels espais de la planta i augmentar algunes de les activitats ofertades fins al moment:

– Pla de l´entrada- Recepció – Biblioteca:

Agrupa l´espai de recepció /informació i conté les prestatgeries de la biblioteca. Al seu darrera, Direcció i Administració donen al carrer i serveis de banys i neteja ocupen la part interior adossats a la mitgera.

– Nucli central – Serveis restauració:

El cos central agafa protagonisme com a ròtula dels espais perimetrals. L´office del menjador social formarà part d´aquest cos unificant així tots els serveis de bar i cuina i optimitzant els passos.

– Pla del fons – Tallers:

Els tallers es disposen al llarg de la façana del carrer Jaume Fabre i es distribueixen intentant optimitzar les dimensions de cada taller segons les activitats previstes.
El taller de cuina se situa a la cantonada perquè necessita una zona d´aigua.
El taller d´informàtica se situa en l´apèndix del local.

– Espais oberts perimetrals – Sala polivalent – Espai Relació – Jocs/ Menjador Social:

L´espai de relació, sala polivalent, espai de jocs i menjador social s´organitzen al voltant del nucli central del Casal. La sala polivalent es col·loca en paral·lel al carrer Bermejo, de manera que permet una relació més flexible entre l´espai de relació i la sala de jocs / menjador social. Aquesta peça queda integrada amb la resta d´espais oberts però es preveu el seu ús mitjançant uns envans mòbils.





Paraules clau

besòs i maresme/ casal/ gent gran/