Gràcia ja té a punt el dispositiu de neteja per la Festa Major : Servei de Premsa

Gràcia ja té a punt el dispositiu de neteja per la Festa Major

13/08/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L´Ajuntament de Barcelona ja té apunt el dispositiu de neteja i de reforç de tots els serveis públics que cada any es posa en marxa per cobrir les necessitats dels participants a la Festa Major de Gràcia, que enguany se celebra del 15 al 21 d´agost.

L´àrea de Medi Ambient i Serveis Urbans d´Hàbitat Urbà reforça el servei de neteja amb un total de 213 operaris repartits en torns de matí, tarda i nit. Aquests equips començaran la neteja de les places a partir de les 3h de la matinada i un cop es vagin buidant de gent i de matinada en el cas dels carrers. El servei, que preveu regar tots els carrers, també inclou un servei de neteja d´orins.

També es reforçarà la recollida selectiva i orgànica amb especial èmfasi en la recollida de vidre.

Hi haurà punts de brossa neta i/o contenidors per totes les fraccions molt a prop dels carrers guarnits per facilitar la gestió dels plàstics, envasos, paper, orgànica i rebuig. Es preveu instal·lar 800 papereres de cartó en els punts de més afluència per reforçar les papereres fixes.

Serveis WC

El districte ha revisat la col·locació dels WC´s i s´ha reforçat el seu nombre en zones com els carrers Francisco Giner, Goya, Domènech i Sant Pere Màrtir. Es reforçarà la senyalització, i a cada carrer i espai de festa, hi haurà un plànol, assenyalant els WC´s més propers.

Enguany hi haurà 84 cabines de WC (14 dels quals adaptats) i 2 fonts (4 WC´s per font). En total, sumaran 92 punts de WC, el que suposa un increment del 12% respecte l´any 2012.

Material compostable

Des de fa temps, el districte està treballant en la sostenibilitat de les festes. Com en anteriors edicions, el districte de Gràcia te previst subministrar gots, plats i coberts compostables pel sopar dels veïns.

També s´ha fet una petita campanya de sensibilització per difondre el concepte de sostenibilitat. Es distribuiran flayers als carrers i els posaran a les taules en els sopars i dinars que organitzin.

Limitadors de so

Un dels aspectes més importants a controlar serà la limitació del so. El districte de Gràcia i la Fundació de la Festa Major treballaran plegats per millorar la convivència entre festa i veïnatge.

Per això, des dels departaments tècnics d´Hàbitat Urbà, s´han fet estudis acústics del 90% dels carrers i espais de la festa. D´aquesta manera, i amb la complicitat amb les comissions de festa dels diferents carrers, s´ha aconseguit optimitzar la distribució del so per reduir-ne l´impacte vers els habitatges (canvis dels altaveus, canvis ubicació tarima…).

Continuant amb aquesta línia també es posaran limitadors per controlar el so a diferents punts de la festa, els dies de més afluència i intensitat musical. Cal recordar, en aquest sentit, que :

– La instal·lació d´un limitador suposa una reducció de la percepció del nivell sonor, sense perjudicar la qualitat musical i minimitzant l´impacte acústic en els habitatges més directament afectats.

– Aquest any es posaran limitadors a 47 escenaris de la festa. Es limitaran 9 escenaris més que l´any passat, el que suposa un increment del 25%. Es limitaran prop d´un centenar d´actuacions musicals.

Per segon any consecutiu, i per tal de potenciar la percepció de millora en l´impacte acústic, aquest any, es mantindrà la distribució dels limitadors durant els 7 dies de festa. D´acord amb les programacions, la major concentració de limitadors serà dijous, divendres i dissabte, amb la possibilitat d´incrementar puntualment en funció del desenvolupament de la Festa

La distribució dels limitadors serà la següent
– 15 agost ? 9 limitadors
– 16 agost – 9 limitadors
– 17 agost – 7 limitadors
– 18 agost ? 5 limitadors
– 19 agost ? 6 limitadors
– 20 agost ? 6 limitadors
– 21 agost ? 5 limitadors

L´evolució de la instal·lació de limitadors a la Festa Major de Gràcia des del 2011 ha estat la següent:
– 2011: 30 limitadors
– 2012: 38 limitadors
– 2013: 47 limitadors

L´Ajuntament de Barcelona també va posar en marxa el passat mes de juny el Pla Silenci contra el soroll de l´oci nocturn. Amb l´eslògan ?ssssplau, recorda que els veïns volen descansar?, el Pla Silenci es desplegarà al Districte de Gràcia fins el mes d´octubre.

El Pla Silenci busca sensibilitzar envers la problemàtica del soroll, focalitzant en l´oci nocturn. Amb l´objectiu principal de cercar l´equilibri entre el dret a gaudir de l´oci nocturn i el dret a descansar per part dels veïns, la campanya se centra a:

– Informar i sensibilitzar a la ciutadania sobre la necessitat de reduir el soroll provinent de l´oci nocturn, especialment en les zones d´elevada contaminació acústica.

– Coresponsabilitzar als propietaris dels establiments en aquesta tasca

En el marc del Pla Silenci s´intensificaran les mesures de control i reducció de l´impacte acústic durant la Festa.

A Gràcia, a partir de mitjans del mes de juliol s´han incorporat com a novetat de la campanya d´enguany una projecció d´imatges sobre el paviment de la Plaça de la Vila amb missatges sensibilitzadors del Pla Silenci.

L´Ajuntament de Barcelona també ha iniciat una campanya d´informació als ciutadans que durarà tot l´estiu sobre els efectes que pot comportar per a la salut el fet de consumir llaunes o begudes procedents de la venda ambulant. Amb el lema: ?Mira el que beus. Si compres als llauners no només t´emportes beguda?, la campanya té com a objectius:

– Conscienciar als ciutadans dels riscos per a la salut i la convivència de la venda il·legal de begudes, apel·lant a la coresponsabilitat.

– Sensibilitzar als ciutadans sobre els efectes negatius pels comerciants de la venda il·legal de begudes, i també per la ciutat en termes econòmics globals i d´imatge.

La campanya es difon en banderoles, opis, cartells per botigues i bars, torretes, quioscs de la Rambla, venecianes, i les webs municipals entre d´altres suports.





Paraules clau

festa major/ Gràcia/