L’Ajuntament de Barcelona incorpora aquest curs 2013-14 noves iniciatives per millorar l’atenció i els serveis als infants i les famílies de les escoles bressol municipals de la ciutat : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona incorpora aquest curs 2013-14 noves iniciatives per millorar l’atenció i els serveis als infants i les famílies de les escoles bressol municipals de la ciutat

10/09/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El proper dijous 12 de setembre les 95 escoles bressol municipals de la ciutat de Barcelona iniciaran el curs 2013-14amb una capacitat total per a 7.940 infants, amb edats compreses entre els 4 mesos i els 3 anys d’edat, i una demanda atesa que se situa al voltant del 60%, concretament, en el 58,87%.

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, incorporarà aquest curs diverses novetats que tenen com a principal objectiu millorar la qualitat del servei i l’atenció als infants matriculats a les 95 escoles bressol municipals i a les seves famílies.

A més, els educadors i educadores de les escoles podran millorar la seva capacitació professional per tenir la possibilitat d’accedir a les direccions dels centres i, entre d’altres projectes, alumnat de cicle formatiu de grau superior d’educació infantil de Barcelona podran incorporar-se als centres en la modalitat d’FP-Dual, alternança estudi/treball.

Els nous projectes per aquest curs s’han dissenyat per potenciar encara més la funció educativa de les 95 escoles bressol municipals de la ciutat; ajustar els recursos a les necessitats dels centres; augmentar l’oferta de propostes educatives adreçades a les famílies i els seus fills; promoure propostes transversals amb altres equipaments municipals i entitats; incrementar les propostes formatives als professionals dels centres; oferir més serveis i recursos per a les famílies amb fills o filles amb necessitats educatives especial; rendibilitzar aquests equipaments escolars amb més serveis per a les famílies i per a la ciutat en general i, entre d’altres coses, potenciar els centres com a espais formatius per a futurs professionals especialitzats en educació infantil.

Noves iniciatives d’aquest curs 2013-14 al servei dels infants i de les seves famílies

-Atenció a les famílies amb contingències econòmiques sobrevingudes
•    L’Ajuntament de Barcelona, seguint amb la línia d’aquest mandat d’estar al costat de les famílies que tenen més dificultats econòmiques i també les que pateixen situacions sobrevingudes, incorpora com a principal novetat aquest curs 2013-14 un protocol d’actuació conjunta amb els Serveis Socials de manera que les famílies amb contingències econòmiques sobrevingudes podran accedir durant tot el curs a les línies de bonificacions dels preus públics a les escoles bressol, que se sol•liciten durant la matriculació.
•    Aquesta mesura se suma al règim general de bonificacions als preus públics per a les famílies que compleixen els requisits i que arriben fins al 90% del total del cost del servei.

-Les escoles bressol de Barcelona pioneres en la formació dual
•    Mitjançant un conveni de col•laboració entre la Generalitat de Catalunya (Departament d’Ensenyament), el Consorci d’Educació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona (Institut Municipal d’Educació de Barcelona), aquest curs 2013-14, un total de 30 escoles bressol acolliran 60 alumnes que desenvoluparan el seu aprenentatge i formació com a futurs tècnics especialitzats en educació infantil, a través de la modalitat Formació Professional-Dual. Això permetrà una formació “in situ” d’alumnat que rebrà una beca-salari mensual durant el curs, en horari des de les 9 i fins a les 13 h, i que podrà assistir al seu centre educatiu per seguir els estudis corresponents durant la tarda.

-Increment puntual del suport educatiu per atendre el període d’adaptació dels infants d’entre 1 i 2 anys, quan sigui necessari
•    Durant el primer trimestre del curs 2013-14, per donar suport durant el període d’adaptació al centre dels infants compresos entre 1 i 2 anys, s’incrementarà el suport educatiu durant la franja horària del migdia, d’acord amb les necessitats de cada centre i sempre sota la supervisió de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona.

-Iniciativa municipal “Temps per tu”. Escola bressol municipal oberta en dissabtes a les famílies amb fills o filles amb necessitats educatives especials.
•    Per primera vegada i adreçat a les famílies amb fills o filles amb necessitats educatives especials, dins de la iniciativa municipal “Temps per tu”, l’Ajuntament de Barcelona obrirà aquest curs 2013-14, l’escola bressol municipal Sant Medir dos dissabtes al mes, des de les 10 i fins a les 13 hores, per oferir a les famílies la possibilitat de portar-hi els seus fills o filles per participar en activitats lúdiques de qualitat, adequades a les seves necessitats. Aquesta iniciativa s’ofereix conjuntament des del Programa de Temps i Qualitat de Vida, Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, Institut Municipal d’Educació de Barcelona i Districte de Gràcia.

-L’Ajuntament de Barcelona reforça la capacitació professional de les persones que accedeixen a les direccions de les escoles bressol
•    Com a complement a d’altres accions formatives, per aquest curs 2013-14 s’ha arribat a un acord amb l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona que posarà a disposició de l’IMEB el programa de formació d’educadors i educadores d’escola bressol que vulguin capacitar-se per accedir a la direcció d’un centre.

-Potenciació de la dansa i el moviment a les escoles.
•    Es pretén ajudar a l’infant a descobrir i aprofitar les seves potencialitats motrius individuals per impulsar-les, gaudir-ne i fer-ne una eina de socialització. A més, es potenciarà l’aprenentatge per ser espectadors sensibles a la visualització i participació en les arts escèniques. Projecte educatiu en col•laboració amb el Mercat de les Flors.

-Música: tallers sonors.
•    En col•laboració amb les escoles municipals de música de la ciutat (amb la possibilitat d’obrir-ho a altres escoles de música), s’incorporarà la música aquest curs 2013-14 com a una de les activitats habituals de l’escola i com a element per promoure la sensibilitat, el llenguatge musical o la motricitat. A partir de la descoberta del llenguatge musical, desenvolupar la capacitat d’auto-escolta i dels altres, gaudir de la música o iniciar-se en la manipulació d’instruments musicals.

-Música per a nadons, a les escoles bressol municipals
•    Fora de l’horari habitual de les escoles bressol es desenvoluparan els tradicionals tallers “Música per a nadons”, que fins ara s’oferien només a les 4 escoles municipals de música de la ciutat. Aquesta activitat s’obrirà als infants de l’escola i també als de la resta de la ciutat i la inscripció comportarà sempre la participació del pare o de la mare de l’infant.





Paraules clau

bressol/ educació/ escoles/