Barcelona celebra amb ONU-Hàbitat el primer seminari d’experts per elaborar les bones pràctiques sobre planificació urbana de l’agència de nacions unides : Servei de Premsa

Barcelona celebra amb ONU-Hàbitat el primer seminari d’experts per elaborar les bones pràctiques sobre planificació urbana de l’agència de nacions unides

16/09/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Barcelona acull des d’avui i fins a dimecres 18 de setembre en col•laboració amb l’agència de les Nacions Unides responsable del desenvolupament urbà sostenible el primer seminari internacional d’experts sobre planejament i serveis urbans sota el títol de “Planning City Extensions: public and private space for expanding cities”.  A la presentació de la jornada, hi ha assistit el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, i el coordinador d’Urban Planning and Design Branch del programa d’assentaments humans de Nacions Unides, Raf Tuts.

En aquest seminari, hi participen prop de 50 professionals i experts en la planificació urbana i els serveis urbans de països i agències de tot el món, amb l’objectiu de debatre i elaborar unes conclusions sobre bones pràctiques en el planejament urbà aplicable a les ciutats del món, amb Barcelona com a referència.

El seminari compta amb la participació d’experts de la universitat de Nova York, el Massachussets Institute of Technology (MIT), el Banc Mundial, a més de diversos professionals de Colòmbia, Moçambic, Bèlgica, Kenya o Brasil, entre d’altres. I s’abordaran temes com el desenvolupament urbà i l’ampliació de límits de les ciutats, el binomi espai públic i espai privat, els models de creixement sostenible o les fórmules d’aprofitament econòmic i financer. Les bones pràctiques que surtin d’aquest seminari han de servir com a base per al programa d’ONU-Hàbitat de desenvolupament urbà sostenible i en la seva tasca d’assessorament en el creixement urbà a altres ciutats del món.

El programa es tancarà dimarts a les 19:30 hores, amb una conferència oberta al públic de Raf Tuts, coordinador d’Urban Planning and Design Branch del programa d’assentaments humans de Nacions Unides, al Col•legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) amb el títol “The new urban Agenda towards HABITAT III: Architecture enhancing city action through international partnerships”, que incidirà en el paper de l’arquitectura en la dinamització urbanística de les ciutats i els projectes que està duent a terme ONU-Habitat en aquesta línia.

En el marc d’aquesta col•laboració està prevista la celebració de quatre seminaris més en els pròxims mesos.

 

Un acord global per millorar la planificació de ciutats i els serveis urbans

Aquesta col•laboració s’emmarca dins de l’acord signat a l’abril per l’alcalde, Xavier Trias, i el sotssecretari general i director executiu del Programa de Nacions Unides per als Assentaments Humans, ONU-Hàbitat, Joan Clos, al mes de gener, entre ambdues institucions per impulsar la innovació i les solucions en planificació urbana, regeneració, governança, accessibilitat i eficiència en els serveis urbans bàsics, la mobilitat i l’economia urbana. Amb aquest conveni es pretén sumar esforços per transformar les ciutats com a catalitzadores de noves experiències, coneixement, innovació i solucions en la planificació urbana i el desenvolupament sostenible.
L’acord estableix el marc genèric de cooperació entre ambdues institucions i marca com a objectius unir els coneixements tècnics per fer més eficients els recursos i millorar l’eficàcia dels seus esforços per transformar les ciutats en centres inclusius de creixement econòmic, progrés social i sostenibilitat ambiental. Amb aquesta finalitat, ONU-Habitat i l’Ajuntament de Barcelona promouran específicament activitats d’aprenentatge i formació, gestió del coneixement, i es busca generar un programa conjunt d’oportunitats d’aprenentatge pràctic per conèixer de primera mà les experiències participatives i multisectorials de l’Ajuntament de Barcelona en la promoció de nous paradigmes en el desenvolupament i la gestió urbana sostenibles.

Amb aquest acord també es preveu dissenyar i organitzar conjuntament activitats que tinguin lloc a Barcelona. Com a part important de la col•laboració, es preveu buscar sinergies amb les xarxes professionals i la col•laboració amb les universitats, tant a Barcelona com a altres ciutats.





Paraules clau

onu-habitat/