Xavier Trias afirma que Ferran Adrià representa l’esperit més creatiu i innovador de Barcelona : Servei de Premsa

Xavier Trias afirma que Ferran Adrià representa l’esperit més creatiu i innovador de Barcelona

20/09/2013

Aquesta tarda el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona ha acollit la lectura del pregó del cuiner Ferran Adrià, amb el que s’ha donat el tret de sortida a les festes de la Mercè. Abans de l’innovador cuiner, ha intervingut l’alcalde Xavier Trias, que ha explicat que com cada any, La Mercè compta amb un ampli i variat programa d’activitats, que serveix per mostrar al món les potencialitats de Barcelona i és una gran plataforma de suport als nostres artistes i creadors. L’alcalde ha explicat que aquest any, la Mercè, és la porta d’entrada dels actes de commemoració del Tricentenari a Barcelona, amb activitats al nou Born Centre Cultural i al Parc de la Ciutadella, que ens faran reviure la Barcelona de fa 300 anys.

 

Pregó de la #Mercè13
Enguany, Viena és la ciutat convidada. L’alcalde ha saludat la delegació de l’Ajuntament vienès, encapçalada per Andreas Mailath-Pokorny, regidor de Cultura. Com ha explicat Trias, la capital d’Àustria està íntimament lligada als fets de 1714 i per això s’uneix a la festa amb propostes magnífiques, mostrant les seves tradicions, en forma de valsos, però també la creació artística més actual.

Pel que fa al pregoner, Trias ha destacat que Ferran Adrià ha dut el nom de Barcelona i de Catalunya per tot el món i ha tingut un paper decisiu en la renovació que s’ha produït a la cuina catalana contemporània. Ferran Adrià ha fet escola i ha format un munt de xefs, que han convertit la capital de Catalunya i tot el país en un referent internacional en gastronomia.

Trias s’ha mostrat molt agraït amb Adrià per haver acceptat formar part d’una altra cuina, “la dels fogons des d’on es preparen les Festes de la Mercè, donant el tret de sortida amb el seu pregó”, i ha afegit que Adrià representa “l’esperit més creatiu i innovador d’aquesta ciutat”. Aquest esperit, ha assenyalat l’alcalde, també el comparteix l’autor del cartell: Joan Fontcuberta, “no només un fotògraf reconegut internacionalment, sinó tot un pensador de la imatge i de la fotografia, i un veritable activista cultural”.

El cuiner Ferran Adrià en el seu pregó ha cuinat una recepta per a la felicitat. Segons Adrià, els ingredients d’aquesta recepta són: “passió, memòria i respecte pel passat, ètica i honestedat, llibertat, puresa, generositat, innovació i la creativitat, esforç i de capacitat de sacrifici, solidaritat i també sentit de l’humor”. Ferran Adrià ha demanat també no oblidar aquelles persones que ho passen malament i ha reclamat ser solidaris, “som un poble solidari, de bona gent”. Adrià també ha apostat perquè la societat civil s’impliqui, en aspectes com l’educació o la recerca, “demanem recursos a l’administració però la societat civil també s’hi ha d’implicar, cadascú al seu nivell”. “Hem de treballar per una ciutat i un país millor”, ha finalitzat el cuiner.

Després de la lectura del pregó per part d’Adrià, l’alcalde ha destacat que el cuiner “és un exemple de la nostra creativitat i innovació, de la nostra empenta i del caràcter emprenedor dels barcelonins i dels catalans”. “Amb el teu pregó”, ha dit Trias, “ens has confirmat que sempre busques la felicitat tot fent feliç les persones”. L’alcalde que afegit que “els ingredients de la teva recepta de la felicitat són també els valors que volem per a Barcelona: la passió, el respecte pel passat, l’ètica i l’honestedat, la llibertat, el risc, la generositat, la innovació i la creativitat, l’esforç i el sentit de l’humor”.

Finalment, Trias ha animat a barcelonins i barcelonines, catalans i catalanes d’arreu del país,” a gaudir de la Mercè, a sortir al carrer, a viure ara més que mai la vostra festa, amb civisme i respecte cap a tothom”. L’alcalde ha tancat l’acte amb les paraules, “Que comenci la festa” i tot seguit, acompanyat del pregoner i de la resta d’autoritats, ha sortit al balcó de l’Ajuntament per donar per iniciada la Festa Major.

 Compartiu aquest contingut