L’Ajuntament de Barcelona, la Diputació i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament signen un conveni de col·laboració : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona, la Diputació i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament signen un conveni de col·laboració

26/09/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Coordinar estratègies; fomentar i millorar la cooperació al desenvolupament que es realitza des de Catalunya; promoure l’eficàcia i l’eficiència dels programes i dels projectes; i consolidar l’alineament de posicionaments envers el nou multilateralisme i la construcció d’un model de governança democràtica global. Aquests son els principals objectius del primer conveni en l’àmbit de cooperació al desenvolupament establert entre l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i el Govern de Catalunya. L’acord ha estat signat a la seu de la Diputació a Barcelona pel regidor de Presidència i Territori de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí; el director general de Cooperació al Desenvolupament, Carles Llorens; i el diputat adjunt a la Presidència de la Diputació, Joan Carles Garcia. L’objectiu primordial és que aquest conveni sigui un bon instrument per facilitar la feina a les entitats del sector, especialment ara, que es viu un moment de complexitat.

Entre les actuacions conjuntes destaquen la coordinació prèvia a la convocatòria de subvencions de cada institució, per evitar duplicitat de continguts; coordinar calendaris, homogeneïtzar les bases i els formularis, i els criteris de valoració; la sensibilització i l’educació per al desenvolupament; l’elaboració de documents estratègics; les visites a terreny als països socis; i la identificació conjunta de nous models de cooperació. El director general de Cooperació al Desenvolupament, Carles Llorens, ha destacat precisament la importància i la necessitat de “sumar esforços” entre les tres institucions, fet que permetrà millorar l’eficàcia i atendre millor les necessitats del sector.

El conveni inclou la preparació d’un Pla de Treball Anual, que aprovarà una Comissió Mixta, amb els àmbits i línies de coordinació, les activitats concretes a desenvolupar per les parts, un cronograma, la identificació d’altres entitats executores, si és el cas, així com una previsió dels recursos humans i financers que es puguin estimar necessaris per a les diferents activitats programades.

També recull la importància de les ciutats com actors estratègics en el desenvolupament, ja que són els principals proveïdors de béns i serveis públics. En aquest sentit, l’ajuntament de Barcelona contribueix als processos de desenvolupament mitjançant una política integral de relacions internacionals i cooperació internacional, i ha establert relacions d’intercanvi i cooperació tècnica amb les ciutats sòcies del sud i en el foment de la participació en les xarxes internacionals. El regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí, ha tornat a reiterar l’aposta de la capital catalana per la Cooperació al Desenvolupament i ha destacat la importància de treballar conjuntament amb el sector “i situar la nostra acció com a referent internacional, millorant l’eficàcia”.

Per la seva part, la Diputació de Barcelona, amb 311 municipis, promou la dimensió política de les relacions internacionals des del món local i considera la cooperació al desenvolupament i la sensibilització de la ciutadania com a eixos d’actuació destacats. Així, dona suport als municipis en la definició i gestió de la seva política de cooperació perquè reforcin els processos de transformació social i de desenvolupament institucional, econòmic i social dels països tercers; també fomenta el coneixement de la realitat dels països en desenvolupament, facilitant el debat, la formació i el compromís actiu de la ciutadania amb les causes que provoquen desigualtats al món. El diputat adjunt a la Presidència, Joan Carles Garcia, ha manifestat que “la cooperació ha d’estar al marge de les disputes polítiques i ha de ser un instrument per fer avançar el món”.

La voluntat de treballar de forma coordina ja es va traduir en l’aprovació del Pla director de cooperació al desenvolupament, solidaritat i pau 2013-2016 de l’Ajuntament de Barcelona, que està alineat amb la Llei catalana de cooperació al desenvolupament i amb el Pla director de cooperació al desenvolupament de la Generalitat.

 Conveni ACCD_15





Paraules clau

conveni/ cooperació/