El Disseny Hub Barcelona acull tres Jornades Ciutadanes per recollir propostes per la futura Plaça de les Glòries : Servei de Premsa

El Disseny Hub Barcelona acull tres Jornades Ciutadanes per recollir propostes per la futura Plaça de les Glòries

30/09/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Avui dilluns 30 de setembre, dimarts 1 d’octubre i dimecres 2 d’octubre es duran a terme les Jornades Ciutadanes del Concurs de Projectes Restringit per al Projecte Urbà de l’Espai Lliure de la Plaça de les Glòries Catalanes de la Ciutat de Barcelona, a la seu del Disseny Hub de Barcelona – DHUB, ubicat  a la Plaça de les Glòries, 37.

L’objectiu de les Jornades Ciutadanes és fer arribar als 10 equips d’arquitectes seleccionats en el concurs que està en marxa, les opinions i necessitats del veïnat dels entorns, resta de ciutadania, i entitats i organitzacions de la ciutat, a partir dels criteris que s’estableixen en les bases del Concurs i el Compromís per Glòries aprovat l’any 2007 per tal que les puguin recollir en els projectes que estan preparant.

A les jornades, que seran inaugurades pel regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans, Joan Puigdollers, s’hi han inscrit al voltant de 200 persones. Les Jornades, que tenen lloc en horari de tarda,  s’han organitzat en tres sessions, d’acord amb tres àmbits temàtics diferenciats:

–          Verd Urbà i Espai Públic

–          Mobilitat i Estructura Urbana

–          Usos i Activitats

Les jornades compten amb una taula rodona introductòria on tres experts debatran entorn als criteris que consideren més importants. Posteriorment els assistents debatran en grups per tal de definir i prioritzar propostes, que seran exposades en un plenari final.

Per tal d’organitzar el debat, es lliurarà a tots els assistents un document de treball que sintetitza els criteris exposats a les bases del Concurs de Projectes Restringit per al Projecte Urbà de l’Espai Lliure de la Plaça de les Glòries Catalanes de la Ciutat de Barcelona, i és fruit del treball conjunt amb les entitats i organitzacions signatàries del Compromís per Glòries.

Les bases del Concurs: punt de partida pel debat ciutadà

El punt de partida del concurs obeeix a sis criteris bàsics i d’ampli consens:

  1. L’espai lliure s’organitzarà preferentment en un sol pla, només alterat per petits relleus que resultin del projecte de paisatge. La zona verda delimitada serà tan gran i compacta com es pugui (superfície superior als 120.000 metres2, orientativament).
  2. Pel que fa a l’ordenació de la mobilitat es proposa eliminar de l’espai Glòries el trànsit privat en superfície, resoldre el trànsit local amb la malla de l’Eixample, i deixar que la Gran Via transcorri per un túnel per al trànsit interurbà.
  3. Seguint la previsió actual, un cop fet el trasllat del mercat dels Encants, s’inicia la desconstrucció de l’anella viària, es fa entrar en càrrega la malla ortogonal per a la distribució del trànsit urbà i es resol el trànsit interurbà provisionalment en superfície, amb un traçat viari que permet l’inici i el desenvolupament de la construcció dels túnels a la part central de l’espai.
  4. Es reordena els equipaments, mantenint les demandes d’equipaments de barri, recollits al Compromís de Glòries, amb la possibilitat d’agrupar-los en peces multifuncionals per tal de generar una ordenació urbanística més coherent amb un parc a escala de ciutat.
  5. Als equipaments existents dins l’àmbit, com ara l’Escola Salvador Espriu, el Centre Cívic La Farinera, el Disseny Hub Barcelona i el nou mercat dels Encants, s’haurà de sumar l’Escola Encants.
  6. La nova edificació tendirà a col·locar-se de forma perimetral, prioritàriament dins la zona qualificada de 18g, i respectant els sectors de gestió urbanística definits a la Modificació del pla general metropolità (MPGM) 2007. Així mateix, l’ordenació resultant de l’edificació tendirà a respectar les zones edificables contingudes al planejament vigent.

Seran objecte principal del concurs els aspectes següents:

Prenent en consideració les aportacions recollides durant les Jornades, els 10 equips del concurs per al Projecte de l’Espai Lliure de la Plaça de les Glòries hauran de presentar de manera anònima les seves propostes. La resolució del concurs està prevista pel febrer de 2014.

 





Paraules clau

Glòries/ Hàbitat Urbà/ Participació/