L’Ajuntament premia el Metro de Barcelona i la UOC pels seus projectes de prevenció de riscos laborals : Servei de Premsa

L’Ajuntament premia el Metro de Barcelona i la UOC pels seus projectes de prevenció de riscos laborals

03/10/2013

L’Ajuntament de Barcelona ha guardonat avui l’empresa Ferrocarril Metropolità de Barcelona (Metro) i la Universitat Oberta de Catalunya amb el premi Ignasi Fina de Salut Laboral, que s’han entregat avui en un acte presidit pel tinent d’alcalde Joaquim Forn, al Saló de Cent del consistori i per la Delegada de Salut, Cristina Iniesta. Durant l’acte, el doctor en Psicologia Organitzacional i titular de la càtedra El Futur del treball a ESADE, Simon Dolan, ha pronunciat la conferència “Els reptes de la salut laboral a l’empresa al segle XXI”

La novena edició d’aquest premi, que vol reconèixer els treballs innovadors en l’àmbit de la salut laboral, ha premiat el programa de Ferrocarril Metropolità de Barcelona de prevenció d’accidents de treball relacionats amb el consum d’alcohol i altres substàncies psicoactives en una empresa de serveis. L’empresa ha desenvolupat aquest programa amb objectiu millorar el nivell de control dels riscos derivats de la realització d’activitats laborals sota la influència de l’alcohol o altres substàncies psicoactives.

Aquest programa es va iniciar l’any 2010 i les seves principals activitats són la informació i la formació de tot el personal, l’eliminació de la presència de begudes alcohòliques dins l’empresa, l’assistència sanitària i social als treballadors amb trastorns de dependència, la promoció d’hàbits saludables i la generalització dels controls d’alcoholèmia. La vigilància de la salut amb el seu enfoc preventiu ha estat un altre element fonamental dins les estratègies de prevenció de lesions per accidents de treball.

El jurat també ha premiat, enguany, el treball ‘Intervenció psicosocial per a la implantació d’un model d’organització del treball’ de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya-UOC. La universitat ha dut a terme el desenvolupament d’una nova organització laboral, coneguda com “e-treball”, que permet els treballadors i treballadores una flexibilitat laboral basada en la no necessitat de presència al lloc de treball per a desenvolupar la tasca assignada.

El jurat ha valorat la millora que implica en les condicions de seguretat i salut dels treballadors i treballadores de la UOC aquest nou model de treball, que permet reduir els riscos psicosocials associats al treball, integrant l’activitat preventiva amb el desenvolupament de persones i el lideratge, a partir de la gestió de competències. En concret, l’e-treball permet millorar tres aspectes clau: la conciliació de la vida laboral, familiar i personal; el benestar psicològic dels treballadors; i el nivell de compromís dels treballadors amb la seva institució.

El tinent d’alcalde Joaquim Forn ha destacat “les lliçons apreses en salut laboral”, que “ens marquen un camí d’adaptació i flexibilitat davant dels nous reptes” i ha instat ”mirar la salut en el món laboral amb aquests nous ulls”.

Durant la seva intervenció, la Delegada de Salut, Cristina Iniesta ha destacat que “el treball és un dels principals determinants de la salut de les persones. En moments difícils com els que estem vivint, en què la crisi econòmica i social està generant molta incertesa i en el món del treball, és més important que mai treballar pel coneixement, la prevenció i la sensibilització posant l’accent en les polítiques adreçades a la salut laboral dels treballadors i treballadores”.

En aquest sentit, ha recordat que a la ciutat, “hem passat de preocupar-nos per les lesions greus a haver d’entomar al mateix temps la caiguda d’ofertes laborals de qualitat, i la pujada de l’atur”. Tot i així, ha recordat que “no podem oblidar que les polítiques que ajuden a conciliar la vida familiar i a tenir cura de les persones fràgils, incideixen de manera important en la vida laboral de les persones”.

En l’edició d’enguany s’han presentat un total de 12 treballs, i el jurat ha acordat una resolució de repartiment “ex aequo” a aquests dos treballs. El premi està dotat per l’Ajuntament amb una aportació econòmica de 3.000 euros per cada treball premiat i un diploma acreditatiu.Compartiu aquest contingut